Calivita


Magazin online de produse naturiste

la preţ distributie TVA inclus

Calivita

 

 

 

 

 

Calciul

 

   

   Date generale despre calciu


  Este mineralul prezent în cantitatea cea mai mare în corpul omenesc. Contribuie alături de fosfor la menţinerea sănătăţii oaselor şi dinţilor, împreună cu magneziul este responsabil de sănătatea sistemului cardiovascular. Aproape întreaga cantitate de calciu din corp (un kilogram! — un kilogram şi jumătate) este concentrată în oase şi dinţi. Un procent! de douăzeci la sută din întreaga cantitate de calciu din oase este reabsorbităj şi înlocuită în fiecare an (celulele osoase noi se formează pe măsură ce ţesutul osos vechi este distrus). Raportul între cantităţile de calciu si fosfor existente în organism trebuie să fie de doi la unu (două părţi calciul pentru o parte fosfor). Calciul nu poate fi absorbit decât în prezenţa unei cantităţi suficiente de vitamină D. Pentru adulţi, doza zilnică necesară | este de 800 până la 1200 mg calciu.


  Ce poate face calciul pentru dumneavoastră?


  Menţine o bună stare de sănătate a oaselor şi dinţilor. Asigură bătăile j regulate ale inimii. Ajută în tratamentul insomniilor. Contribuie la] metabolizarea fierului. Deţine un rol important în transmiterea impulsurilor nervoase, fiind un tonic al sistemului nervos.


  Afecţiuni provocate de carenţa calciului

  Rahitism, osteomalacie, osteoporoză (cunoscute şi sub numele dej „boli ale oaselor fragile")  Suplimente pe baza de calciu


  în mod obişnuit, disponibil sub forma de tablete de 250 — 500 mg. j Făina de oase, altădată unul din cele mai uzuale suplimente de calciu, nu se mai recomandă a fi administrată din cauza potenţialului conţinut de plumb. însă gluconatul de calciu (sursă vegetală) şi lactatul de calciu (un derivat al zaharurilor din lapte) sunt complet necontaminate de plumb şi se absorb uşor în organism. Cea mai indicată formă de prezentare a suplimentelor sunt tabletele de calciu chelatizat. Multe sorturi de multivitamine şi preparate minerale includ în compoziţia lor şi calciu.! Cantitatea de calciu din organism trebuie să fie dublă faţă de cea de magneziu. Dolomita este un produs natural care conţine calciu şi] magneziu; nu necesită vitamină D pentru a fi asimilată. Cinci tablete de dolomita echivalează cu 750 mg calciu. Din păcate însă, ca şi în caz fainei de oase, dolomita are un conţinut ridicat de plumb — fapt ce face de nerecomandat pentru uzul farmaceutic.


  Toxicitatea calciului


  Doze zilnice care depăşesc 2000 mg pot conduce la hipercalcemii (vezi secţiunea 290). De asemenea, cantităţi mari de calciu pot determina constipaţii şi riscuri crescute de infecţii urinare.


  Inamici ai calciului


  Cantităţi crescute de grăsimi, acidul oxalic (din ciocolată, spanac, pătrunjel, sfeclă şi revent) şi acidul fitic (din cereale) pot împiedica absorbţia calciului în organism.


  Sfatul specialistului despre calciu


  Dacă suferiţi de dureri dorsale, un supliment de calciu chelatizat sau de citrat de calciu vă poate fi de ajutor. Durerile menstruale pot fi ameliorate prin mărirea dozei de calciu. Dacă vă plac copanele de pui sau de curcan, nu vă sfiiţi să le ronţăiţi; cartilagiile de la picioarele păsărilor au un conţinut ridicat de calciu. Dacă luaţi zilnic doze de 1500 mg calciu şi sunteţi predispus la infecţii urinare, vă sfătuiesc să însoţiţi aceste suplimente cu suc de afine; sucul are proprietatea de a forma un înveliş în jurul bacteriilor, împiedicându-le să se fixeze pe traiectul urinar. Adolescenţii care suferă de aşa-numitele „dureri de creştere" pot găsi alinare în mărirea cantităţii de calciu. Hipoglicemicilor li se recomandă sporirea dozei de calciu (cel mai bine sub formă de citrat, 1000-1500 mg zilnic). Dacă obişnuiţi să beţi multe băuturi răcoritoare, nealcoolizate, riscaţi — din cauza conţinutului lor ridicat în fosfor—consumarea rapidă a calciului din organism, având drept rezultat o potenţială osteoporoză. Eficacitatea calciului este mărită de prezenţa vitaminelor A, C, D, a fierului, magneziului şi fosforului (însă cantităţi mari de fosfor pot determina, aşa cum am mai menţionat, consumarea rezervei de calciu). Studii recente au demonstrat că administrarea zilnică a unei combinaţie de calciu, magneziu, vitamina D şi bor (aligoelement, în cantitate doar de 3 mg) poate preveni osteoporoza.

   

  Acest site este deţinut, administrat şi menţinut de Velcu Elena, Distribuitor independent al produselor CaliVita® International. Distribuitorul independent menţionat mai înainte este singurul responsabil de conţinutul acestui site, iar Reţeaua CaliVita® International şi entităţile sale operatoare nu au nicio responsabilitate cu privire la acest site.

Apasa aici pentru a merge in partea de sus a paginii

 

2009 © calivitavelcu.ro

Magazin Calivita