Calivita 

CALIVITA - magazin de produse naturiste

la preţ distributie TVA inclus

Calivita - produse naturiste

Despre produsele naturiste CalivitaProdusele naturiste CalivitaAfectiuni si tratamente cu produsele naturiste CalivitaMarturiile consumatorilor produselor naturiste CalivitaAfacerea cu produsele naturiste CalivitaArticole despre produsele naturiste CalivitaComanda produsele naturiste CalivitaContact Calivita

Promotii Calivita

Calivita

Producatori produse sportivi

Prolab

Cytogenix

California Fitness

Iss Research

Twinlab

Muscletech

Six Star Muscle

Api

 

 

 

Regimul alimentar in cancerul gastric

 

      REGIM PREOPERATOR
      Cu câteva zile înainte de operaţie se vor administra mese mici, fracţionate de preferinţă, lichide şi semisolide, evitând alimentele greu digerabile (sosuri nedietetice, rântaşuri, grăsimi, prăjeli, varză, castraveţi, ridichi, sarmale), condimente, alcool şi alimente bogate în celuloză care produc meteorism abdominal. Cu cel puţin 12 ore înaintea intervenţiei chirurgicale se suspendă alimentaţia orală şi se administrează cărbune medicinal şi Cisapride (sau cel puţin Metroclopramid sau Donperidonă).
      Dacă bolnavul prezintă preoperator insuficienţă evacuatorie gastrică sau numai vărsaturi care nu cedează după antiemetice va fi alimentat parenteral (cu soluţii glucozate de NaCl 0,9 %, aminoacizi şi lipide injectabile intravenoase) şi se va introduce o sondă de aspiraţie gastrică. Vor fi corectate tulburările hidroelectrolitice şi acidobazice. Dacă bolnavul are preoperator hemoragie digestivă superioară se suspendă de asemenea alimentaţia orală, este perfuzat parenteral, asigurându-se cel puţin 800 Kcal./zi, iar dacă anemia este severă (sub 8 g. ghemoglobulină/l00 ml. sânge) va fi transfuzat, de preferinţă cu masa eritrocitară, iar dacă nu există, cu sânge integral izogrup, izo-Rh.

      REGIMUL POSTOPERATOR
      Două - trei zile postoperator alimentaţia se va face parenteral, având grija să asiguram cel puţin 200 g. de hidraţi de C, se vor administra soluţii glucozate de NaCl 0,9 %, iar dacă avem posibilitatea şi soluţii de aminoacizi şi lipide perfuzabile intravenos circa 1500 - 2000 ml./24 h.).
      În următoarele două - trei zile se va începe realimentarea orală, iniţial cu cantităţi mici de ceaiuri, lapte (50 ml. din două în două ore), supe strecurate de legume, ulterior mese mici cu piureuri, smântână, gris cu lapte, ouă moi, brânză de vaci, unt, iar după încă trei - patru zile se pot adauga pâine albă, biscuiţi, carne albă fiartă, sote de legume, budinci.
      Dacă evoluţia este favorabilă bolnavul va fi alimentat în continuare cu mese mici, fracţionate (cinci - sase/zi) care să asigure un raport caloric de circa 920 - 1550 Kcal./zi, asemănător cu cel din boala ulceroasă în perioada de acalmie, dar cu evitarea consumului excesiv de lichide în timpul şi imediat după masă, precum şi alimentelor hiperosmolare (dulciuri concentrate, alimente sărate excesiv sau alimente bogate în celuloză dură) pentru a evita un sindrom postprandial precoce (DUMPING).

      Alimente permise:
      - pâine albă veche de o zi;
      - cartofi piure, fierţi, copţi;
      - paste făinoase;
      - orez;
      - griş;
      - fructe fără coajă şi fără sâmburi sub formă de compot, coapte sau crude, dar de preferinţă rase;
      - legume tăiate şi fierte;
      - lapte de vacă, smântână, iaurt;
      - carne slabă de vită, peste slab, găină fiartă sau friptură;
      -  brânză de vaci, telemea desărată;
      - ulei, unt.
      Alimentele nu vor fi consumate fierbinţi şi nici foarte reci (ideal la 48° C). Ele vor fi bine masticate.

      Alimente interzise:
      - condimente (piper, boia, hrean, oţet, muştar);
      - alcool, tutun;
      - sosuri nedietetice, rântaşuri, grăsimi prăjite;
      - cafea în exces;
      - varză, castraveţi, ridichi;
      - fructe cu coajă sau sâmburi;
      - miere şi alte dulciuri concentrate.
      După trei săptămâni de la operaţie raţia calorică va fi adaptată în funcţie de vârstă, sex, talie şi profilul activităţii desfăşurate.

      ÎNGRIJIRI SPECIFICE
      Asistenta medicală, pe lângă efectuarea tratamentului indicat de medic, are un rol foarte important în satisfacerea nevoilor bolnavului. Principalele nevoi ce trebuie satisfăcute în cadrul procesului terapeutic sunt:
      1. Nevoia de a se mişca şi de a avea o bună postură;
      2. Nevoia de a se alimenta şi hidrata;
      3. Nevoia de a elimina.
      1. Nevoia de a se mişca şi de a avea o bună postură
      Pentru satisfacerea acestei nevoi la un bolnav de cancer gastric asistentul trebuie să prevină tulburările provenite din imobilizare.
      Să prevină atrofia musculară şi să favorizeze mişcările permise.
      Respectă planul de imobilizare activă şi pasivă).
      Combate staza venoasă.
      Previne escarele de decubit, anchilozarea.
      Efectuează mişcări active şi pasive.
      Exerciţii de corectare a poziţiilor vicioase.
      Determină valorile P, R, TA.
      Individualizează programul specific fiecărui bolnav.
      Informează şi pregăteşte psihic pacientul pentru efectuarea progresivă a mişcărilor.
      Evită reacţiile de apărare a pacientului neforţând exerciţiile şi dovedind răbdare.
      Transportă pacientul pentru examinări şi tratamente de specialitate.
      Alege în mod optim timpul în care se efectuează mobilizarea pacientului.
      2. Nevoia de a se alimenta şi hidrata
      Pentru satisfacerea acestei nevoi asistentul calculează necesarul de calorii pe 24 ore în funcţie de starea şi vârsta bolnavului.
      Favorizează procesul de vindecare prin menajarea organelor bolnave.
      Efectuează o alimentaţie cu scop terapeutic pentru a influenta simptomatologia clinică progresul evolutiv prin regim raţional.
      Asistentul efectuează o nutriţie modificată prin subalimentaţie datorită capacităţii slabe de ingerare a bolnavului realizând un regim de crutare.
      Recuperează deficitul ponderal respectând dieta impusă cunoscând grupele alimentare şi conţinutul în factori nutritivi.
      Asistentul va alimenta artificial în situaţii speciale pacientul.
      Diferentiază tulburările de apetit anorexie, disfagie, greaţă, inapetenţă.
      Întocmeşte foaia de alimentaţie.
      Cunoaşte regimurile dietetice şi modul de preparare al alimentelor.
      Asigura condiţii de mediu în vederea servirii hranei – norme de igienă, circuitul alimentelor.
      Cunoaşte modurile de alimentaţie – activă, pasivă, artificială aplicate.
      Folosirea sondei gastrice a fistulei.
      În evaluarea îngrijirilor asistentul observă prezenţa sau absenţa reflexului de deglutiţie a nivelului de nutriţie, modificările de apetit, obişnuinţele alimentare tranzitul intestinal, greutatea corporală, nivelul de cunoştinţe, sau alte semne asociate.
      3. Nevoia de a elimina
      Pentru satisfacerea acestei nevoi asistentul observă modificări ale eliminărilor de urina prin retenţie - glob vezical, incontinenţă - totală funcţională, reflexă stimulantă sau de stres.
      Potenţial de deshidratare sau acumulare excesivă de lichide în ţesuturi – edem.
      Eliminări insuficiente.
      Asistentul va acţiona pentru ameliorarea tranzitului intestinal.
      Ameliorează edemele periferice realizând o diureză normală.
      Pacientul trebuie să elimine un scaun fără dificultate, să înceteze a fi incontinent.
      Asistentul înregistrează diureza determinarea ei cantitativă.
      Măsoară, interpretează şi notează vărsaturile şi îngrijeşte pacientul în aceasta situaţie, ia masuri de suplinire prin sondaje, spălaturi, clisme, puncţii, drenaj, stoma.
      Verifică dacă în final pacientul a ajuns la independenţă în satisfacerea nevoii, dacă apar modificări ale imaginii de sine ale statutului social, observă nivelul de cunoştinţe sau alte semne asociate.

    Acest site este deţinut, administrat şi menţinut de Velcu Elena, Distribuitor independent al produselor CaliVita® International. Distribuitorul independent menţionat mai înainte este singurul responsabil de conţinutul acestui site, iar Reţeaua CaliVita® International şi entităţile sale operatoare nu au nicio responsabilitate cu privire la acest site.

     

     

    2009 © calivitavelcu.ro - Site supus drepturilor de autor

Noul magazin virtual CalivitaVelcu

Blog Calivita

Articole

Cure de slabire

Plante medicinale

Despre vitamine

Despre minerale

Despre proteine

Despre Aminoacizi

Plante daunatoare

Despre zahar

Despre sare

Despre apa