Calivita 

 

 

 

 

Tratament Naturist Cancer Prostata

   

  Produse naturale Calivita recomandate in cancer de prostata:

   

  Ce este prostata?


  Prostata este un organ care este situat la baza sau capatul (gâtul) vezicii urinare. (A se vedea Diagrama care urmeaza). Glanda înconjoara prima parte a uretrei. Uretra este pasajul prin care urina se scurge din vezica urinara pentru a iesi din penis. Una dintre functiile glandei prostate este de a ajuta la controlul urinarii prin apasarea directa a portiunii de uretra care o înconjoara. Functia principala a prostatei este de a produce o serie de substante care se gasesc în materialul seminal normal, cum ar fi mineralele si zaharul.

  Materialul seminal este lichidul care transporta spermatozoizii pentru a participa la reproducere. Cu toate acestea, un om se poate descurca destul de bine fara prostata. (A vedea sectiunea privind tratamentul chirurgical pentru cancerul de prostata).
  La un tânar, prostata normala este de marimea unei nuci (< 30 g). Totusi, în timpul îmbatrânirii normale, de obicei, glanda creste mai mare.

  Aceasta extindere hormonala legata de îmbatrânire, se numeste hiperplazie benigna de prostata (HBP), dar aceasta afectiune nu este asociata cu prostata canceroasa. Atât HBP cât si cancerul de prostata, pot provoca probleme similare la barbatii mai în vârsta. De exemplu, o glanda prostata marita poate strânge sau afecta capatul vezicii urinare sau uretrei, provocând dificultate la urinare. Aceste simptome care rezulta includ de obicei încetinirea fluxului urinar si urinatul mai frecvent, mai ales pe timp de noapte. Pacientii trebuie sa solicite sfatul medicului de urolog sau primar în cazul în care aceste simptome sunt prezente.

  Ce este cancerul de prostata?


  Cancerul de prostata este o tumora (crestere) maligna (canceroasa), care este formata
  din celule ale prostatei. În general, tumora creste de obicei lent si se limiteaza la glanda mai multi ani. În aceasta perioada, tumora produce simptome sau semne exterioare putine sau deloc (Anomalii la examenul fizic). Cu toate acestea, nu toate cazurile de cancer de prostata se comporta în mod similar.

  Unele tipuri agresive de cancer de prostata cresc si se raspândesc mai rapid decât altele si pot provoca o scurtare semnificativa a sperantei de viata la barbatii afectati. O masura de agresivitate a cancerului de prostata este scorul Gleason (discutat mai în detaliu, mai târziu în acest articol), care se calculeaza de catre un patolog instruit patolog prin observarea biopsiei de prostata la microscop.


  Totusi, pe masura ce cancerul avanseaza, se poate raspândi dincolo de prostata în tesuturile înconjuratoare (raspândire locala). Mai mult decât atât, cancerul
  poate metastaza (raspândi mai departe) de-a lungul altor zone ale corpului, cum ar
  oasele, plamânii si ficatul. Prin urmare, simptomele si semnele, sunt frecvent
  asociate cu cancerul avansat de prostata.


  De ce i se acorda importanta deosebita cancerului de prostata?


  Cancerul de prostata este cea mai frecventa boala maligna la barbatii americani si a doua cauza principala a deceselor de cancer, dupa cancerul pulmonar. În conformitate cu celor mai recente estimari ale Societatii Americane de Cancer, 192280 de cazuri noi
  de cancer de prostata ar putea fi diagnosticate în 2009 si 27360 ar muri de la boala.
  Riscul estimat de a fi diagnosticat cu aceasta boala este de 17,6 % pentru caucazieni si 20,6 % pentru afro-americani.

  Riscul de deces de la cancerul de prostata este în mod similar de 2,8 % si respectiv 4,7 %. Ca urmare a acestor cifre, cancerul de prostata este probabil sa aiba un impact vital asupra unei proportii semnificative de oameni, care sunt astazi în viata.
  Totusi, de-a lungul anilor, rata de deces din cauza acestei boli a demonstrat un
  declin constant, iar în prezent, mai mult de 2 milioane de oameni din SUA sunt
  înca în viata dupa ce au fost diagnosticati cu cancer de prostata la un moment dat, în
  viata lor.
  Desi este supusa unor controverse, multi experti în acest domeniu, prin urmare, recomandam ca la vârsta de 40 de ani, toti oamenii ar trebui sa se supuna
  unui examen pentru cancerul de prostata.

  Care sunt cauzele cancerului de prostata?


  Cauza cancerului de prostata este necunoscuta, dar cancerul nu este considerat a fi legat de hiperplazia benigna de prostata (HBP). Factorii (predispozitia) de risc pentru cancerul de prostata includ înaintarea în vârsta, genetica (ereditatea), influenta hormonala, si factorii de mediu precum toxinele, produsele chimice si produsele industriale. Sansele de a dezvolta cancer de prostata crestere odata cu vârsta. Astfel, cancerul de prostata sub 40 de ani este extrem de rar, în timp ce acesta este frecvent la barbatii trecuti de 80 de ani. De fapt, unele studii au sugerat faptul ca în rândul barbatilor de peste 80 de ani, 50% - 80% dintre ei ar putea avea cancer de prostata! Peste 80% din cazurile de cancer de prostata sunt diagnosticate la barbatii de peste 65 ani.


  Dupa cum s-a mentionat anterior, barbatii afro-americani sunt de 1,6 ori mai predispusi decat barbatii de culoare alba pentru a dezvolta cancer de prostata. Ei au, de asemenea, de 2,4 ori mai multe sanse de a muri de aceasta boala, comparativ cu barbatii albi de vârsta similara. Aceste diferente în diagnostic si procente de deces reflecta mai probabil o diferenta de factori, cum ar fi expunerea la mediu, dieta, stilul de viata si comportamentul de cautare a sanatatii, mai degraba decât orice sensibilitate rasiala a cancerului de prostata. Studiile recente indica faptul ca aceasta diferenta este descrescatoare progresiv în ceea ce priveste sansele de vindecare completa la barbatii care urmeaza un tratament pentru cancerul de prostata localizat (cancer care se limiteaza doar la prostata, fara a se raspândit la alte organe), indiferent de rasa.


  Genetica (ereditatea), asa cum am mentionat, joaca un rol important în riscul de
  dezvoltare a cancerului de prostata. Cancerul de prostata este mult mai frecvent în rândul membrilor de familie ai persoanelor cu cancer de prostata. Acest risc poate fi
  de doua-trei ori mai mare decât riscul pentru barbatii fara antecedente de boala în familie. Vârsta mai timpurie de diagnosticare (<60 ani) la o ruda de gradul întâi (tatal sau fratele), si boala care afecteaza mai mult de o ruda cresc, de asemenea, riscul de a dezvolta cancerul de prostata.


  Testosteronul, hormonul masculin produs de testicule, stimuleaza în mod direct
  cresterea atât a tesutului normal al prostatei cât si al celulelor cancerului de prostata. Nu este surprinzator, prin urmare, ca acest hormon este considerat a fi implicat în dezvoltarea si cresterea cancerului de prostata. Implicatia importanta a rolului acestui hormon este faptul ca scaderea nivelului de testosteron ar trebui sa fie (si de obicei este) eficienta în inhibarea cresterii cancerului de prostata.


  Probe recente au sugerat ca infectiile cu transmitere sexuala sunt factori de risc pentru dezvoltarea cancerului de prostata. Barbatii cu un istoric de infectii cu transmitere sexuala au o sansa de 1,4 ori mai mare de a dezvolta cancer de prostata, comparativ cu barbatii, fara aceasta istorie.
  Desi înca nedovedit, factorii de mediu, cum ar fi fumatul si dietele care sunt bogate în grasimi saturate, par sa creasca riscul de cancer de prostata. Exista, de asemenea, o sugestie ca obezitatea duce la un risc crescut de a avea cancer de prostata mai agresiv, mai mare, ceea ce duce la un rezultat mai slab dupa tratament. În plus,
  substantele sau toxinele din mediu sau din surse industriale ar putea stimula, de asemenea, dezvoltarea cancerului de prostata, dar acestea nu au fost înca identificate în mod clar. Influentele geografice, de asemenea, par sa joace un rol în
  dezvoltarea cancerului de prostata, la oamenii care traiesc în scandinava si tarile Americii de Nord riscul de boala fiind mai mare comparativ cu cei care locuiesc în tarile din Asia.
  De notat, nu exista nici o relatie dovedita între frecventa activitatii sexuale si sansele de a dezvolta cancer de prostata.

  Care sunt simptomele si semnele cancerului de prostata?


  În stadiile incipiente, cancerul de prostata nu cauzeaza de multe ori nici un simptom timp de multi ani. De fapt, aceste tipuri de cancer sunt detectate frecvent de o anomalie a unui test de sânge (PSA, discutat mai jos), sau ca un nodul dur (forfetar), în glanda prostatei. Ocazional, medicul poate simti mai întâi un nodul dur în timpul unei examinari digitale (facut cu degetul) rectale de rutina. Prostata este situata imediat în fata
  rectului.
  Rareori, în cazurile mai avansate, cancerul se poate mari si apasa pe uretra. Ca urmare, fluxul de urina se diminueaza si urinarea devine mai dificila. Pacientii pot, de asemenea, experimenta arsuri la urinare sau sânge în urina. Pe masura ce tumora continua sa creasca, aceasta poate bloca complet fluxul de urina, rezultând într-o vezica urinara obstructionata si marita dureros. Totusi, aceste simptome nu confirma prezenta
  cancerului de prostata.

  Cele mai multe dintre aceste simptome pot sa apara la barbatii cu marirea ne canceroasa (benigna) a prostatei (cea mai frecventa forma de marire a prostatei). Cu toate acestea, aparitia acestor simptome ar trebui sa determine o evaluare de catre medic pentru a exclude cancerul si sa ofere un tratament adecvat.


  În plus, în etapele ulterioare, cancerul de prostata se poate raspândi la nivel local
  în tesutul din jur sau la nivelul ganglionilor limfatici din apropiere, denumiti noduli pelvieni. Cancerul se poate raspândi apoi chiar mai departe (metastaza) la alte
  zone ale corpului. Simptomele bolii metastatice includ oboseala, stare generala de rau, si pierderea în greutate. În timpul unui examen rectal, medicul poate detecta uneori raspândirea locala în tesuturile înconjuratoare. Adica medicul poate simti o tumora
  dura, fixa (imobila) care se extinde de la si dincolo de glanda.

  Cancerul de prostata, de obicei, metastazeaza prima data în coloana vertebrala sau în oasele pelviene (oasele care leaga coloana vertebrala lombara de solduri), provocând astfel dureri de spate sau pelviene. Cancerul se poate raspândi apoi la ficat si plamâni. Metastaza (zonele în care cancerul s-a extins) la ficat poate provoca dureri în abdomen si icter (culoarea galbena
  a pielii), în cazuri rare. Metastaza la plamâni poate provoca durere în piept si tuse.

  Cum este diagnosticat si clasificat cancerul de prostata?


  Cancerul de prostata este diagnosticat din rezultatele unei biopsii
  a prostatei. În cazul în care examenul rectal digital de prostata sau testul PSA de sânge este anormal, este suspectat cancerul de prostata. O biopsie de prostata este recomandata în acest caz. Biopsia se face din rect (trans-rectal) si este ghidata de imagini cu ultrasunete a zonei. O bucata mica de tesut din prostata este retrasa
  printr-un ac de taiere. Biopsia Trus-ghidate Tru-Cut este în prezent
  metoda standard pentru a diagnostica cancerul de prostata.

  Desi initial metoda standard a fost 6-core, majoritatea expertilor sustin în prezent prelevarea de minim 10-12 probe din prostata pentru a îmbunatati sansele de a detectarea cancerul si, de asemenea, pentru a oferi o idee mai buna în ceea ce priveste întinderea si zonele de implicare în cadrul prostatei. Mai multe piese sunt prelevate esantionând baza, apexul si mijlocul glandei pe fiecare parte a acesteia. Mai multe nuclee pot fi esantionate pentru a creste randamentul, mai ales în glandele mai mari.


  Un anatomo-patolog, un medic specialist care analizeaza probele de tesut
  sub microscop, examineaza apoi piesele pentru a evalua tipul de cancer prezent în prostata si gradul de implicarea de prostatei cu tumora. Se poate obtine, de asemenea o idee despre zonele din prostata care sunt implicate de tumora prin
  determinarea pieselor care contin cancer si cele care nu sunt canceroase. O alta evaluare foarte importanta pe care medicul patolog o face sub forma
  specimenului este gradul (scorul Gleason) tumorii.

  Acest lucru indica cât de diferite sunt celulele canceroase de tesutul normal al prostatei. Calificativul ofera un indiciu cu privire la cât de repede este posibil sa se dezvolte un cancer si are implicatii foarte
  importante asupra planului de tratament si sanselor de vindecare dupa tratament. Un scor Gleason de 6 ar trebui sa indice un grad mic (mai putin agresiv) de boala în timp ce scorul 8 – 10 demonstreaza gradul ridicat (Mai agresiv) de cancer; 7 este considerat ca fiind undeva între acestea doua.

  Cum se face diferentierea stadiilor cancerului de prostata?


  Aprecierea stadiilor unui cancer se refera la determinarea gradului de boala
  (unde anume în organism s-au raspândit celulele cancerului de prostata). Odata ce cancerul de prostata este diagnosticat, la o biopsie, testele suplimentare sunt efectuate pentru a evalua daca cancerul s-a extins dincolo de glanda.
  Scanarea osoasa cu radionuclizi poate determina daca exista o raspândire a tumorii la
  oase. Substanta radioactiva subliniaza zonele în care cancerul a afectat oasele. Acest test este de obicei rezervat pentru barbatii cu cancer de prostata care au dureri osoase profunde sau o fractura sau care au valori sugestive ale biopsiei si valori ridicate ale PSA (> 10 – 20 ng / ml) pentru boala avansata sau agresiva.


  Radiografia la piept poate fi folosita pentru a detecta daca cancerul s-a extins la
  plamâni. Testele cu ultrasunete pot fi folosite pentru a cauta efectele unui blocaj urinar asupra rinichilor. Acest studiu poate fi de asemenea utilizat pentru a evalua vezica urinara pentru orice semn de obstructie urinara, datorita extinderii prostatei uitându-se la
  grosimea peretelui vezicii urinare, precum si la cantitatea de urina ramasa în cadrul
  vezicii urinare, dupa o tentativa de urinare.


  În plus, scanarea CT (tomografie coaxiala) si IRM-URI (imagistica prin rezonanta magnetica) pot determina daca cancerul s-a extins la tesuturile sau organele adiacente
  cum ar fi vezica urinara sau rectul sau la alte parti ale corpului, cum ar fi ficatul sau
  plamânii. Scanarea mai noua folosind o metoda numita scanare PET poate ajuta, uneori, la detectarea locatiei ascunse a cancerului care s-a raspândit în diferite zone ale corpului.
  Cistoscopia se face de obicei în situatii selectate. Un tub subtire, flexibil, luminat cu o camera mica în capat se introduce prin uretra în vezica urinara. Camera transmite imagini pe un monitor video. Acest lucru poate arata daca cancerul s-a extins la uretra sau vezica si poate fi utilizat pentru a lua o biopsie de la aceste organe.


  Pentru a rezuma, medicii fac stadializarea cancerului de prostata bazata în primul rând pe rezultatele biopsiei de prostata, eventual alte biopsii si teste de imagistica.
  În organizarea determinarea stadiilor unui cancer, medicii atribuie litere si numere diferite la cancer, în functie de care dintre clasificarile de stadializare o folosesc. Numerele si literele din diferitele clasificari definesc volumul sau valoarea
  tumorii si raspândirea cancerului. Prin urmare, stadiul cancerului de prostata, ajuta pentru a prezice cursul preconizat al bolii si a determina alegerea tratamentului.


  Etapele cancerului de prostata sunt clasificate dupa cum urmeaza:
  Etapa I (sau A): cancerul nu poate fi simtit la un examen rectal digital, si nu exista dovezi ca acesta s-a raspândit în afara prostatei. Acestea sunt adesea descoperite accidental dupa o interventie chirurgicala pentru o prostata marita;
  Etapa II (sau B): tumora este mai mare decât în etapa I si poate fi simtita la un examen rectal digital. Nu exista nici o dovada ca cancerul s-a raspândit în afara prostatei. Acestea sunt, de obicei, descoperite printr-o biopsie atunci când o persoana prezinta un nivel ridicat de PSA;
  Etapa III (sau C): cancerul a invadat alte tesuturi învecinate prostatei;
  Etapa IV (sau D): Cancerul s-a extins la ganglionii limfatici sau la alte organe.
  Cei mai multi medici folosesc în prezent sistemul de stadializare TNM 2002 (Tumora, nodul, metastaza) pentru cancerul de prostata. Acesta se bazeaza pe o combinatie de trei criterii: proportia tumorii primare (etapa T), implicarea de catre cancer a ganglionilor limfatici (etapa N), precum si prezenta sau absenta raspândirii în zonele îndepartate ale corpului, sub forma de metastaze (etapa M). Sistemul TNM 2002 de determinare a stadiilor, este dupa cum urmeaza:
  Evaluarea tumorii (primare) ("T")
  TX: tumora primara nu poate fi evaluata;
  T0: Nu exista nici o dovada a tumorii;
  T1: Tumora este prezenta, dar nedetectabila clinic sau cu imagini;
  T1a: tumora a fost întâmplator gasita în mai putin de 5 % din tesutul rezecat din prostata (pentru alte motive);
  T1b: tumora a fost gasita întâmplator pe mai mult de 5% din tesutul rezecat din prostata;
  T1c: tumora a fost descoperita într-o biopsie efectuata cu acul ca urmare a unei
  PSA serice crescute;
  v T2: tumora poate fi simtita (palpata), dar la o examinare nu s-a raspândit în afara prostatei;
  v T2a: tumora este la jumatate sau mai putin jumatate din unul dintre cei doi lobi ai prostatei;
  T2b: tumora este la mai mult de jumatate dintr-un lob, dar nu pe ambii;v T2c: tumora este în ambii lobi;
  T3: tumora s-a raspândit prin capsula prostatica (în cazul în care este doar partial prin intermediul capsulei, aceasta este înca T2);
  T3a: tumora s-a extins prin capsula pe una sau pe ambele fete;
  T3b: tumora a invadat una sau ambele vezicule seminale;
  T4: tumora a invadat alte structuri din apropiere.
  Ar trebui subliniat faptul ca denumirea "T2c" implica o tumora, care este
  palpabila în ambii lobi ai prostatei. Tumorile care sunt considerate a fi bilaterale
  doar pe biopsie, dar care nu sunt palpabile bilateral nu ar trebui sa fie stadializate ca
  T2c.
  Evaluarea ganglionilor limfatici regionali ("N")
  NX: Ganglionii limfatici regionali nu pot fi evaluati;
  N0: Nu a fost nici o raspândire la ganglionii limfatici regionali;
  N1: S-a extins la nodulii limfatici regionali.
  Evaluarea metastazei la distanta ("M")
  MX: metastaza la distanta nu poate fi evaluata;
  M0: Nu exista metastaze la distanta;
  M1: Exista metastaze la distanta;
  M1a: Cancerul s-a extins la ganglionii limfatici, dincolo de cei regionali;
  M1b: Cancerul s-a raspândit la nivel osos;
  M1c: Cancerul sa extins la alte locatii (indiferent de implicarea osoasa).

   

   

Apasă aici pentru a merge în partea de sus a paginii

Acest site este deţinut, administrat şi menţinut de Velcu Elena, Distribuitor independent al produselor CaliVita® International. Distribuitorul independent menţionat mai înainte este singurul responsabil de conţinutul acestui site, iar Reţeaua CaliVita® International şi entităţile sale operatoare nu au nicio responsabilitate cu privire la acest site.

2009 © calivitavelcu.ro