Calivita 

 

 

 

 

Tratament Naturist Cancer la Plamani (pulmonar)

 

  Produse naturale Calivita recomandate in cancer la plamani:  Ce este cancerul la plamani sau pulmonar?


  Cancerul de plămâni, la fel ca toate cazurile de cancer, rezultă dintr-o anomalie în elementul vital de bază al organismului, celula. În mod normal, organismul menţine un sistem de control şi echilibrare asupra dezvoltării celulare, astfel încât celulele se divid pentru a produce celule noi numai atunci când acestea sunt necesare. Perturbarea acestui sistem de control şi echilibrare asupra rezultatelor de creştere a celulelor într-o diviziune necontrolată şi proliferarea de celule, formează în cele din urmă o masă cunoscută sub numele de tumoră.


  Tumorile pot fi benigne sau maligne; atunci când vorbim de "cancer", ne referim la acele tumori care sunt maligne. Tumorile benigne, de obicei, pot fi eliminate şi nu se răspândesc în alte părţi ale corpului. Tumorile maligne, pe de altă parte, cresc agresiv şi invadează alte ţesuturi ale corpului, permiţând pătrunderea celulelor tumorale în sânge sau sistemul limfatic şi apoi în alte zone din organism. Acest proces de răspândire este numit metastază, zonele de creştere ale tumorii în aceste zone situate la distanţă se numesc metastaze. Deoarece cancerul pulmonar tinde să se răspândească sau să metastazeze foarte devreme, după ce s-a format, acesta este un cancer foarte periculos şi unul dintre cele mai dificile de tratat tipuri de cancer. În timp ce cancerul pulmonar se poate răspândi la orice organ din corp, anumite organe - în special glandele suprarenale, ficatul, creierul, şi oasele - sunt zonele cele mai comune pentru metastaza cancerului pulmonar.


  Plămânul, de asemenea, este un loc foarte frecvent pentru metastaze ale tumorilor din alte părţi ale corpului. Metastazele tumorale sunt alcătuite din acelaşi tip de celule ca şi tumora originală (primară). De exemplu, în cazul în care cancerul de prostată se răspândeşte prin intermediul sângelui la plămâni, este cancerul de prostata metastatic, în plămâni şi nu cancer pulmonar.


  Funcţia principală a plămânilor este de a face schimb de gaze între aerul pe care îl respirăm şi sânge. Prin plămâni, dioxidul de carbon este eliminat din sânge şi oxigenul din aerul inspirat intră în fluxul sanguin. Plămânul drept are trei lobi, iar plămânul stâng este împărţit în doi lobi şi o structură mică numită lingulă, care este echivalentul lobului mijlociu de la plămânul drept. Căilor respiratorii majore care intră în plămâni sunt bronhiile, care apar de la trahee. Bronhiile se ramifică progresiv în căi respiratorii mai mici numite bronhiole care se termină în saci mici cunoscuţi sub numele de alveole unde are loc schimbul de gaze. Plămânii şi perete toracic sunt acoperiţi cu un strat subţire de ţesut numit pleură.

  Cazurile de cancer pulmonar pot apărea în orice parte a plămânilor, dar 90 % - 95 % dintre cazurile de cancer pulmonar se consideră că apar din celulele epiteliale, celulele care căptuşesc căile respiratorii mai mari şi mai mici (bronhiile şi bronhiolele); din acest motiv, cancerele la plămâni sunt uneori numite cancere bronhogenice sau carcinoame bronhogenice. (Carcinomul este un alt termen pentru cancer). Cancere pot să apară, de asemenea, în pleură (numită mesotheliomas) sau, rareori, în ţesuturile de susţinere din plămâni, de exemplu, vasele de sânge.


  Cat de frecvent este cancerul pulmonar?


  Cancerul pulmonar este cea mai frecventă cauză de deces datorat cancerului atât la bărbaţii cât şi la femeile din întreaga lume. Societatea Americană de Cancer estimează că 222.520 de noi cazuri de cancer pulmonar vor fi diagnosticate în SUA şi 157.300 de decese cauzate de cancerul pulmonar vor avea loc în 2010. Potrivit Institutului Naţional de Cancer din SUA, aproximativ unul din fiecare 14 bărbaţi şi femei din Statele Unite vor fi diagnosticate cu cancer pulmonar la un moment dat în timpul vieţii lor.


  Cancerul pulmonar este predominant o boala a persoanelor în vârstă; aproape 70 % dintre persoanele diagnosticate cu cancer pulmonar au peste 65 de ani, în timp ce mai puţin de 3 % din cazurile de cancer pulmonar apar la persoanele sub 45 de ani.


  Cancerul pulmonar nu era obişnuit înainte de anii 1930, dar a crescut în mod dramatic în următoarele decenii ca urmare a creşterii incidenţei fumatului. În multe ţări în dezvoltare, incidenţa cancerului pulmonar începe să scadă ca urmare a educaţiei publice cu privire la pericolele fumatului şi introducerea programelor eficiente de renunţare la fumat. Cu toate acestea, cancerul pulmonar rămâne printre cele mai frecvente tipuri de cancer la bărbaţii şi femeile din întreaga lume. În SUA, cancerul pulmonar a depăşit cancerul de sân ca cea mai frecventă cauză a deceselor datorate cancerului la femei.


  Care sunt cauzele cancerului la plamani sau pulmonar?


  Fumat

  Incidenţa cancerului pulmonar este puternic corelată cu fumatul, aproximativ 90 % din cazurile de cancer pulmonar  rezultă ca urmare a consumului de tutun. Riscul de cancer pulmonar creşte cu numărul de ţigări fumate şi timpul în care a avut loc fumatul; medicii se referă la acest risc în termeni ai pachete-ani de fumat (numărul de pachete de ţigări fumate pe zi, înmulţit cu numărul de ani de afumat). De exemplu, o persoana care a fumat două pachete de ţigări pe zi, timp de 10 ani, are un istoric al fumatului de 20 pachete-ani. În timp ce riscul de cancer pulmonar este crescut chiar şi cu un istoric al fumatului de 10 pachete-ani, cei cu 30 pachete-ani sau mai mult sunt consideraţi a avea cel mai mare risc pentru dezvoltarea cancerului pulmonar. Printre cei care fumează două sau mai multe pachete de ţigări pe zi, unul din şapte va muri de cancer pulmonar.


  Fumatul pipei şi trabucului, de asemenea, poate cauza cancer pulmonar, cu toate că riscul nu este la fel de mare ca şi în cazul fumatului. Astfel, în timp ce o persoană care fumează un pachet de ţigări pe zi prezintă un risc de dezvoltare a cancerului pulmonar, care este de 25 de ori mai mare decât un nefumător, fumătorii de pipă şi trabuc au un risc de cancer pulmonar, care este de aproximativ cinci ori mai mare decât la un nefumător.


  Fumul de tutun conţine peste 4.000 de compuşi chimici, dintre care mulţi s-au dovedit a fi cauzatori de cancer sau cancerigeni. Primii doi agenţi cancerigeni din fumul de tutun sunt substanţe chimice cunoscute sub numele de nitrozamine şi hidrocarburi policiclice aromatice. Riscul de a dezvolta cancer pulmonar scade cu fiecare an care urmează după renunţarea la fumat pe măsură ce celulele normale cresc şi înlocuiesc celulele deteriorate din plămâni. La foştii fumători, riscul de a dezvolta cancer pulmonar începe să se apropie de cel al unui nefumător după aproximativ 15 ani de la încetarea fumatului.


  Fumatul pasiv

  Fumatul pasiv sau inhalarea fumului de tutun de către nefumătorii care locuiesc sau lucrează cu fumătorii, reprezintă de asemenea, un factor de risc stabilit pentru dezvoltarea cancerului pulmonar. Cercetările au arătat ca nefumătorii care locuiesc cu un fumător au o creştere de 24 % a riscului de a dezvolta cancer pulmonar, comparativ cu nefumătorii care nu locuiesc cu un fumător. Se estimează că aproximativ 3000 de decese de cancer pulmonar care au loc în fiecare an în Statele Unite sunt imputabile fumatului pasiv.


  Fibrele de azbest

  Fibrele de azbest sunt fibre de silicat, care poate persista pentru tot restul vieţii în ţesutul pulmonar ca urmare a expunerii la azbest. Locul de muncă este o sursă obişnuită de expunere la fibre de azbest, având în vedere că azbestul a fost utilizat pe scară largă în trecut, ca izolaţie termică şi acustică. Astăzi, utilizarea azbestului este limitată sau interzisă în multe ţări, inclusiv Statele Unite. Atât cancerul pulmonar cât şi mezoteliomul (cancer al pleurei de plămâni, precum şi a mucoasei cavităţii abdominale numită peritoneu) sunt asociate cu expunerea la azbest. Fumatul creşte drastic şansa de a dezvolta un cancer pulmonar legat de asbest la lucrătorilor expuşi la azbest. Lucrătorii cu azbest care nu fumează prezintă un risc de cinci ori mai mare de a dezvolta cancer pulmonar decât nefumătorii, dar lucrătorii cu azbest care fumează prezintă un risc care este de cincizeci – nouăzeci de ori mai mare decât la nefumători.


  Gazul Radon

  Radonul este un gaz naturale, inert din punct de vedere chimic, care este un produs natural de dezintegrare a uraniului. Descompune uraniul pentru a forma produse, inclusiv de radon, care emit un tip de radia ţii ionizante. Gazul Radon este o cauză cunoscută de cancer pulmonar, cu o valoare estimată de 12 % din decesele de cancer pulmonar care pot fi atribuite gazului radon, sau aproximativ 20.000 de decese anual ca urmare a cancerului pulmonar din SUA, ceea ce face radonul doua cauză de cancer pulmonar în SUA. Ca şi în cazul expunerii la azbest, expunerea la radon concomitent cu fumatul măreşte foarte mult riscul de cancer pulmonar. Gazul Radon poate călători prin sol şi pătrunde în casă prin orificiile din fundaţie, ţevi, canale de scurgere, sau alte deschideri. Agenţia pentru Protecţia Mediului din SUA estimează că una din fiecare 15 de case din SUA conţine niveluri periculoase de gaz radon. Gazul radon este invizibil şi inodor, dar poate fi detectat cu kituri simple de testare.


  Predispoziţia familială

  În timp ce majoritatea cazurilor de cancer pulmonar sunt asociate cu fumatul, faptul că nu toţi fumătorii dezvoltă în cele din urmă cancer pulmonar sugerează că alţi factori, cum ar fi susceptibilitate genetică individuală, pot juca un rol în cauzalitatea cancerului pulmonar. Numeroase studii au arătat că, cancerul pulmonar este mult mai probabil să apară atât la rudele fumătoare cât şi nefumătoare ale celor care au avut cancer pulmonar decât la ​​populaţia generală. Recent, cel mai mare studiu genetic al cancerului pulmonar realizat vreodată, cu participarea a peste 10.000 de oameni din 18 de ţări şi condus de către Agenţia Internaţională de Cercetare în Domeniul Cancerului (IARC), a identificat o mică regiune din genomul (ADN), care conţine gene care par să confere o susceptibilitate crescută pentru cancerul pulmonar la fumători. Genele specifice, situate în braţul q al cromozomului 15, cod pentru proteinele ​​care interacţionează cu nicotina şi alte toxine din tutun (gene receptori ai acetilcolinei nicotinice).


  Bolile plămânilor

  Prezenţa anumitor boli ale plămânilor, în special boli pulmonare obstructive cronice (BPOC), este asociată cu un risc crescut (un risc de patru - şase ori mai mare faţă de un nefumător) pentru dezvoltarea cancerului pulmonar, chiar şi după ce efectele fumatului concomitent sunt excluse.


  Antecedente de cancer pulmonar

  Supravieţuitorii cancerului pulmonar au un risc mai mare de a dezvolta un al doilea cancer pulmonar decât are populaţia generală de a dezvolta prima dată un cancer pulmonar. Supravieţuitorii cancerelor pulmonare cu celule mari (NSCLCs, a se vedea mai jos), au un risc cumulat cu 1 % - 2 % pe an de a dezvolta un cancer pulmonar secund. La supravieţuitorii cancerului pulmonar cu celule mici (SCLCs, a se vedea mai jos), riscul de dezvoltare a unui alt cancer pulmonar se apropie de 6 % pe an.


  Poluarea aerului

  Poluarea aerului provenit de la vehicule, industrie şi centralele electrice poate ridica probabilitatea de a dezvolta cancer pulmonar la persoanele expuse. Până la 1 % din decesele cauzate de cancer pulmonar sunt atribuite respiraţiei aerului poluat, iar experţii cred că expunerea prelungită la aer foarte poluat poate aduce cu sine riscul pentru dezvoltarea cancerului pulmonar similar cu cel al fumatului pasiv.


  Care sunt tipurile de cancer pulmonar?

  Cazurile de cancer pulmonar, de asemenea, cunoscute sub numele de carcinoame bronhogenice, sunt în general clasificate în două tipuri: cancere pulmonare cu celule mici (CPCM) şi cancere pulmonare cu celule mari (NSCLC). Această clasificare se bazează pe aspectul microscopic al celulelor tumorale în sine. Aceste două tipuri de cancer cresc şi se răspândesc în moduri diferite şi pot avea diferite opţiuni de tratament, astfel încât o distincţie între aceste două tipuri este importantă.


  CPCM cuprinde aproximativ 20 % din cazurile de cancer pulmonar şi sunt cele mai agresive şi cu creştere rapidă dintre toate cancerele pulmonare. CPCM sunt strâns legate de fumat, doar 1 % din aceste tumori apar la nefumători. CPCM metastazează rapid în multe zone din cadrul organismului şi sunt cel mai adesea descoperite după ce acestea s-au răspândit pe scară largă. Referindu-se la aspectul unei celule specifice, frecvent observată la examinarea sub microscop a probelor de CPCM, aceste tipuri de cancer sunt uneori denumite carcinoame cu celule de ovăz.


  NSCLC sunt cele mai frecvente cancere pulmonare, reprezentând aproximativ 80 % din toate cazurile de cancer pulmonar. NSCLC pot fi împărţite în trei tipuri principale, care sunt denumite în funcţie de tipul de celule găsite în tumoră:

  • Adenocarcinoamele sunt tipul cel mai frecvent întâlnit de NSCLC în SUA şi constituie până la 50 % din NSCLC. În timp ce adenocarcinoamele sunt asociate cu fumatul, ca şi alte tipuri de cancere pulmonare, acest tip este observat de asemenea şi la nefumătorii care dezvoltă cancer pulmonar. Majoritatea adenocarcinoamelor apar în zonele exterioare, sau periferice, ale plămânilor. Carcinomul bronhio-alveolar este un subtip de adenocarcinom care se dezvoltă frecvent în multe zone din plămâni şi se răspândeşte de-a lungul pereţilor alveolari preexistenţi;

   

  • Carcinoame cu celule scuamoase au fost mai frecvente în trecut decât adenocarcinoamele; în prezent, ele reprezintă aproximativ 30 % din NSCLC. De asemenea, cunoscut sub numele de carcinomul epidermoid, cancerul cu celule scuamoase apare cel mai frecvent în zona centrală a pieptului, în bronhii;

   

  • Carcinoame cu celule mari, uneori menţionate ca şi carcinoame nediferenţiate, sunt cel mai rar tip al NSCLC;

   

  • Amestecuri de diferite tipuri de NSCLC sunt, de asemenea, observate.

  În plămâni pot apărea alte tipuri de cancer; aceste tipuri sunt mai rare decât NSCLC şi CPCM şi împreună constituie doar 5 % - 10 % din cazurile de cancer pulmonar:

  • Carcinoizi bronhiali reprezenta până la 5 % din cazurile de cancer pulmonar. Aceste tumori sunt, în general mici (3 - 4 cm sau mai mici), atunci când sunt diagnosticate şi apar cel mai frecvent la persoanele sub 40 de ani. Fără legătură cu fumatul, tumorile carcinoide pot metastaza, iar o mică parte din aceste tumori secretă substanţe asemănătoare hormonilor, care pot provoca simptome specifice legate de producerea hormonilor. În general, carcinoizii cresc şi se răspândesc mai încet decât cancerul bronhogenic, şi mulţi sunt detectaţi suficient de devreme pentru a fi supuşi la rezecţia chirurgicală;
  • Cancerele ţesutului pulmonar de susţinere, cum ar fi musculatura netedă, vasele de sânge, sau celulele implicate în răspunsul imunitar pot apărea rar în plămâni.

  Aşa cum s-a discutat anterior, cancerul metastatic din alte tumori primare din organism sunt adesea găsite în plămâni. Tumorile de oriunde din organism se pot răspândi la plămâni fie prin fluxul sanguin, prin intermediul sistemului limfatic, sau direct de la organele din apropiere. Tumorile metastatice sunt cel mai adesea multiple, împrăştiate de-a lungul plămânilor şi se concentrează mai degrabă în zonele periferice decât în zonele centrale ale plămânilor.


  Care sunt simptomele şi semnele cancerului pulmonar?


  Simptomele cancerului pulmonar sunt variate în funcţie de unde şi cât de răspândită este tumora. Semnele de avertizare ale cancerului pulmonar nu sunt întotdeauna prezente sau uşor de identificat. O persoană cu cancer pulmonar poate avea următoarele tipuri de simptome:

  • Fără simptome: În până la 25 % dintre persoanele care fac cancer pulmonar, cancerul este descoperit la primul examen de rutină al pieptului cu raze X sau scanare TC, ca o masă solitară mică, uneori denumită leziune în formă de monedă, deoarece pe un scanner bidimensional cu raze X sau TC, tumora rotundă arată ca o monedă. Aceşti pacienţi cu mase mici, singulare, de multe ori nu reclamă nici un simptom la momentul când cancerul este descoperit;
  • Simptomele legate de cancer: dezvoltarea cancerului şi invazia ţesuturilor pulmonare şi a ţesutului înconjurător poate interfera cu respiraţia, ceea ce duce la simptome cum ar fi tusea, dificultăţile de respiraţie, respiraţia şuierătoare, dureri în piept şi tuse cu sânge (hemoptizie). În cazul în care cancerul a invadat nervii, de exemplu, aceasta poate provoca dureri de umăr, care se deplasează în jos pe partea exterioară a braţului (numită sindromul Pancoast) sau paralizie a corzilor vocale care conduc la răguşeală. Invazia esofagului poate duce la dificultăţi de înghiţire (disfagie). În cazul în care o cale respiratorie mare este obstrucţionată, poate să apară cedarea unei părţi din plămân şi provoca infecţii (abcese, pneumonie), în zona obstrucţionată;
  • Simptome legate de metastază: cancerul pulmonar care s-a răspândit la oase poate produce dureri chinuitoare în zonele osoase implicate. Cancerul care s-a răspândit la creier poate provoca o serie de simptome neurologice, care pot include vederea înceţoşată, dureri de cap, convulsii, sau simptome de accident vascular cerebral, cum ar fi slăbiciune sau pierderea sensibilităţii în anumite părţi ale corpului;
  • Simptome paraneoplazice: cancerele pulmonare sunt însoţite frecvent de simptome care rezultă din producerea de către celulele tumorale a substanţelor asemănătoare hormonilor. Aceste sindroame paraneoplazice apar cel mai frecvent cu CPCM, dar pot fi observate la orice tip de tumoră. Un sindrom paraneoplazic obişnuit asociat cu CPCM este producerea unui hormon numit hormon adrenocorticotrop (ACTH) de către celulele canceroase, ceea ce duce la secreţia excesivă de cortizol de către glandele suprarenale (sindromul Cushing). Cel mai frecvent sindrom paraneoplazic observat la NSCLC, este producerea unei substanţe asemănătoare cu hormonul paratiroidian, ducând la niveluri ridicate de calciu în sânge;
  • Simptome nespecifice: simptomele nespecifice observate la multe tipuri de cancer, inclusiv cancerul pulmonar, includ pierderea în greutate, slăbiciunea, şi oboseala. Simptomele psihologice, cum ar fi depresia şi schimbările stării de spirit sunt, de asemenea, obişnuite.

  Cum este diagnosticat cancerul pulmonar?


  Medicii folosesc o gamă largă de proceduri de diagnosticare şi teste pentru determinarea cancerului pulmonar. Acestea includ următoarele:

  • Istoricul şi examinarea fizică pot dezvălui prezenţa simptomelor sau semnelor care sunt suspecte pentru cancerul pulmonar. În plus, faţă de întrebările cu privire la simptome şi factorii de risc pentru dezvoltarea cancerului, cum ar fi fumatul, medicii pot detecta semne ale dificultăţii de respiraţie, obstrucţia căilor respiratorii sau infecţii în plămâni. Cianoza, o culoare albăstruie a pielii şi a mucoaselor, datorită oxigenului insuficient din sânge, sugerează compromiterea funcţiei din cauza bolii cronice de plămâni. De asemenea, schimbările în ţesutul de sub unghii, cunoscut sub numele de bătaie, de asemenea, poate indica boli pulmonare cronice;
  • Radiografia pieptului constituie cel frecvent primul pas spre diagnostic atunci când apar oricare noi simptome de cancer pulmonar. Procedura radiografiei pieptului implică adesea o imagine din spate spre partea din faţă a pieptului, precum şi o vedere din lateral. Ca orice procedură cu raze X, supunerea pieptului la raze X expune pacientul pentru o perioadă scurtă la o cantitate mică de radiaţii. Razele X la piept pot dezvălui zonele suspecte din plămâni, dar sunt în imposibilitatea de a determina daca aceste zone sunt canceroase. În special, noduli calcificaţi în plămâni sau tumori benigne numite hamartoame pot fi identificate pe o radiografie la piept şi care imita cancerul pulmonar;
  • Scanările TC (tomografie computerizată, tomografie computerizată axială sau TCA), pot fi efectuate pe piept, abdomen şi / sau la examinarea creierului pentru examinarea atât a tumorilor metastatice cât şi pulmonare. O scanare TC a toracelui poate fi comandată atunci când razele X nu arată o anomalie sau nu oferă suficiente informaţii despre amploarea sau amplasarea unei tumori. Scanările TC sunt proceduri radiografice care combină mai multe imagini cu ajutorul unui computer pentru a genera vederi transversale ale corpului. Imaginile sunt luate de un aparat radiografic mare în formă de gogoaşă la diferite unghiuri, în jurul corpului. Un avantaj al scanărilor TC este că acestea sunt mult mai sensibile decât radiografiile standard în detectarea nodulilor pulmonari, adică ele vor prezenta mai mulţi noduli. Uneori, înaintea scanării, se administrază material de contrast intravenos pentru a ajuta la delimitarea organele şi poziţiile lor. O scanare TC expune pacientul la o cantitate minimă de radiaţii. Cea mai frecventă reacţie adversă este o reacţie adversă la materialul de contrast intravenos care ar fi fost administrat înainte de procedură. Acest lucru poate duce la mâncărime, erupţii pe piele, sau urticarie, care dispar, în general, destul de repede. Reacţiile anafilactice severe (care pun în pericol viaţa, reacţii alergice cu dificultăţi de respiraţie) la materialul de contrast sunt rare. Scanarea TC a abdomenului poate identifica cancerul metastatic în ficat sau glandele suprarenale, iar TC la cap poate fi solicitată pentru a dezvălui prezenţa şi gradul cancerului metastatic, în creier;
  • O tehnică numită scanare TC cu doză mică elicoidală (sau TC spirală) este uneori utilizată în examinare pentru cancerul pulmonar. Această procedură necesită un tip special de scanner TC şi s-a dovedit a fi un instrument eficient pentru identificarea cancerelor pulmonare mici la fumători şi foşti fumători. Cu toate acestea, nu s-a dovedit încă dacă utilizarea acestei tehnici chiar salvează vieţi sau reduce riscul de deces din cauza cancerului pulmonar. Sensibilitatea sporită a acestei metode este de fapt una din sursele neajunsurilor sale, deoarece nodulii pulmonari care necesită o evaluare suplimentară vor fi observaţi cu această tehnică la aproximativ 20 % dintre persoane. Dintre nodulii identificaţi de scanarea TC cu doză mică elicoidală, 90 % nu sunt canceroşi, dar necesită pană la doi ani de tratamente şi teste costisitoare şi de multe ori inconfortabile. Procesele sunt in curs de desfăşurare pentru a determina în continuare utilitatea TC spirală în examinarea pentru cancerul pulmonar;
  • Imagistica prin rezonanta magnetică (IRM) poate fi adecvată când sunt necesare detalii precise despre locaţia unei tumori. Tehnica IRM foloseşte magnetismul, undelor radio şi un computer pentru a produce imagini ale structurilor corpului. Ca şi în cazul scanării TC, pacientul este plasat pe un pat mobil care se introduce în scannerul IRM. Nu există efecte secundare cunoscute ale scanării IRM şi nu există nici o expunere la radiaţii. Imaginea şi rezoluţia produse de IRM sunt destul de detaliate şi pot detecta schimbări mici ale structurilor în cadrul corpului. Persoanele cu stimulatoare cardiace, implanturi metalice, valve cardiace artificiale şi alte structuri implantate chirurgical nu pot fi scanate cu un IRM din cauza riscului ca magnetul să poată mişca părţile metalice ale acestor structuri;
  • Tomografia cu emisie de pozitroni (TEP) este o tehnica de imagistică de specialitate care foloseşte medicamente radioactive de scurtă durată pentru a produce imagini tridimensionale colorate ale acestor substanţe în ţesuturile din organism. În timp ce scanările TC şi IRM văd structurile anatomice, scanările TEP măsoară activitatea metabolică şi funcţia ţesuturilor. Scanarea TEP poate determina daca un ţesut tumoral se află în creştere activă şi poate ajuta la determinarea tipului de celule dintr-o anumită tumoare. La scanarea TEP, pacientul primeşte un medicament uşor radioactiv cu durată redusă, primind cantitatea aproximativă a expunerii la radiaţii echivalentă cu două radiografii. Medicamentele se acumulează în anumite ţesuturi mai mult decât în altele, în funcţie de medicamentul care este injectat. Particulele eliberate de medicament cunoscute sub numele de pozitroni se ridică din oricare ţesut. Pe măsură ce pozitronii întâlnesc electronii din cadrul organismului, are loc o reacţie care produce raze gamma. Un scanner înregistrează aceste raze gamma şi cartează zona în care s-a acumulat medicamentul radioactiv. De exemplu, combinând glucoza (o sursă de energie obişnuită în organism), cu o substanţă radioactivă se va indica zona în care glucoza este folosită rapid, de exemplu, într-o tumoare în creştere. Scanarea TEP poate fi, de asemenea, integrată cu scanarea TC într-o tehnică cunoscută sub numele de scanare TEP-TC. S-a demonstrat că TEP-TC integrată a îmbunătăţit precizia determinării stadiilor (a se vedea mai jos) faţă de scanarea TEP simplă;
  • Scanările osoase sunt folosite pentru a crea imagini de oase pe un ecran de computer sau pe film. Medicii pot comanda o scanare osoasă pentru a determina dacă un cancer pulmonar are metastaze la oase. Într-o scanare a osului, o cantitate mică de material radioactiv este injectat în sânge şi se acumulează în oase, în special în zonele anormale, cum ar fi cele implicate de tumori metastatice. Materialul radioactiv este detectat de un scanner, iar imaginea oaselor este înregistrată pe un film special pentru vizualizare permanentă;
  • Citologia sputei: diagnosticul de cancer pulmonar necesită întotdeauna confirmarea celulelor maligne de către un patolog, chiar şi atunci când simptomele şi studiile raliologice suspectează cancerul pulmonar. Cea mai simplă metodă de a stabili diagnosticul este examinarea sputei la microscop. În cazul în care o tumoră este situată central şi a invadat căile respiratorii, această procedură, cunoscută ca un examen citologic al sputei, poate permite vizualizarea celulelor tumorale pentru diagnostic. Aceasta este cea mai lipsită de riscuri şi ieftină procedură de diagnosticare a ţesutului, dar valoarea sa este limitată, deoarece celulele tumorale nu vor fi întotdeauna prezente în spută, chiar dacă cancerul este prezent. De asemenea, celulele necanceroase pot suferi ocazional modificări ale reacţiei la inflamaţii sau leziuni care le face să arate precum celulele canceroase;
  • Bronhoscopia: Examinarea căilor respiratorii prin bronhoscopie (vizualizarea căilor respiratorii, printr-o sondă subţire, fibră optică introdus prin nas sau gura) poate dezvălui zone ale tumorii, care pot fi prelevate (biopsie) pentru un diagnostic dat de către un patolog. O tumoră în zonele centrale ale plămânilor sau care rezultă din căile respiratorii mari este accesibilă pentru prelevarea de probe folosind această tehnică. Bronhoscopia poate fi realizată cu ajutorul unui bronhoscop rigid sau cu fibră optică flexibilă şi poate fi efectuat în aceeaşi zi tot setul bronhoscopiei fie ambulatoriu, într-o sală de operaţii sau într-o secţie de spital. Procedura poate fi inconfortabilă, şi necesită sedarea sau anestezia. Deşi bronhoscopia este relativ sigură, aceasta trebuie să fie efectuată de către un specialist pulmonar (pneumolog sau chirurg), cu experienţă în procedură. Atunci când o tumoră este vizualizată şi prelevată în mod corespunzător, în general este posibilă stabilirea unui diagnostic sigur de cancer. Unii pacienţi pot expectora sânge maro-închis timp de una sau doua zile după procedură. Complicaţii mai grave, dar rare, includ o sângerare mai abundentă, scăderea nivelului de oxigen din sânge şi aritmii cardiace, precum şi complicaţiile de la medicamentele sedative şi de la anestezie;
  • Biopsia cu acul: Aspiraţia cu ac fin (FNA), prin piele, cel mai frecvent efectuată cu imagini radiologice de orientare, poate fi utilă în prelevarea de celule pentru diagnostic din la nodulii tumorali din plămâni. Biopsiile cu ac sunt deosebit de utile atunci când tumora pulmonară este situată periferic în plămân şi nu este accesibilă la prelevarea de probe de bronhoscopie. Înainte de introducerea unui ac subţire prin peretele toracic în zona anormală din plămâni, se administrează o cantitate mică de anestezic local. Celulele sunt aspirate în seringă şi sunt examinate sub microscop pentru determinarea celulelor tumorale. Această procedură este, în general, corectă atunci când ţesutul din zona afectată este prelevat corect, dar în unele cazuri, zone adiacente sau neimplicate ale plămânilor pot fi prelevate din greşeală. Procedura prezintă un risc mic (3 % - 5 %) de evacuare a unei cantităţi de aer din plămâni (numită pneumotorax, care poate fi uşor tratat);
  • Toracocenteza: Uneori, cazurile de cancer pulmonar implică ţesutul mucoasei din plămâni (pleura), şi poate conduce la o acumulare de lichid în spaţiul dintre plămâni şi peretele toracic (numit efuziune pleurală). Aspiraţia unei probe din acest lichid, cu un ac subţire (toracenteză) poate dezvălui celulele canceroase şi stabili diagnosticul. Ca şi în cazul biopsiei cu acul, un risc mic de pneumotorax este asociat cu această procedură;
  • Proceduri chirurgicale majore: Dacă nici una dintre metodele menţionate mai sus nu dau un diagnostic, trebuiesc utilizate metode chirurgicale pentru a preleva ţesut tumoral pentru diagnostic. Acestea pot include mediastinoscopia (examinarea cavităţii toracice între plămâni printr-o sondă introdusă chirurgical cu biopsia maselor tumorale sau a ganglionilor limfatici, care pot conţine metastaze) sau toracotomia (deschiderea chirurgicala a peretelui toracic pentru eliminarea sau biopsia unei tumori). Cu o toracotomie, este rară posibilitatea eliminării complete a unui cancer pulmonar şi atât mediastinoscopia cât şi toracotomia prezintă riscurile procedurilor chirurgicale majore (complicaţii, cum ar fi hemoragii, infecţii, şi riscuri legate de anestezie şi medicamente). Aceste proceduri sunt efectuate intr-o sală de operaţie, iar pacientul trebuie internat;
  • Testele de sânge: În timp ce testele de rutină ale sângelui singure nu pot diagnostica cancerul pulmonar, acestea ar putea dezvălui anomalii biochimice sau metabolice în organism, care însoţesc cancerul. De exemplu, nivelurile ridicate de calciu sau ale enzimei fosfataze alcaline care poate fi însoţită de cancer metastatic la oase. De asemenea, nivelurile crescute ale anumitor enzime în mod normal, prezenta in celulele hepatice, inclusiv aspartat aminotransferaza (ASAT sau SGOT) şi alanin aminotransferaza (ALT sau SGPT), indică leziuni hepatice, eventual prin prezenţa tumorii metastatice la ficat. O concentrare actuală a cercetării în domeniul cancerului pulmonar o constituie dezvoltarea unui test de sânge pentru a ajuta la diagnosticarea cancerului pulmonar. Cercetătorii au datele preliminare pentru identificarea proteinelor ​​specifice, sau biomarkerilor, care se află în sânge şi pot semnala faptul că, cancerul pulmonar este prezent la cineva, cu observarea zonei suspecte pe radiografie sau un alt studiu de imagistică.

  Ce reprezintă stadiile cancerului pulmonar?


  Stadiul unui cancer este o măsură a gradului în care un cancer s-a răspândit în organism. Stadiile implică evaluarea mărimii unui cancer şi rata de penetrare în ţesuturile înconjurătoare, precum şi prezenţa sau absenţa metastazelor în ganglionii limfatici sau alte organe. Stadiile sunt importante pentru determinarea modului în care, un cancer special, trebuie să fie tratat, deoarece terapiile cancerului pulmonar sunt orientate spre etapele specifice. Determinarea stadiilor unui cancer, este critică de asemenea, în estimarea prognosticului unui anumit pacient, în cazul cancerelor aflate în stadii mai avansate, în general, prognosticul este mai pesimist decât la cancerele aflate în stadii mai mici.


  Medicii pot utiliza mai multe teste pentru a organiza cu precizie un cancer pulmonar, inclusiv teste de laborator (analiza sângelui), raze X, scanări TC, osoase, IRM şi PET.
  Valorile anormale ale testelor de sânge pot semnala prezenţa de metastaze osoase sau în ficat, iar metodele radiologice pot documenta dimensiunea unui cancer, precum şi răspândirea acestuia.


  NSCLC sunt atribuite unei etape de la I la IV, în funcţie de severitate:

  • În etapa I, cancerul este limitat la plămâni;
  • În stadiile II şi III, cancerul este limitat la piept (cu tumori mai mari şi mai invazive clasificate ca stadiul III);
  • Etapa IV cancerul s-a extins de la piept în alte părţi ale corpului.

  CPCM sunt puse în scenă cu ajutorul unui sistem cu două nivele:
  ·         În stadiu limitat (LS) CPCM se referă la cancerul care este limitat la zona sa de origine, în piept;
  ·         În stadiul extins (ES) CPCM, cancerul s-a extins dincolo de piept in alte părţi ale corpului.


  Care este tratamentul pentru cancerul pulmonar?


  Tratamentul pentru cancer pulmonar poate implica îndepărtarea chirurgicală a cancerului, chimioterapie sau radioterapie, precum şi combinaţii ale acestor tratamente. Decizia cu privire la ce tratamente vor fi adecvate pentru un anumit individ trebuie să ia în considerare localizarea şi amploarea tumorii, precum şi starea de sănătate generală a pacientului.


  Ca şi în alte tipuri de cancer, tratamentul poate fi prescris, care este destinat să fie curativ (eliminarea sau eradicarea unui cancer) sau ameliorator (măsuri care sunt în imposibilitatea de a vindeca un cancer, dar pot reduce durerea şi suferinţa). Pot fi prescrise mai multe tipuri de terapii. În astfel de cazuri, tratamentul care se adaugă pentru a spori efectele tratamentului primar este menţionată ca terapie adjuvantă. Un exemplu de tratament adjuvant este de chimioterapie sau radioterapie administrat după eliminarea chirurgicală a unei tumori într-o încercare de a distruge orice celulele tumorale care rămân după o intervenţie chirurgicală.


  Chirurgie: Îndepărtarea chirurgicală a tumorii este efectuată în general pentru stadiul NSCLC limitat (stadiul I sau uneori stadiul, II) şi este tratamentul ales pentru cancerul care nu s-a extins dincolo plămâni. Aproximativ 10 % - 35 % din cazurile de cancer pulmonar pot fi îndepărtate chirurgical, dar înlăturarea nu are întotdeauna drept rezultat vindecarea, deoarece tumorile pot fi deja răspândite şi pot să reapară la un moment ulterior. Dintre persoanele cu cancer pulmonar izolat, cu creştere lentă care a fost înlăturat, 25 % - 40 % sunt încă în viaţă cinci ani după diagnosticare. Este important să reţineţi că, deşi o tumoră poate fi potrivită din punct de vedere anatomic pentru rezecţie, o intervenţie chirurgicală nu poate fi posibilă în cazul în care persoana are alte afecţiuni grave (cum ar fi cardiacă severă sau boli pulmonare), care ar limita capacitatea lor de a supravieţui unei operaţii.

  Chirurgia este mai rar efectuată în cazul CPCM decât în cazul NSCLC, deoarece aceste tumori este mai puţin probabil să fie localizate într-un singur punct, care pot fi eliminate.
  Procedura chirurgicala aleasă depinde de mărimea şi localizarea tumorii. Chirurgii trebuie să deschidă peretelui toracic şi pot efectua o rezecţie a plămânului (eliminarea unei părţi a unui lob), o lobectomie (îndepărtarea unui lob), sau o pneumonectomie (eliminarea unui întreg plămân). Uneori, nodulii limfatici din regiunea plămânilor, de asemenea, sunt eliminaţi (limfadenectomie).

  Chirurgia pentru cancerul pulmonar este o procedură chirurgicală majoră, care necesită anestezie generală, spitalizare, şi îngrijire ulterioară timp de săptămâni sau luni. În urma procedurii chirurgicale, pacienţii pot avea dificultăţi de respiraţie, senzaţie de lipsă de aer, durere şi slăbiciune. Riscurile chirurgiei includ complicaţii datorate sângerării, infecţiei şi complicaţii ale anesteziei generale.

  Radierea: Radioterapia poate fi folosită ca un tratament atât pentru NSCLC cât şi pentru CPCM. Radioterapia utilizează energia înaltă a razelor X sau alte tipuri de radiaţii pentru a distruge celulele canceroase care se divid. Radioterapia poate fi administrată ca tratament curativ, terapie de ameliorare (foloseşte doze mai mici de radiaţii decât în cazul tratamentului curativ), sau ca tratament adiacent, în asociere cu chirurgia sau chimioterapia.

  Radierea este fie administrată extern, utilizând un aparat care direcţionează radiaţii către cancer, sau intern prin plasarea de substanţe radioactive în recipiente sigilate, în zona corpului în care tumora este localizată. Brahiterapia este un termen folosit pentru a descrie utilizarea unei granule mici de material radioactiv introdusă direct în cancer sau în căile respiratorii din apropierea cancerului. Acest lucru se face de obicei printr-un bronhoscop.


  Radioterapia poate fi administrată în cazul în care o persoană refuză o intervenţie chirurgicală, în cazul în care o tumoră s-a extins la zone cum ar fi ganglionii limfatici sau traheea care fac imposibilă îndepărtarea chirurgicală, sau dacă o persoană are alte afecţiuni care o fac prea bolnavă pentru a fi supusă unei intervenţii chirurgicale majore.

  Radioterapia, în general, doar micsorează o tumoră sau limitează creşterea acesteia atunci când este administrată ca unică terapie, dar în 10 % - 15 % dintre oameni conduce la atenuarea pe termen lung a cancerului. Combinarea radioterapiei cu chimioterapia poate prelungi mai mult supravieţuirea atunci când se administrează chimioterapia.

  Radioterapia externă poate fi, în general, efectuată în ambulatoriu, în timp ce radioterapia internă necesită o spitalizare scurtă. O persoană care are boli pulmonare severe, în plus faţă de cancerul pulmonar nu poate suporta radioterapia la plămâni, deoarece radiaţiile pot scădea şi mai mult în funcţie de plămâni. Un tip de radioterapie externă numită "cuţit gama" este uneori utilizat pentru a trata metastaze cerebrale unice. În această procedură, mai multe fascicule de radiaţii care provin din direcţii diferite sunt axate pe tumoră timp de câteva minute sau ore, în timp ce capul este ţinut în loc de un cadru rigid. Acest lucru reduce doza de radiaţii care este primită de către ţesuturile necanceroase.


  Pentru radioterapia externă, înainte de tratament este necesar un proces numit de simulare. Utilizarea scanărilor TC, calculatoarelor şi măsurătorilor precise, cartează locaţia exactă unde vor fi administrate radiaţiile, numit câmp de tratament sau port. Acest proces durează de obicei între 30 de minute şi două ore. Radioterapia externă în sine, în general, se face patru sau cinci zile pe săptămână, timp de mai multe săptămâni.


  Radioterapia nu prezintă riscurile majore ale intervenţiei chirurgicale, dar poate avea efecte secundare neplăcute, inclusiv oboseala şi lipsa de energie. În cazul radioterapiei pot să apară de asemenea, un număr redus de celule albe în sânge (făcând o persoană mult mai sensibilă la infecţii), precum şi un nivel scăzut de trombocite din sânge (făcând mai dificilă coagularea sângelui şi care rezultă în sângerare excesivă). În cazul în care organele digestive sunt în domeniul expus la radiaţii, pacienţii pot prezenta greaţă, vărsături sau diaree. Radioterapia poate irita pielea din zona care este tratată, dar, în general, această iritaţie se vindecă cu timpul după ce tratamentul s-a încheiat.


  Chimioterapia: Atât NSCLC cât şi CPCM pot fi tratate cu chimioterapie. Chimioterapia se referă la administrarea de medicamente care opresc creşterea celulelor canceroase prin uciderea lor sau împiedicându-le să se dividă. Chimioterapia poate fi administrată în monoterapie, complementară la tratamentul chirurgical, sau în asociere cu radioterapia. În timp ce o serie de medicamente chimioterapice au fost dezvoltate, clasa de medicamente cunoscute sub numele de medicamente pe baza de platina au fost cele mai eficiente pentru tratamentul în cazurile de cancer pulmonar.


  Chimioterapia reprezintă opţiunea de tratament pentru majoritatea cazurilor de CPCM, deoarece aceste tumori sunt, în general, răspândite în organism atunci când sunt diagnosticate. Doar jumătate din persoanele care au CPCM supravieţuiesc timp de patru luni fără chimioterapie. Cu chimioterapie, timpul lor de supravieţuire se prelungeşte până la  de patru-cinci ori. Chimioterapia singură nu este deosebit de eficace în tratarea NSCLC, dar când NSCLC prezintă metastaze, poate prelungi supravieţuirea, în multe cazuri.


  Chimioterapia poate fi administrată sub formă de pilule, sub formă de perfuzie intravenoasă, sau ca o combinaţie a celor două. Tratamentele de chimioterapie, de obicei, sunt prezentate într-un decor ambulatoriu. O combinaţie de medicamente este administrată într-o serie de tratamente, numite cicluri, pe o perioadă de câteva săptămâni sau luni, cu pauze între cicluri. Din păcate, medicamentele folosite în chimioterapie, ucid de asemenea şi celulele care se divid în mod normal, în organism, ducând la efecte secundare neplăcute.

  Deteriorarea celulelor sanguine poate duce la sensibilitate crescută la infecţii şi dificultăţi cu coagularea sângelui (sângerări sau vânătăi căpătate cu uşurinţă). Alte reacţii adverse includ oboseala, pierderea în greutate, pierderea părului, greaţa, vărsăturile, diaree şi răni în gură. Efectele secundare ale chimioterapiei variază în funcţie de doza şi de combinaţia de medicamente utilizate şi pot varia, de asemenea, de la individ la individ.

  Medicamentele au fost dezvoltate astfel încât pot trata sau preveni multe din efectele secundare ale chimioterapiei. Efectele secundare dispar, în general, în timpul fazei de recuperare a tratamentului sau după încheierea acestuia.


  Radierea profilactică a creierului: CPCM de multe ori se extinde la creier. Uneori, oamenii cu CPCM care răspund bine la tratament sunt trataţi cu radioterapie la cap pentru a trata extinderea foarte timpurie la creier (numită micrometastază), care nu este încă detectabilă cu scanările TC sau IRM şi nu a produs încă simptome. Radioterapie creierului poate provoca probleme de memorie, oboseala, greaţă şi alte efecte secundare pe termen scurt.

  Tratamentul recidivării: cancerul pulmonar, care a revenit după tratamentul cu intervenţii chirurgicale, chimioterapie şi / sau radioterapie este menţionat ca recurent sau recidivat. În cazul în care un cancerul recurent este limitat la o singură zonă, în plămâni, acesta poate fi tratate cu intervenţii chirurgicale. Tumorile recurente, în general, nu răspund la medicamente chimioterapice care au fost administrate anterior. Întrucât medicamentele pe bază de platină sunt, în general, utilizate în chimioterapia iniţială a cancerului pulmonar, aceste medicamente nu sunt utile, în cele mai multe cazuri de recurenţă.

  Un tip de chimioterapie menţionat ca chimioterapie secundară este utilizat pentru a trata cancerul recurent, care a fost tratat anterior cu chimioterapie, iar un număr de regimuri chimioterapice secundare s-au dovedit eficiente în prelungirea supravieţuirii. Persoanele cu cancer pulmonar recurent, care sunt suficient de bine pentru a tolera terapia, de asemenea, sunt buni candidati pentru terapii experimentale (a se vedea mai jos), inclusiv studii clinice.


  Terapia vizată: medicamentele erlotinib (Tarceva) şi gefitinib (Iressa) sunt aşa-numitele medicamente specifice, care pot fi utilizate la anumiţi pacienţi cu NSCLC, care nu mai răspund la chimioterapie. Medicamentele specifice pentru terapia vizată ţintesc mai precis celulele canceroase, cauzând un prejudiciu mai mic celulelor normale decât agenţii chimioterapeutici generali. Erlotinib şi gefitinib vizează o proteină numită receptor al factorului epidermic de creştere (RFEC), care este important în promovarea diviziunii celulelor. Această proteină se găseşte la niveluri anormal de ridicate pe suprafaţa unor tipuri de celule canceroase, inclusiv multe cazuri de celule mari ale cancerului pulmonar.

  Alte încercări de terapie vizate includ medicamentele cunoscute sub numele de medicamente antiangiogenice, care blochează dezvoltarea de noi vase de sânge în cadrul unui cancer. Fără vase de sânge adecvate pentru a furniza oxigenul transportat de sânge, celulele canceroase vor muri. Medicamentul antiangiogenic bevacizumab (Avastin) a fost de asemenea dovedit că prelungeşte supravieţuirea în cazul cancerului pulmonar avansat, atunci când este adăugat la regimul standard de chimioterapie.

  Bevacizumab se administrează intravenos la fiecare două până la trei săptămâni. Cu toate acestea, deoarece acest medicament poate provoca sângerări, nu este adecvat pentru utilizarea la pacienţii care prezintă tuse cu sânge, în cazul în care cancerul pulmonar s-a extins la creier, sau la persoanele cărora li se administrează tratament anticoagulant (medicamente pentru "sânge mai subţire").

  Bevacizumab, de asemenea, nu este utilizat în cazurile de cancer cu celule scuamoase, deoarece conduce la sângerare de la acest tip de cancer pulmonar.
  Cetuximab este un anticorp care se leagă de receptorul factorului de creştere epidermică (RFCE). La pacienţii cu NSCLC ale căror tumori s-au dovedit a exprima RFCE prin analiza imunohistochimică, adăugarea cetuximab pot fi luat în considerare pentru unii pacienţi.


  Terapia fotodinamică (PDT): Un tratament mai nou utilizat pentru diferite tipuri şi stadii de cancer pulmonar (precum şi anumite alte tipuri de cancer) reprezintă terapia fotodinamică. În tratamentul fotodinamic, un agent de fotosinteză (cum ar fi o porfirină, o substanţă naturală în organism) este injectată în fluxul sanguin cu câteva ore înainte de intervenţia chirurgicală. În acest timp, agentul este preluat de celulele cu creştere rapidă, cum ar fi celulele canceroase. Ulterior, urmează o procedură, în care medicul aplică o anumită lungime de undă de lumină printr-o baghetă portabilă direct în zona canceroasă şi ţesuturile înconjurătoare. Energia din lumină activează agentul fotosensibilizator, cauzând producerea unei toxine care distruge celulele tumorale.

  PDT are avantajul că poate viza precis zona cancerului, este mai puţin invazivă decât chirurgia şi poate fi repetată în acelaşi loc, dacă este necesar. Principalele dezavantaje ale PDT sunt că este util numai în tratarea cancerului, care poate fi atins cu o sursă de lumină şi nu este adecvată pentru tratamentul cancerului extins. Administraţia SUA pentru Alimentaţie şi Medicamente (AAM) a aprobat un agent fotosensibilizator numit porfimer de sodiu (Photofrin) pentru utilizarea în PDT pentru a trata sau ameliora simptomele cancerului esofagian şi cancerului pulmonar cu celule mari. Mai multe cercetări sunt în curs de a determina eficacitatea AAM în alte tipuri de cancer pulmonar.


  Extirparea prin radiofrecvenţă (ERF): Extirparea prin radiofrecvenţă este studiată ca o alternativă la chirurgie, în special în cazurile de cancer pulmonar în stadiu precoce. În acest tip de tratament, un ac este introdus prin piele în cancer, de obicei, prin ghidare cu scanarea TC. Energia radiofrecvenţei (electrică) este apoi transmisă la vârful acului unde produce căldură în ţesuturi, distrugând ţesutul canceros şi închizând vasele mici de sânge care alimentează cancerul. ERF, de obicei, nu este dureroasă şi a fost aprobată de

  Administraţia SUA pentru Alimentaţie şi Medicamente pentru tratamentul anumitor tipuri de cancer, inclusiv cancerul pulmonar. Studiile au arătat ca acest tratament poate prelungi supravieţuirea la fel ca şi intervenţiile chirurgicale folosite pentru a trata stadiile timpurii ale cancerului pulmonar, dar fără riscurile intervenţiilor chirurgicale majore şi fără timpul de recuperare prelungit asociat cu procedurile chirurgicale majore.


  Terapii experimentale:
  Din moment ce nici un tratament nu este disponibil în prezent, care să fie absolut eficace în tratarea cancerului pulmonar, pacienţilor li se pot oferi o serie de noi terapii, care sunt încă în stadiu experimental, ceea ce înseamnă că medicii nu au încă suficiente informaţii pentru a decide dacă aceste terapii ar trebui să devin forme acceptate de tratament pentru cancerul pulmonar. Noile medicamente sau combinaţii de medicamente noi sunt testate în aşa-numitele studii clinice, acestea sunt studii care evaluează eficacitatea medicamentelor noi, în comparaţie cu acele tratamente deja în uz pe scară largă. Tratamentele experimentale cunoscute sub numele de imunoterapii sunt studiate, ceea ce implică utilizarea de vaccinuri sau alte terapii care încearcă să stimuleze sistemul imunitar al organismului să lupte împotriva celulelor canceroase.

  Care este prognosticul (rezultatul) cancerului pulmonar?


  Prognosticul cancerului pulmonar se referă la şansa de vindecare sau prelungirea vieţii (supravieţuire) şi depinde locul în care cancerul este localizat, dimensiunea cancerului, prezenţa simptomelor, tipul de cancer pulmonar, precum şi starea de sănătate generală a pacientului.


  CPCM are cea mai agresivă dezvoltare dintre toate cazurile de cancer pulmonar, cu un timp mediu de supravieţuire de doar două până la patru luni după diagnosticare atunci când este netratat. (Asta înseamnă că jumătate dintre toţi pacienţii au murit după două până la patru luni). Cu toate acestea, CPCM este, de asemenea tipul de cancer pulmonar cel mai receptiv la radioterapie şi chimioterapie.

  Deoarece CPCM se răspândeşte rapid şi de obicei este diseminat la momentul diagnosticului, metode cum ar fi îndepărtarea chirurgicală sau radioterapia localizată sunt mai puţin eficiente în tratarea acestui tip de cancer pulmonar. Când chimioterapia este utilizată singură sau în combinaţie cu alte metode, timpul de supravieţuire poate fi prelungit de patru până la cinci ori, cu toate acestea, dintre toţi pacienţii cu CPCM, doar 5 % - 10 % sunt încă în viaţă la cinci ani după diagnosticare. Cei mai mulţi dintre cei care supravieţuiesc au CPCM în stadii limitate.


  În cancerul pulmonar cu celule mari (NSCLC), cel mai important factor de prognostic este stadiul (gradul de răspândire) tumorii la momentul diagnosticului. Rezultatele tratamentului standard sunt, în general, slabe la toate tipurile de cancer pulmonar, dar sunt cele mai mici comparativ cu celelalte tipuri de cancer care pot fi îndepărtate chirurgical. Cu toate acestea, la cancerele aflate în stadiul I, care pot fi complet eliminate chirurgical, supravieţuirea timp de cinci ani se apropie de 75 %.

  Radioterapia poate produce vindecarea la o mică parte dintre pacienţii cu NSCLC şi duce la ameliorarea simptomelor la majoritatea pacienţilor. În stadiul avansat de boală, chimioterapia oferă îmbunătăţiri modeste în supravieţuire, deşi ratele de supravieţuire generală sunt slabe.


  Prognosticul general pentru cancerul pulmonar este slab în comparaţie cu alte tipuri de cancer. Ratele de supravieţuire pentru cancerul pulmonar sunt, în general, mai mici decât cele pentru cele mai multe tipuri de cancer, cu o rată de supravieţuire generală de cinci ani pentru cancerul pulmonar de aproximativ 16 %, comparativ cu 65 % pentru cancerul de colon, 89 % pentru cancerul de sân şi peste 99 % pentru cancerul de prostată.

  Cum poate fi prevenit cancerul pulmonar?


  Renunţarea la fumat şi eliminarea expunerii la fumul de tutun este cea mai importantă măsură care poate preveni cancerul pulmonar. Multe produse, cum ar fi guma de nicotină, spray-uri cu nicotină, sau inhalatoare cu nicotină, pot fi de ajutor pentru persoanele care încearcă să renunţe la fumat. Minimizarea expunerii la fumatul pasiv, de asemenea, este o măsură eficientă de prevenire. Folosind un test individual de radon se poate identifica şi permite corectarea nivelului crescut de radon din casă. Metodele care permit detectarea timpurie a cancerului, cum ar fi scanarea TC cu dozaj elicoidal redus, de asemenea, poate fi de valoare în identificarea cancerelor mici, care pot fi vindecate prin rezecţie chirurgicală şi împiedicate să devină cancere metastazice incurabile.


  Cancerul pulmonar pe scurt

  • Cancerul pulmonar este cauza numărul unu de deces prin cancer la bărbaţii şi femeile din Statele Unite şi din întreaga lume;
  • Fumatul este principalul factor de risc pentru dezvoltarea cancerului pulmonar;
  • Expunerea pasivă la fumul de tutun, de asemenea, poate cauza cancer pulmonar;
  • Cele două tipuri de cancer pulmonar, care cresc şi se răspândesc diferit, sunt forme de cancer pulmonar cu celule mici (CPCM) şi cancer pulmonar cu celule mari (NSCLC);
  • stadiul cancerului pulmonar se referă la măsura în care cancerul s-a răspândit în organism.
  • Tratamentul cancerului pulmonar poate implica o combinaţie de chirurgie, chimioterapie şi radioterapie, precum şi metode noi experimentale;
  • Prognosticul general al cancerului pulmonar este slab, cu procente de supravieţuire globale de aproximativ 16 % la cinci ani;
  • Renunţarea la fumat este cea mai importantă măsură care poate preveni dezvoltarea cancerului pulmonar.

  Tratament Naturist Cancer Plamani Comentat de Balan Ionela in data de . Foarte interesant articolul! Mi-a fost de ajutor. 5
   

  Produse naturale Calivita recomandate in cancer la plamani:

 

 

Apasă aici pentru a merge în partea de sus a paginii

Acest site este deţinut, administrat şi menţinut de Velcu Elena, Distribuitor independent al produselor CaliVita® International. Distribuitorul independent menţionat mai înainte este singurul responsabil de conţinutul acestui site, iar Reţeaua CaliVita® International şi entităţile sale operatoare nu au nicio responsabilitate cu privire la acest site.

2009 © calivitavelcu.ro