Calivita 

 

 

 

 

Tratament Naturist Hipertiroidism

 

   

  Produse naturale Calivita recomandate pentru Hipertiroidism:

 • Protect 4 Life (90 tablete )
 • Senior Formula (90 tablete )
 • Evening Primrose Oil (100 capsule )
 • Noni Liquid (946 ml )
 •  

  Ce este hipertiroidismul?


  Hipertiroidismul este o afecțiune în care o glandă tiroidă hiperactivă produce o cantitate excesivă de hormoni tiroidieni care circulă în sânge. ("Hiper" înseamnă "peste", în limba greacă). Tireotoxicoza este o afecţiune toxică, care este cauzată de un exces de hormoni tiroidieni. Tireotoxicoza poate fi cauzată de un aport excesiv de hormon tiroidian sau prin supraproducţia de hormoni tiroidieni de către glanda tiroidă. Deoarece atât medicii, cât şi pacienţii, folosesc adesea aceste cuvinte alternativ, ne vom permite să folosim liber termenul "hipertiroidism" pe parcursul acestui articol.

  Ce sunt hormonii tiroidieni?


  Hormonii tiroidieni stimulează metabolismul celulelor. Ei sunt produşi de glanda tiroidă. Glanda tiroidă este situată în partea de jos a gâtului, sub mărul lui Adam. Ea înfăşoară traheea și are o formă care este similară cu un fluture format din două aripi (lobi) atașate una de cealaltă (istm).
  Glanda tiroidă elimină iodul din sânge (care vine în cea mai mare parte din alimente, cum ar fi: fructele de mare, pâine și sare) și îl folosește pentru a produce hormoni tiroidieni. Doi dintre cei mai importanţi hormoni tiroidieni sunt tiroxina (T4) şi triiodotironina (T3), reprezentând 99,9% și respectiv 0,1%, din hormonii tiroidieni. Hormonul cu cea mai biologică activitate (cel mai mare efect asupra organismului) este, de fapt, T3. Odată eliberat de glanda tiroidă în sânge, o cantitate mare de T4 este transformată în T3 – hormonul cel mai activ care afectează metabolismul celulelor.

  Reglarea hormonului tiroidian - lanțul de comandă
  Tiroida este reglementată de o altă glandă care se află în creier, numită glanda pituitară. La rândul său, glanda pituitară este reglementată, într-o oarecare măsură, de hormonii tiroidieni din sânge (printr-un efect de „feedback” al hormonilor tiroidieni asupra glandei pituitare) şi de către o altă glandă numită hipotalamus.
  Hipotalamusul eliberează un hormon numit hormonul eliberator de tireotropina (TRH), care trimite un semnal la glanda pituitară să elibereze hormonul de stimulare tiroidiană (TSH). La rândul său, TSH trimite un semnal către glanda tiroidă pentru a elibera hormonii tiroidieni. Dacă are loc o supraproducţie a oricărei dintre aceste glande, se poate produce o cantitate excesivă de hormoni tiroidieni, rezultând în hipotiroidism.

  Hipotalamus - TRH
  Description: arrow down
  Glanda Pituitară- TSH
  Description: arrow down
  Glanda Tiroidă- T4 and T3

   

  Rata de producţie a hormonilor tiroidieni este controlată de glanda pituitară. Dacă există o cantitate insuficientă de hormoni tiroidieni care circulă în organism, pentru a permite o funcţionare normală, glanda pituitară creşte eliberarea de TSH pentru a stimula producţia de hormoni tiroidieni. În schimb, când există o cantitate excesivă de hormoni tiroidieni, producţia de TSH scade pentru că glanda pituitară reduce producţia de hormoni tiroidieni.

  Care sunt cauzele hipertiroidismului?


  Cauzele comune ale hipertiroidismului sunt:
  •  boala Graves
  •  funcționarea adenomului ("nodul cald") și guşa multinodulară toxică (TMNG)
  •  un aport excesiv de hormoni tiroidieni
  •  secreția anormală de TSH
  •  tiroidita (inflamarea glandei tiroide)
  •  aportul excesiv de iod

  Boala Graves
  Boala Graves, care este cauzată de o hiperactivitate generalizată a glandei tiroide, este cea mai frecventă cauză de hipertiroidism. În această afecţiune, glanda tiroidă este, de obicei, „trădătoare”, ceea ce înseamnă că și-a pierdut capacitatea de a răspunde la controlul normal al glandei pituitare prin TSH. Boala Graves este ereditară şi este de până la cinci ori mai frecventă în rândul femeilor, în comparaţie cu bărbaţii. Boala Graves este considerată a fi o boală autoimună, iar anticorpii care sunt caracteristici bolii se pot găsi în sânge. Aceşti anticorpi includ imunoglobuline care stimulează glanda tiroidiană (anticorpi STI), anticorpii tiroidieni peroxidaza (TPO) și anticorpii receptori TSH.
  Declanşatorii boalei Graves includ:
  •  stresul
  •  adenom şi guşă multinodulară toxică
  •  fumatul
  •  radiaţiile la gât
  •  medicamentele
  •  organismele infecţioase, cum ar fi virușii.
  Boala Graves poate fi diagnosticată printr-o scanare standard a tiroidei, care prezintă difuz absorbţia crescută de iod etichetat radioactiv. În plus, şi un test de sânge poate dezvălui niveluri ridicate de STI.
  Boala Graves poate fi asociată cu boala de ochi oftalmopatia Graves şi leziuni ale pielii (dermopatie). Oftalmopatia poate apărea înainte, după sau în același timp cu hipertiroidismul. La început, aceasta poate provoca sensibilitate la lumină și un sentiment de "nisip în ochi." Ochii pot ieşi în afară și puteţi avea vedere dublă. Gradul de oftalmopatie este agravat la cei care fumează. Cursul bolii de ochi este de multe ori independent de bolile tiroidiene, iar terapia cu steroizi poate fi necesară pentru a controla inflamația care cauzează oftalmopatia. În plus, poate fi necesară şi intervenția chirurgicală. Afecțiunea pielii (dermopatia) este rară şi cauzează o iritaţie lipsită de durere, de culoarea roșie şi cu beşici, care apare pe partea din față a picioarelor.

  Adenom şi guşă multinodulară toxică


  Glanda tiroidă (la fel ca multe alte zone ale corpului) devine nodulară pe măsură ce îmbătrânim. În majoritatea cazurilor, aceşti noduli nu produc hormoni tiroidieni și nu necesită tratament. Ocazional, un nodul poate deveni "autonom", ceea ce înseamnă că nu răspunde la glanda pituitară prin intermediul TSH și produce hormoni tiroidieni în mod independent. Acest lucru devine și mai probabil dacă nodulul este mai mare de 3 cm. Atunci când există un singur nodul care produce hormoni tiroidieni în mod independent, acesta este numit un nodul de funcționare. Dacă există mai mult de un nodul de funcționare, termenul de gușă multinodulară toxică este utilizat. Nodulii poate fi detectaţi ușor cu o scanare a tiroidei.


  Aport excesiv de hormoni tiroidieni


  Folosirea excesivă a unui medicament cu hormoni tiroidieni este, de fapt, destul de comună. Dozele excesive de hormoni tiroidieni sunt frecvent nedetectate din cauză că pacienţii nu se întorc la medic pentru a vedea cum decurge tratamentul medicamentos. Alte persoane abuzează de medicamente în încercarea de a atinge alte obiective, cum ar fi pierderea în greutate. Acești pacienți au o absorbție scăzută de iod etichetat radioactiv.
  Secreţia anormală de TSH
  O tumoare în glanda pituitară poate produce o secreție anormal de mare de TSH (hormonul de stimulare tiroidiană). Acest lucru determină glanda tiroidă să producă hormoni tiroidieni în exces. Această afecţiune este foarte rară și poate fi asociată cu alte anomalii ale glandei pituitare. Pentru a identifica această tulburare, un endocrinolog efectuează teste elaborate pentru a evalua eliberarea de TSH.


  Tiroidita (inflamarea glandei tiroide)


  Inflamarea glandei tiroide poate să apară după o boală virală (tiroidită subacută). Această afecţiune este însoţită de febră și dureri de gât. Glanda tiroidă este sensibilă la atingere. Se pot manifesta şi dureri generalizate de gât. Poate apărea şi o inflamație a glandei, cu o acumulare de celule albe în sânge, cunoscută şi sub numele de tiroidită limfocitară. În cazul ambelor afecţiuni, inflamația provoacă scurgeri din glanda tiroidă, iar cantitatea de hormon tiroidian care intră sânge este crescută. Tiroidita limfocitară apare cel mai frecvent după o sarcină. În aceste cazuri, faza de hipertiroidism poate dura de la 4 până la 12 săptămâni și este adesea urmată de o fază de hipotiroidie, care poate dura până la 6 luni. Majoritatea femeilor afectate revin la o stare de funcţionare normală a tiroidei. Tiroidita poate fi diagnosticată printr-o scanare a tiroidei.
  Aportul excesiv de iod
  Glanda tiroidă foloseşte iodul pentru a face hormoni tiroidieni. Un exces de iod poate provoca hipertiroidism. Hipertiroidismul provocat de iod este observat la pacienţii care au deja o glandă tiroidă anormală. Anumite medicamente, cum ar fi amiodarona (Cordarone), care este folosită în tratamentul problemelor cardiace, conțin o cantitate mare de iod și pot fi asociate cu tulburări ale funcției tiroidiene.

  Care sunt simptomele hipertiroidismului?


  Hipertiroidismului este sugerat de mai multe semne și simptome, dar unii pacienţi nu prezintă simptome. În general, simptomele devin mai evidente pe măsură ce gradul de hipertiroidism crește. Aceste simptome sunt, de obicei, legate de o creștere a ratei metabolice a organismului.
  Simptomele comune includ:
  •  transpirație excesivă
  •  intoleranță la căldură
  •  tranzit intestinal crescut
  •  tremor
  •  nervozitate; agitație
  •  ritm cardiac crescut
  •  scădere în greutate
  •  oboseală
  •  concentrație slabă
  •  ciclu menstrual neregulat
  La pacienții mai în vârstă, pot să apară ritmuri neregulate ale inimii și insuficienţă cardiacă. În forma sa cea mai severă, hipertiroidism netratat poate duce la "furtună tiroidiană", o afecţiune care implică tensiuni arteriale, febră și insuficiență cardiacă. Pot să apară şi modificări psihice, cum ar fi confuzie și delir.

  Cum este diagnosticat hipertiroidismul?


  Hipertiroidismul poate fi suspectată la pacienții cu:
  •  tremor,
  •  transpirație excesivă,
  •  piele netedă şi catifelată,
  •  bătăi rapide ale inimii,
  •  o glandă tiroidă mărită.
  Simptomele avansate sunt ușor de detectat, dar simptomele timpurii, în special la persoanele în vârstă, pot fi destul de greu de remarcat. În toate cazurile, un test de sânge este necesar pentru a confirma diagnosticul.


  Nivelurile sanguine de hormoni tiroidieni pot fi măsurate în mod direct și, de obicei, sunt crescute. Cu toate acestea, principalul instrument pentru detectarea hipertiroidismului este măsurarea nivelului de TSH din sânge. Așa cum am menționat mai devreme, TSH este secretat de glanda pituitară. În cazul în care este prezent un exces de hormon tiroidian, nivelul de TSH scade pentru a se reduce producţia de hormon tiroidian.

  Astfel, măsurarea TSH-ului ar trebui să arate un nivel scăzut sau nedetectabil în cazurile de hipertiroidism. Cu toate acestea, există o excepție. Dacă cantitatea excesivă de hormoni tiroidieni este cauzată de o tumoare hipofizare, nivelul de TSH va fi anormal de mare. Această boală este cunoscută sub numele de "hipertiroidism secundar."


  Deși testele de sânge menționate anterior pot confirma prezența de hormoni tiroidieni în exces, ele nu indică o cauză specifică. Dacă există o implicare evidentă a ochilor, un diagnostic de boala Graves este aproape sigur.

   

   

Apasă aici pentru a merge în partea de sus a paginii

Acest site este deţinut, administrat şi menţinut de Velcu Elena, Distribuitor independent al produselor CaliVita® International. Distribuitorul independent menţionat mai înainte este singurul responsabil de conţinutul acestui site, iar Reţeaua CaliVita® International şi entităţile sale operatoare nu au nicio responsabilitate cu privire la acest site.

2009 © calivitavelcu.ro