Calivita 

 

 

 

 

Tratament Naturist Piatra la Rinichi

 

  Tratament Naturist Piatra la Rinichi

   

  Informaţii despre pietrele la rinichi


  •  O piatră la rinichi este un mineral cristalin dur care se formează în rinichi sau în tractul urinar.
  •  Nefrolitiaza este termenul medical folosit pentru a desemna pietrele la rinichi.
  •  Simptomele nefrolitiazei includ: dureri lombare (care pot fi destul de severe) și sânge în urină (hematurie).
  •  Pietrele la rinichi se formează când există o scădere a volumului de urină și/sau un exces de substanțe care formează pietre în urină.
  •  Deshidratarea este un factor major de risc pentru formarea pietrelor la rinichi.
  •  Persoanele cu anumite afecţiuni medicale, cum ar fi guta, și cei care iau anumite medicamente sau suplimente prezintă un risc crescut de a dezvolta pietre la rinichi.
  •  Factorii dietetici şi ereditari sunt, de asemenea, asociaţi cu formarea pietrelor.
  •  Diagnosticarea pietrelor la rinichi este realizată cel mai bine cu o scanare CT.
  •  Cele mai multe pietre la rinichi vor trece prin ureter în vezica urinară odată cu trecerea timpului.
  •  Tratamentul include medicamente pentru controlarea durerii și, în unele cazuri, medicamente care facilitează trecerea urinei.
  •  Dacă este necesar, se pot folosi litotripsia şi anumite tehnici chirurgicale pentru pietrele care nu trec din ureter în vezica urinară.

  Ce este o piatră la rinichi?


  O piatră la rinichi este un material cristalin dur care s-a format în rinichi sau în tractul urinar. Pietrele la rinichi sunt o cauză comună a urinării cu sânge (hematurie) și a durerilor severe de abdomen, a durerilor lombare şi a durerilor în zona genitală. Pietrele la rinichi sunt numite uneori calculi renali.
  Afecţiunea de a avea pietre la rinichi este numit nefrolitiază. Pietrele aflate în orice parte a tractului urinar sunt numite urolitiaza, iar ureterolitiaza este termenul folosit pentru a desemna pietrele aflate în uretere.

  Cine prezintă un risc de a dezvolta pietre la rinichi?


  Oricine poate dezvolta o piatră la rinichi, dar oamenii cu anumite boli și afecţiuni sau cei care iau anumite medicamente sunt mai susceptibili la dezvoltarea de pietre la rinichi. Pietrele  la rinichi sunt mai frecvente la bărbaţi decât la femei. Se estimează că aproximativ 12% dintre bărbații și 7% dintre femeile din SUA vor dezvolta pietre la rinichi la un moment dat în viaţa lor. Aproximativ 20 de milioane de oameni solicită asistență medicală în fiecare an din cauza pietrelor la rinichi. Cele mai multe pietre la rinichi se dezvoltă la persoanele cu vârsta cuprinsă între 20-49 de ani, iar cei care sunt predispuşi la atacuri multiple de pietre la rinichi dezvoltă pietre la rinichi, de obicei, la vârsta de 20-30 de ani. Oamenii care au avut deja mai mult de o piatră la rinichi sunt predispuşi la apariţia altor pietre la rinichi.


  Locuitorii din țările industrializate dezvoltă mai des pietre la rinichi decât pietrele la vezica urinară. Opusul este adevărat pentru locuitorii din zonele dezvoltate ale lumii, în care pietrele vezicii urinare sunt mai comune. Această diferență este considerat a fi legată de factorii dietetici. Oamenii care locuiesc în regiunile de sud sau sud-vest ale Statelor Unite au o rată mai mare de formare de pietre la rinichi decât cei care locuiesc în alte zone. De-a lungul ultimilor decenii, procentul persoanelor cu pietre la rinichi din SUA a fost în creştere. Motivul pentru acest lucru nu este bine înțeles.


  Un istoric familial de pietre la rinichi este, de asemenea, un factor de risc pentru dezvoltarea pietrelor la rinichi. Pietrele la rinichi sunt mai frecvente la asiatici și caucazieni decât la ​​amerindieni, africani sau afro-americani.
  Pietrele din acid uric sunt mai frecvente la persoanele cu niveluri crescute de acid uric în sângele (hiperuricemie).


  Un număr mic de femei gravide (aproximativ una la fiecare 1.500-3.000 de sarcini) dezvoltă pietre la rinichi și există dovezi că schimbările cauzate de sarcină pot crește riscul de formare a pietrelor. Factorii care pot contribui la formarea pietrelor în timpul sarcinii includ o încetinire a trecerii urinei, din cauza nivelurilor crescute de progesteron, şi un consum diminuat de lichide, din cauza scăderii capacităţii vezicii urinare, provocată de mărirea uterului. Femeile gravide sănătoase au, de asemenea, o creștere ușoară a eliminării de calciu prin urină. Cu toate acestea, încă rămâne neclar dacă schimbările din timpul sarcinii sunt direct responsabile pentru formarea pietrelor la rinichi sau dacă aceste femei prezintă un alt factor care le predispune la formarea pietrelor la rinichi.

   

  Care sunt cauzele pietrelor la rinichi?


  Pietrele la rinichi se formează atunci când există o scădere a volumului de urină și/sau un exces de substanțe care formează piatra în urină. Cel mai comun tip de piatră la rinichi conține calciu în combinaţie cu oxalat sau fosfat. Aproximativ 75% din pietrele la rinichi sunt pietre de calciu. Alți compuși chimici care pot forma pietre la nivelul tractului urinar includ: acidul uric, fosfat de amoniu, magneziu și aminoacidul cistină.
  Deshidratarea cauzată de aportul redus de lichide sau de eforturi fizice intense fără o înlocuire adecvată de lichide creşte riscul de pietre la rinichi. Şi obstrucția fluxului de urină poate provoca formarea pietrelor. În acest sens, clima poate fi un factor de risc pentru dezvoltarea pietrelor la rinichi, deoarece locuitorii din zonele calde și uscate sunt mult mai predispuşi la deshidratare şi sunt susceptibili la formarea de pietre.


  Pietrele la rinichi pot fi cauzate şi de infecții la nivelul tractului urinar; acestea sunt cunoscute ca pietre struvite. Anomaliile metabolice, inclusiv tulburările de metabolism moştenite, pot modifica compoziția urinei și pot crește riscul formării de pietre la rinichi.
  Există câteva afecţiuni medicale care sunt asociate cu un risc crescut de a dezvolta pietre la rinichi:
  •  Gută determină o creştere a acidului uric în sânge și urină și poate duce la formarea de pietre de acid uric.
  •  Hipercalciuria (nivel ridicat de calciu în urină), o altă afecţiune moştenită, cauzează pietrele în mai mult de jumătate din cazuri. În această afecţiune, se absoarbe prea mult calciu din alimente; calciu care este excretat prin urină, unde poate forma pietre de fosfat de calciu sau pietre de oxalat de calciu.
  •  Alte afecţiuni asociate cu un risc crescut de pietre la rinichi includ: hiperparatiroidismul, bolile renale, cum ar fi acidoza tubulară renală, și alte afecţiuni metabolice moștenite, inclusiv cistinuria și hiperoxaluria.
  •  Bolile cronice, cum ar fi diabetul şi hipertensiunea arterială, (hipertensiune arterială) sunt, de asemenea, asociate cu un risc crescut de a dezvolta pietre la rinichi.
  •  Persoanele cu boli inflamatorii intestinale au mai multe şanse de a dezvolta pietre la rinichi.
  •  Cei care au suferit intervenţii chirurgicale de bypass intestinal au, de asemenea, un risc crescut de pietre la rinichi.
  •  Şi unele medicamente pot creşte riscul de pietre la rinichi. Aceste medicamente includ: unele diuretice, antiacidele care conțin calciu și inhibitorul de indinavir (Crixivan), un medicament folosit pentru a trata infecția cu HIV.
  •  Factorii dietetici și unele practici pot crește riscul de formare de pietre la persoanele sensibile. Aportul insuficient de lichide vă predispune la deshidratare. Deshidratarea este un factor de risc major pentru formarea de pietre. Alte practici dietetice care pot crește riscul unui individ de a forma pietre la rinichi includ: un aport ridicat de proteine ​​de origine animală, o dietă bogată în sare, consumul excesiv de zahăr, suplimentarea excesivă cu vitamina D, precum și consumul excesiv de alimente care conţin oxalat, cum ar fi spanacul. Interesant este faptul că aportul scăzut de calciu alimentar poate modifica echilibrul dintre calciu şi oxalat şi provoacă o eliminare crescută de oxalat, ceea ce tinde să formeze pietre de oxalat.

  Pietrele la rinichi: care sunt simptomele și semnele?


  În timp ce unele pietre la rinichi ar putea să nu producă simptome (pietre „silenţioase”), persoanele care au pietre la rinichi raportează de multe ori un debut brusc de dureri chinuitoare şi crampe în regiunea lombară, în zona genitală sau în jurul abdomenului. Schimbarea poziției corpului nu va calma durerea asta. Durerile lombare, abdominale şi genitale, de obicei, cresc şi descresc în severitate (durerea este uneori menţionat ca colică renală). Aceasta poate fi atât de severă încât este adesea însoțită de greață și vărsături. Durerea a fost descrisă de mulți oameni ca fiind cea mai îngrozitoare durere din viaţa lor, chiar mai rea decât durerea de naștere sau de oase rupte.


  Pietrele la rinichi sunt cauza prezenţei sângelui în urină. Dacă tractul urinar este infectat şi prezintă  pietre, puteţi avea febră şi frisoane. Uneori, pietrele la rinichi pot provoca şi următoarele simptome: dificultăți de urinare, micțiuni imperioase, dureri de penis sau dureri testiculare.

  Cum sunt diagnosticate pietrele la rinichi?


  Diagnosticul de pietre la rinichi este suspectat atunci când este observat modelul tipic de simptome și atunci când sunt excluse alte cauze posibile ale durerii abdominale sau lombare.
  Pentru a confirma diagnosticul se fac teste imagistice. O scanare CT elicoidală fără material de contrast este testul folosit cel mai des pentru a detecta pietrele sau obstrucţiile din tractul urinar. Înainte se făcea o radiografie a abdomenului şi se administra o substanţă de contrast în sânge (pielogramă intravenoasă) pentru a detecta pietrele din tractul urinar, dar acest test poate provoca unele complicaţii, durează mai mult şi vă expune la radiaţii mai mari decât scanarea CT elicoidală. Scanarea CT elicoidală este mult mai eficientă în diagnosticarea pietrelor de rinichi sau a pietrelor din tractul urinar decât pielograma intravenoasă.
  La femeile gravide sau la persoanele care ar trebui să evite expunerea la radiaţii se poate face o examinare cu ultrasunete pentru a stabili diagnosticului.

  Cum pot fi prevenite pietrele la rinichi?


  Aportul scăzut de lichide şi deshidratarea sunt principalii factori de risc pentru formarea de pietre la rinichi.
  În funcţie de ce anume a cauzat pietrele la rinichi şi în funcţie de istoria medicală a unui individ, sunt necesare schimbări de dietă sau se recomandă anumite medicamente pentru a reduce probabilitatea de a dezvolta pietre la rinichi. Dacă o persoană a eliminat o piatră, piatra poate fi analizată într-un laborator pentru a se determina tipul exact de piatră. Acest procedeu ajută la alegerea măsurilor de prevenire pe viitor.
  Persoanele care au o tendinţă de a forma pietre la rinichi de oxalat de calciu sunt sfătuite să limiteze consumul de alimente bogate în oxalaţi, cum ar fi: spanacul, rubarba, sfecla mangold, germenii de grâu şi alunele.

   

   

Apasă aici pentru a merge în partea de sus a paginii

Acest site este deţinut, administrat şi menţinut de Velcu Elena, Distribuitor independent al produselor CaliVita® International. Distribuitorul independent menţionat mai înainte este singurul responsabil de conţinutul acestui site, iar Reţeaua CaliVita® International şi entităţile sale operatoare nu au nicio responsabilitate cu privire la acest site.

2009 © calivitavelcu.ro