Calivita


Magazin online de produse naturiste

la preţ distributie TVA inclus

Calivit

 

Tipuri de zaharuri

 

  Există peste o sută de substanţe cu gust dulce care pot fi numite zaharuri. Cele cu care venim în contact mai des sunt:

  - fructoza — zaharidă naturală ce se găseşte în fructe şi mierea de albine,

  - glucoza — zahărul din sânge şi cea mai simplă formă sub care sunt asimilaţi carbohidraţii,

  - dextroza — provenită din amidonul de porumb, identică din punct de vedere chimic cu glucoza,

  - lactoza — zaharidă din lapte,

  - maltoza — zaharidă formată prin acţiunea drojdiilor asupra amidonului,

  - zaharoza — obţinută din sfecla sau trestia de zahăr, rafinată şi prezentată sub forma bine-cunoscutelor cristale.

  Zahărul brun nu este decât zahărul obişnuit sub formă de cristale acoperite cu sirop de melasă.

  Zahărul brun, pe care multă lume îl crede mai sănătos decât cel alb, nu este decât acelaşi produs sub formă de cristale acoperite cu sirop de melasă (în Statele Unite cea mai mare parte a zahărului brun se obţine prin simpla stropire a cristalelor de zahăr alb rafinat cu sirop de melasă.) Zahărul nerafinat este interzis în Statele Unite, deoarece conţine contaminanţi. Zahărul parţial rafinat şi curăţat poate fi comercializat drept zahăr candel. Mierea este un amestec de fructoza şi glucoza.


  ALŢI ÎNDULCITORI


  Sorbitolul, manitolul şi xilitolul sunt alcooli naturali derivaţi din zaharide, absorbiţi în sânge mai încet decât glucoza sau zaharoza. Una din cele mai răspândite concepţii greşite cu privire la aceşti îndulcitori este aceea că ei nu conţin calorii. în realitate au acelaşi conţinut caloric ca şi zahărul, iar, în unele cazuri, produsele în componenţa cărora intră au chiar mai multe calorii decât dacă ar fi fost preparate cu zahăr. Cu alte cuvinte, nu sunt înlocuitori cu valoare calorică redusă, deşi produsele obţinute sunt vândute uneori drept alimente dietetice. Nu uitaţi să verificaţi de fiecare dată pe etichetă; în mod normal, trebuie specificat că produsul nu are conţinut caloric redus şi că nu este recomandabil în regimurile de slăbire.

  Faptul că pe etichetă scrie „fără zahăr" nu înseamnă că produsul este sărac în calorii Aspartamul (Equal, Nutrasweet) este o combinaţie a fenilalaninei Şi acidului aspartic care nu are calorii. Acesulfam K (Sunette, Swetone) seamănă cu zahărul, dar este derivat din acidul acetil-acetic şi nu are calorii. Zaharina (Sweet'n Low Sweet 10) este un derivat petrolifer fără calorii, a cărui putere de îndulcire e de 300 până la 500 de ori mai mare decât cea a zahărului; din punct de vedere chimic similară cu acesulfam K, este absorbită fără modificări în organism, fiind eliminată prin urină ca atare. ATENŢIE: Dacă suferiţi de diabet sau hipoglicemie, verificaţi cu medicul dumneavoastră sau cu un nutriţionist înainte de a utiliza orice produs cu îndulcitori sintetici.

  Riscurile consumului mare de zahar

  Ketchup-ul conţine cu 8% mai mult zahăr decât îngheţata Zahărul este dăunător deoarece, în general, consumăm cantităţi prea mari (peste 70 de kilograme pe an) şi adesea nici nu ne dăm seama. Toţi îndulcitorii pe bază de carbohidraţi intră în categoria zaharurilor, deşi uneori sunt denumiţi altfel; iar când pe eticheta unui produs conţinând fulgi de cereale zaharoza apare la numărul trei pe lista ingredienţilor, siropul de porumb la numărul cinci şi mierea la şapte, fără să vă daţi seama mâncaţi un produs care conţine 50% zahăr!

  Consumatorul din ziua de azi este dependent de zahăr încă de la bun început; laptele praf şi alimentele pentru copii sunt de multe ori îndulcite cu zahăr (verificaţi pe etichetă). Deşi zahărul acţionează asemeni unui conservant, absorbind şi reţinând umezeala, el este adesea utilizat în produse unde nici măcar nu ne-am gândit să-1 căutăm — ca de exemplu în sare, unt de arahide, canserve de legume, cuburi de supă şi altele. Deşi este greu de crezut, ketchup-ul cu care vă garnisiţi hamburger-ul sau pizza conţine cu opt procente mai mult zahăr decât îngheţata, iar înlocuitorii de frişca pentru cafea au 65% zahăr comparativ cu cele 51 de procente ale unui baton de ciocolată. Adevărul este că mâncăm prea mult zahăr pentru a mai fi sănătoşi. Nu încape discuţie că zahărul este principalul factor răspunzător de producerea cariilor dentare.

  De asemenea, o treime din întreaga populaţie e supraponderală, iar obezitatea măreşte riscul de afecţiuni cardiace, diabet, hipertensiune, calculi biliari, artritre. Cauza nu este zahărul în sine, ci faptul că prezenţa lui în alimente vădetermină să mâncaţi prea mult şi ,dacă reduceţi numărul caloriilor ingerate fără a scădea şi cantitatea de zahăr, riscaţi să pierdeţi elementele nutritive mai repede decât kilogramele. Zahărul este, de asemenea, dăunător şi când e vorba de hipoglicemie, şi — în ciuda argumentelor pro şi contra care se vehiculează — direct sau indirect, este implicat în declanşarea diabetului şi a bolilor de inimă.

  Cat de dulci sunt?

  Zaharurile ascunse sunt acolo unde vă aşteptaţi mai puţin. Vă puteţi imagina că unele sorturi de apă tonică au un conţinut de aproximativ optsprezece linguriţe de zahăr la mai puţin de jumătate de litru? Dacă vreţi să faceţi pe detectivul căutând unde se ascunde zahărul, sfatul meu este să citiţi etichetele cu atenţie: căutaţi substituenţii de zaharoza ca siropul de porumb şi feriţi-vă de termenii ce se sfârşesc în „oză". Aceştia indică prezenţa zahărului şi, indiferent de numele ce i se dă, zahărul este tot zahăr. Amintiţi-vă că nici măcar medicamentele nu sunt scutite de îndulcitorii sintetici!


  MEDICAMENTUL ZAHĂR PER LINGURĂ


  Alternagel lichid....................................................2000 mg

  Basaljel Extra Strenght lichid..................................375 mg

  Gaviscon lichid......................................................1500 mg

  Gaviscon 2 tablete.................................................2400 mg

  Maalox Plus tablete.................................................575 mg

  Mylanta lichid.......................................................2000 mg

  Riopan Plus tablete..................................................610 mg

  Când aveţi dubii cu privire la conţinutul de zahăr sau zaharina, cereţi-i lămuriri farmacistului.

Acest site este deţinut, administrat şi menţinut de Velcu Elena, Distribuitor independent al produselor CaliVita® International. Distribuitorul independent menţionat mai înainte este singurul responsabil de conţinutul acestui site, iar Reţeaua CaliVita® International şi entităţile sale operatoare nu au nicio responsabilitate cu privire la acest site.

 

Apasa aici pentru a merge in partea de sus a paginii

 

2009 © calivitavelcu.ro