Calivita 

 

 

 

 

 

 

 

Regimul alimentar pentru diabet



    Alimentaţia şi diabetul:
    Puteţi avea grijă în mod corespunzător atât de dumneavoastră şi de diabetul zaharat învăţând:

    • ce să mâncaţi;
    • cât să mâncaţi;
    • când să mâncaţi.

    Alegerea înţeleaptă a alimentelor vă poate ajuta

    • simţiţi-vă  bine în fiecare zi;
    • slăbiţi, dacă este nevoie;
    • reduceţi riscul bolilor de inimă, accident vascular cerebral, precum şi alte probleme cauzate de diabet.

    Alimentaţia sănătoasă ajută la menţinerea glucozei din sânge, numită de asemenea, zahărul din sânge, în intervalul vizat. Activitatea fizică şi, dacă este necesar, medicamentele pentru diabet, de asemenea, sunt de ajutor. Intervalul ţintă al diabetului zaharat este glicemia sugerată de experţii în diabetul zaharat pentru o sănătate bună. Puteţi ajuta la prevenirea problemelor de sănătate prin menţinerea nivelului de glucoză din sânge în plan.
    Diabetul şi Nivelurile Glucozei din Sânge
    Cât ar trebui să fie nivelul glucozei din sânge?

    Înainte de masă

    90 - 130

    La 1 - 2 ore după începerea unei mese

    mai mică de 180


    Discutaţi cu furnizorul de îngrijire a sănătăţii cu privire la nivelurile ţintă ale glucozei din sânge şi notaţi-le aici. (Tipăriţi această diagramă pentru referinţă la îndemână)


    Ţinta mea pentru nivelurile de glucoză din sânge

    Înaintea meselor

    ______________ la ____________

    La 1 - 2 ore după începerea unei mese

    Mai mic de ___________________


    Întrebaţi-vă medicul cât de des ar trebui să vă verificaţi glucoza din sânge. De asemenea, solicitaţi-i un test A1C de cel puţin două ori pe an. Numărul de A1C vă indică nivelul mediu al glucozei din sânge pentru ultimele 3 luni. Rezultatele controalelor glucozei din sânge şi testul A1C vă va indica dacă planul de îngrijire a diabetului zaharat funcţionează.
    Cum pot menţine nivelul de glucoza din sânge în grafic?
    Puteţi păstra nivelul glucozei din sânge în grafic prin

    • alegerea înţeleaptă a alimentelor
    • fiind activi fizic
    • luând medicamente, dacă este necesar

    Pentru persoanele care iau anumite medicamente pentru diabet zaharat, urmând un program pentru mese, gustări şi activităţi fizice este cel mai bine. Cu toate acestea, unele medicamente de diabet zaharat permit o mai mare flexibilitate. Veţi coopera cu echipa de îngrijire a sănătăţii pentru a crea un plan de diabet zaharat care este cel mai bun pentru dumneavoastră.
    Discutaţi cu medicul sau îndrumătorul pentru diabet zaharat despre cât de multe mese şi gustări să mâncaţi în fiecare zi. Completaţi momentele pentru mese şi gustări în aceste intervale.
    Medicamentele pentru Diabet
    Ceea ce mâncaţi şi când mâncaţi influenţează modul în care acţionează medicamentele pentru diabet. Discutaţi cu medicul sau îndrumătorul de diabet zaharat despre când să luaţi medicamentele diabet. Completaţi numele medicamentelor diabet zaharat, când să le luaţi şi cât de mult să luaţi. Desenaţi mâini pe ceasuri pentru a vedea când să vă luaţi medicamentele.
    Tipăriţi această diagramă. Completaţi numele medicamentelor, când să le luaţi şi cât de mult să luaţi. Dacă luaţi medicamentul, la o masă, scrieţi numele mesei. Desenaţi mâinile pe ceasuri pentru a vedea când să vă luaţi medicamentele.

     

     

    Numele medicamentului: __________________
    Ora:_______________Masa:_______________
    Cantitatea:______________________________

     

     

    Numele medicamentului: __________________
    Ora:_______________Masa:_______________
    Cantitatea:______________________________

     

     

    Numele medicamentului: __________________
    Ora:_______________Masa:_______________
    Cantitatea:______________________________

     

     

    Numele medicamentului: __________________
    Ora:_______________Masa:_______________
    Cantitatea:______________________________

     
     Diabetul şi exerciţiile

    Ceea ce mănâncă şi când depinde de asemenea de cât de mult efort fizic faceţi. Activitatea fizică este o parte importantă a stării de sănătate şi controlului glucozei din sânge. Ţineţi minte aceste puncte:

    • Discutaţi cu medicul despre ce tipuri de exerciţii sunt sigure pentru dumneavoastră;
    • Asiguraţi-vă că pantofii vi se potrivesc bine, iar şosetele se păstrază curate şi uscate. Verificaţi-vă picioarele pentru roşeaţă sau răni după exerciţii. Sunaţi medicul dacă aveţi răni care nu se vindecă;
    • Încălziţi-vă şi întindeţi-vă timp de 5 până la 10 minute înainte de a face exerciţii. Apoi răcoriţi-vă timp de câteva minute după exerciţii. De exemplu, mersul încet la început, extensiile şi apoi mersul mai rapid. Încheiaţi plimbându-vă încet din nou;
    • Adresaţi-vă medicului dacă ar trebui să faceţi exerciţii, în cazul în care nivelul de glucoză din sânge este ridicat;
    • Identificaţi semnele concentraţiei scăzute de glucoză din sânge, denumită de asemenea, hipoglicemie. Purtaţi întotdeauna tablete de glucoză sau alimente pentru a trata glucoza scăzută din sânge;
    • Purtaţi întotdeauna identificarea medicală sau alt act de identitate;
    • Găsiţi-vă un tovarăş de exerciţii. Mulţi oameni descoperă că este mult mai convenabil să facă ceva activ în cazul în care i se alătură un prieten.

    Diabetul şi nivelul scăzut al zahărului din sânge (hipoglicemie)
    Glucoza din sânge poate face să vă simţiţi nesigur, slab, confuz, iritabil, înfometat sau obosit. Puteţi transpira abundent sau pentru căpăta o durere de cap. Dacă aveţi aceste simptome, verificaţi glucoza din sânge. Dacă este mai mică de 70, alegeţi una dintre următoarele opţiuni imediat:

    • 3 sau 3 comprimate de glucoză;
    • 1 porţie de glucoză-gel echivalentul a 15 grame de carbohidraţi;
    • 1/2 ceaşcă (100 g) de băutură răcoritoare standard (nu dietetică);
    • 1 ceaşcă (225 g) de lapte;
    • 5 sau 6 bucăţi de bomboane tari;
    • 1 linguriţă de zahăr sau miere.

    După 15 minute, verificaţi din nou glicemia. Dacă e încă prea mică, luaţi o altă porţie. Repetaţi aceeaşi paşi până când nivelul de glucoză din sânge este 70 sau mai mare. În cazul în care va mai fi o oră sau mai mult până la masa următoare, luaţi şi o gustare.

    Diabetul şi Piramida Alimentară
    Piramida alimentară vă poate ajuta să faceţi alegeri alimentare înţelepte. Aceasta împarte alimentele în grupuri, în funcţie de ceea ce conţin. Consumaţi mai mult grupurile de la bază piramidei şi mai puţin grupurile din partea de sus. Alimentele din grupele amidonului, fructelor, legumelor şi laptelui sunt cele mai bogate în carbohidraţi. Acestea afectează cel mai mult nivelurile de glucoză din sânge.
    Cât de mult ar trebui să mănânc în fiecare zi?
    Consumaţi aproximativ 1.200 până la 1600 de calorii pe zi, dacă sunteţi

    • o femeie mică care practică sport;
    • o femeie mică sau mijlocie care doreşte să piardă în greutate;
    • o femeie mijlocie, care nu practică mult sport.

    Alegeţi acest număr de mese din aceste grupe de alimente pentru a avea 1200 – 1600 calorii pe zi

    6 amidon

    2 lapte şi iaurt

    3 legume

    2 carne sau înlocuitori pentru carne

    2 fructe

    Până la 3 grăsimi

    Discutaţi cu îndrumătorul de diabet zaharat despre modul de realizare a unui plan de hrănire care se potriveşte modului în care mâncaţi de obicei, rutina de zi cu zi şi medicamentele pentru diabet. Apoi faceţi-vă propriul plan.
    Consumaţi circa 1.600 - 2.000 de calorii pe zi, dacă sunteţi

    • o femeie mare care vrea să piardă în greutate;
    • un om mic cu o greutate sănătoasă;
    • un om mijlociu, care nu practică mult sport;
    • un om mijlociu la mare, care vrea să piardă în greutate.

    Alegeţi acest număr de mese din aceste grupe de alimente pentru a avea 1600 – 2000 calorii pe zi

    8 amidon

    2 lapte şi iaurt

    4 legume

    2 carne sau înlocuitori pentru carne

    3 fructe

    Până la 4 grăsimi

    Discutaţi cu îndrumătorul de diabet zaharat despre modul de realizare a unui plan de hrănire care se potriveşte modului în care mâncaţi de obicei, rutina de zi cu zi şi medicamentele pentru diabet. Apoi faceţi-vă propriul plan.
    Consumaţi circa 2.000 – 2.400 de calorii pe zi, dacă sunteţi

    • un om mijlociu sau mare, care face mult sport sau are un loc de muncă activ din punct de vedere fizic;
    • un om mare, cu o greutate sănătoasă;
    • o femeie mijlocie sau mare, care face mult sport sau are un loc de muncă activ din punct de vedere fizic.

    Alegeţi acest număr de mese din aceste grupe de alimente pentru a avea 2000 - 2400 calorii pe zi

    11 amidon

    2 lapte şi iaurt

    4 legume

    2 carne sau înlocuitori pentru carne

    3 fructe

    Până la 5 grăsimi

    Discutaţi cu îndrumătorul de diabet zaharat despre modul de realizare a unui plan de hrănire care se potriveşte modului în care mâncaţi de obicei, rutina de zi cu zi şi medicamentele pentru diabet. Apoi faceţi-vă propriul plan.
    Creaţi-vă Propria Piramidă Alimentară
    Printaţi această piramidă şi completaţi numărul de porţii lângă numele fiecărui grup de alimente.
    În fiecare zi, am nevoie de

    Amidon
    Alimente cu amidon sunt pâinea, grânele, cerealele, pastele şi legumele cu amidon, cum ar fi porumbul şi cartofii. Ele oferă carbohidraţi, vitamine, minerale şi fibre. Amidonul din cerealele integrale este mai sănătos, deoarece acestea au mai multe vitamine, minerale şi fibre.

    Mănâncă anumite tipuri de amidon la fiecare masă. Consumul de amidon este sănătos pentru toată lumea, inclusiv pentru persoanele cu diabet zaharat.
    Exemple de amidon includ


    Pâine

    Cartofi

    Tortilla

    Paste

    Orez

    Fasole

    Porumb

    Covrigi

    Igname

    Biscuiţi

    Cereale

    Linte

    Cât reprezintă o porţie de amidon?
    Dacă consumaţi mai mult de o porţie la o masă, puteţi alege mai multe tipuri diferite de amidon sau două, trei porţii dintr-un singur tip de amidon.
    Tipăriţi această diagramă. Apoi, completaţi în spaţiile libere cu câte porţii de amidon să consumaţi la mese şi gustări.

    1.      Câte porţii de grâne, cereale, paste şi legume cu amidon mâncaţi acum în fiecare zi?
    Consum _____ porţii de amidon zilnic.

    2.      Verificaţi câte porţii de amidon să aveţi în fiecare zi, în secţiunea „Cât ar trebui să mănânc în fiecare zi”.
    Voi mânca _____ porţii de amidon zilnic.

    3.      Voi consuma atât de multe porţii de amidon la


    Micul dejun______

    Gustare ______

    Prânz______

    Gustare ______

    Cină______

    Gustare ______


    Un îndrumător de diabet vă poate ajuta cu planul de masă.


    Care sunt modalităţile de a manca sănătos amidon?

    • Cumpăraţi pâine din grâne integrale şi cereale;
    • Mâncaţi mai puţin amidon prăjit şi bogat în grăsimi, cum ar fi chips-urile standard din tortilla și chips-urile din cartofi, cartofii franţuzeşti prajiţi, produsele de patiserie sau biscuiţii. Încercaţi covrigeii, popcorn-ul fără grăsimi, chips-uri tortilla sau de cartofi la cuptor, cartofi copţi, brioşe fără grăsime;
    • Folosiţi iaurt sărac în grăsimi sau fără grăsime sau smântâna fără grăsimi în locul cremei de smântâna standard pe un cartof copt;
    • Utilizarea muştarului în loc de maioneză pe un sandwich;
    • Folosiţi înlocuitori săraci în grăsime sau fără grăsimi, cum ar fi maioneza dietetică sau margarina slabă pe pâine, rulouri sau pâine prăjită;
    • Consumaţi cereale fără grăsime (degresate) sau lapte degresat (1%).

    Legumele
    Legumele vă oferă vitamine, minerale şi fibre. Ele sunt sărace în carbohidraţi.
    Exemplele de legume includ

    salata

    Piperul

    Ţelina

    broccoli

    morcovii

    Ardeii iuţi

    Sucurile de legume

    Fasolea verde

    Grânele

    spanacul

    roşiile

    Varza

    Cât reprezintă o porţie de legume?
    Dacă consumaţi mai mult de o porţie la o masă, puteţi alege mai multe tipuri diferite de legume sau două, trei porţii dintr-un singur tip de legumă.
    Tipăriţi această diagramă. Apoi, completaţi în spaţiile libere cu câte porţii de legume să consumaţi la mese şi gustări.

    1.      Câte porţii de legume mâncaţi acum în fiecare zi?
    Consum _____ porţii de legume zilnic.

    2.      Verificaţi câte porţii de legume să aveţi în fiecare zi, în secţiunea „Cât ar trebui să mănânc în fiecare zi”.
    Voi mânca _____ porţii de legume zilnic.

    3.            Voi consuma atât de multe porţii de legume la


    Micul dejun______

    Gustare ______

    Prânz______

    Gustare ______

    Cină______

    Gustare ______


    Un îndrumător de diabet vă poate ajuta cu planul de masă.

    Care sunt modalităţile sănătoase de a mânca legume?

    • Consumaţi legume crude şi gătite în puţină sau fără grăsime, sosuri sau umpluturi;
    • Încercaţi umplutura săracă în sau fără grăsimi pe legume crude sau salate;
    • Legume la aburi folosind o cantitate mică de apă sau supă săracă în grăsimi;
    • Se amestecă cu ceapă sau usturoi tocat;
    • Folosiţi puţin oţet sau suc de lămâie sau de lime;
    • Adăugaţi o bucăţică de şuncă slabă sau afumată de curcan în loc de grăsime pentru găti legumele;
    • Se presară cu ierburi şi condimente;
    • Dacă folosiţi o cantitate mică de grăsime, folosiţi ulei de canola, ulei de măsline, sau margarină moale (sortimentul lichid sau la tub) în loc de grăsime din carne, unt, sau grăsime de frăgezire.

    Fructele
    Fructele vă oferă energie, vitamine, minerale şi fibre.
    Exemplele de fructe includ

    mere

    banane

    mango

    suc de fructe

    stafide

    guava

    căpşuni

    portocale

    papaya

    fructe uscate

    pepene verde

    afine

    grefuri

    piersici

    fructe conservate


    Cât reprezintă o porţie de fructe?

    Dacă consumaţi mai mult de o porţie la o masă, puteţi alege mai multe tipuri diferite de fructe sau două, trei porţii dintr-un singur tip de fruct.
    Tipăriţi această diagramă. Apoi, completaţi în spaţiile libere cu câte porţii de fructe să consumaţi la mese şi gustări.

    1. Câte porţii de fructe ştiţi că mâncaţi în fiecare zi?
      Consum _____ porţii de fructe zilnic.

     

    2.      Verificaţi câte porţii de fructe să aveţi în fiecare zi, în secţiunea „Cât ar trebui să mănânc în fiecare zi”.
    Voi mânca _____ porţii de fructe zilnic.

    3.      Voi consuma atât de multe porţii de fructe la


    Micul dejun______

    Gustare ______

    Prânz______

    Gustare ______

    Cină______

    Gustare ______


    Un îndrumător de diabet vă poate ajuta cu planul de masă.

    Care sunt modalităţile sănătoase de a manca fructe?

    • Consumaţi fructe crude sau fierte, sub formă de suc fără adaos de zahăr, conservate în suc propriu, sau uscate;
    • Cumpăraţi bucăţi mai mici de fructe;
    • Consumaţi bucăţi de fructe, mai degrabă decât să beţi sucul de fructe. Fructul întreg este mult mai săţios şi are mai multe fibre;
    • Păstraţi deserturile bogate în zahăr şi din fructe bogate în grăsimi, cum ar fi băutura din piersici sau plăcintă cu cireşe pentru ocazii speciale.

    Laptele
    Laptele oferă carbohidraţi, proteine, calciu, vitamine şi minerale.
    Cât reprezintă o porţie de lapte

    Notă: Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, consumaţi patru până la cinci porţii de lapte în fiecare zi.
    Tipăriţi această diagramă. Apoi, completaţi în spaţiile libere cu câte porţii de fructe să consumaţi la mese şi gustări.

    1.      Câte porţii de lapte ştiţi că mâncaţi în fiecare zi?
    Consum _____ porţii de lapte zilnic.

    2.      Verificaţi câte porţii de lapte să aveţi în fiecare zi, în secţiunea „Cât ar trebui să mănânc în fiecare zi”.
    Voi mânca _____ porţii de lapte zilnic.

    3.      Voi consuma atât de multe porţii de lapte la


    Micul dejun______

    Gustare ______

    Prânz______

    Gustare ______

    Cină______

    Gustare ______


    Un îndrumător de diabet vă poate ajuta cu planul de masă.


    Care sunt modalităţile sănătoase de a consuma lapte?

    • Beţi lapte fără grăsimi (degresat) sau cu puţină grăsime (1%);
    • Consumaţi iaurt cu fructe sărac în grăsimi sau fără grăsimi îndulcit cu un îndulcitor cu puţine calorii;
    • Folosiţi iaurt simplu sărac în grăsimi ca un substituent pentru smântână.

    Carnea şi Înlocuitorii Cărnii
    Grupa cărnii şi înlocuitorii cărnii include carnea, carnea de pasăre, ouăle, brânza, peştele, şi tofu. Mâncaţi cantităţi mici ale unora dintre aceste alimente în fiecare zi.
    Carnea şi înlocuitorii cărnii furnizează proteine, vitamine şi minerale.
    Exemple de carne şi înlocuitori ai cărnii includ

    pui

    ouă

    brânză

    vită

    unt de arahide

    porc

    peşte

    tofu

    miel

    ton sau alt peşte conservat

    brânză de vaci

    curcan


    Cât reprezintă o porţie de carne sau înlocuitor de carne?
    Carnea şi înlocuitorii cărnii se măsoară în grame. Aici sunt exemple
    * 85 grame de carne (după preparare) este aproximativ de dimensiunea unui pachet de cărţi.
    Tipăriţi această diagramă. Apoi, completaţi în spaţiile libere cu câte porţii de fructe să consumaţi la mese şi gustări.

    1.      Câte porţii de carne sau înlocuitori ai cărnii ştiţi că mâncaţi în fiecare zi?
    Consum _____ porţii de carne sau înlocuitori ai cărnii zilnic.

    2.      Verificaţi câte grame de carne sau înlocuitori ai cărnii să aveţi în fiecare zi, în secţiunea „Cât ar trebui să mănânc în fiecare zi”.
    Voi mânca _____ porţii de carne sau înlocuitori ai cărnii zilnic.

    3.      Voi consuma atât de multe porţii de carne sau înlocuitori ai cărnii la


    Micul dejun______

    Gustare ______

    Prânz______

    Gustare ______

    Cină______

    Gustare ______


    Un îndrumător de diabet vă poate ajuta cu planul de masă.


    Care sunt modalităţile sănătoase de a mânca carne sau înlocuitori ai cărnii?

    • Cumpăraţi bucăţi de carne de vită, porc, jambon şi miel care au doar un pic de grăsime pe ele. Îndepărtaţi grăsimea suplimentară;
    • Mâncaţi pui sau curcan fără piele;
    • Gătiţi carnea sau înlocuitori ai cărnii prin metode cu puţină grăsime:

    o        Friptă
    o        La grătar
    o        Parţial prăjit
    o        Friptură
    o        La aburi
    o        La cuptorul cu microunde

    • Pentru a adăuga mai multă aromă, utilizaţi oţet, suc de lămâie, sos de soia, sos BBQ, ierburi şi condimente;
    • Gătiţi ouăle cu spray de gătit sau o tigaie care nu lipeşte;
    • Limitaţi cantitatea de nuci, unt de arahide şi alimente prăjite pe care le mâncaţi. Ele sunt bogate în grăsimi;
    • Verificaţi etichetele produselor alimentare. Alegeţi brânza slabă sau fără grăsimi.

    Grăsimile şi dulciurile
    Limitaţi cantitatea de grăsimi şi dulciuri pe care le mâncaţi. Grăsimile şi dulciurile nu sunt la fel de hrănitoare ca alte alimente. Grăsimile au o mulţime de calorii. Dulciurile pot fi bogate în glucide şi grăsimi. Unele conţin grăsimi saturate, grăsimi trans şi colesterol care cresc riscul de boli de inimă. Limitarea acestor alimente vor ajuta la pierderea în greutate şi menţinerea sub control a glucozei şi grăsimilor din sânge.
    Exemplele de grăsimi includ


    salata de umplutură

    untul

    avocado

    uleiul

    margarina

    măsline

    cremă de brânză

    maioneză

    slănină

    Exemplele de glucide includ


    tort

    plăcintă

    prăjiturele

    îngheţată

    sirop

    gogoşi

    Cât reprezintă o porţie de dulciuri?
    Cât reprezintă o porţie de grăsime?

    Cum îmi pot satisface pofta de dulce?
    Încercaţi să consumaţi bomboane fără zahăr, suc dietetic, îngheţată fără grăsimi sau iaurt congelat, sau cacao fierbinte fără zahăr.
    Alte sfaturi:

    • Împărţiţi deserturile la restaurant;
    • Comandaţi porţii mici sau pentru copii de îngheţată sau iaurt congelat;
    • Împărţiţi deserturile de casă în porţii mici şi ambalate fiecare în mod individual. Congelaţi porţiile suplimentare.

    Reţineţi, alimentele fără grăsime şi conţinut scăzut de zahăr încă mai au calorii. Discutaţi cu îndrumătorul de diabet zaharat despre cum să introduceţi dulciurile în planul de masă.
    Băuturile alcoolice
    Alcoolul are calorii, dar nu şi nutrienţi. Dacă beţi alcool pe stomacul gol, se poate ca nivelul de glucoza din sânge să devină prea mic. Alcoolul, de asemenea, poate creşte nivelul grăsimilor din sânge. Dacă vrei să beţi alcool, discutaţi cu medicul sau îndrumătorul de diabet zaharat despre modul în care acest se încadrează în planul de masă.
    Diabetul şi Planul dvs. de Masă
    Planificaţi-vă mesele şi gustările pentru o zi. colaboraţi cu îndrumătorul de diabet zaharat dacă aveţi nevoie de ajutor.


    Mic dejun

    Grupa de Alimente

    Alimentul

    Cantitatea

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Gustare

    Grupa de Alimente

    Alimentul

    Cantitatea

     

     

     

     

     

     

    Prânzul

    Grupa de Alimente

    Alimentul

    Cantitatea

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Gustare

    Grupa de Alimente

    Alimentul

    Cantitatea

     

     

     

     

     

     

    Cina

    Grupa de Alimente

    Alimentul

    Cantitatea

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Gustare

    Grupa de Alimente

    Alimentul

    Cantitatea

     

     

     

    Diabetul şi Dozarea Hranei
    Pentru a vă asigura că porţiile dumneavoastră alimentare au mărimea potrivită, puteţi utiliza

    • cupe de măsurare
    • linguri de măsurare
    • o proporţie alimentară

    De asemenea, eticheta cu Informaţiile nutritive ale ambalajelor alimentare vă indică cât din produs reprezintă o porţie.
    Cântăriţi sau dozaţi alimentele pentru a vă asigura că mâncaţi cantităţile corecte.
    Aceste sfaturi vă vor ajuta să alegeţi dimensiunile potrivite ale porţiilor.

    • Măsuraţi dimensiunea unei porţii de cereale uscate sau cereale fierbinţi, paste sau orez şi turnaşi-le într-un castron sau farfurie. Data viitoare când mâncaţi aceste alimente, utilizaţi acelaşi castron sau farfurie şi umpleţi până la acelaşi nivel;
    • Pentru o porţie de lapte, măsuraţi 1 cană şi turnaţi-o într-un pahar. Vedeţi cât de sus se va umple paharul. Întotdeauna beţi lapte din acel pahar;
    • Carnea cântăreşte mai mult înainte de a fi gătită. De exemplu, 100 g de carne crudă va cântări aproximativ 85 g după gătire. Pentru carnea cu os, ca la cotletul de porc sau pulpa de pui, gătiţi 150 g carne crudă pentru a obţine 85 g fiartă;
    • O porţie de carne sau înlocuitor de carne reprezintă aproximativ mărimea şi grosimea unei palme sau a unui pachet de cărţi;
    • Un pumn mic este egal cu aproximativ 1/2 ceaşcă de fructe, legume, amidon sau amidon precum orezul;
    • Un pumn mic este egal cu 1 bucată mică de fructe proaspete;
    • Un degetul mare este egal cu aproximativ 30 g de carne sau brânză;
    • Vârful unui deget este egal cu aproximativ 1 linguriţă.

    Când sunteţi bolnav
    Îngrijiţi-vă când sunteţi bolnav. Starea de boală poate face ca glucoza din sânge să crească prea mare. Sfaturi despre ce să faceţi includă următoarele:

    • Verificaţi-vă nivelul de glucoza din sânge la fiecare 4 ore. Notaţi rezultatele;
    • Continuaţi să luaţi medicamentele pentru diabet. Aveţi nevoie de ele, chiar dacă nu puteţi păstra nivelul scăzut al alimentelor;
    • Beţi cel puţin o ceaşcă (237 ml) de apă sau alte lichide fără calorii sau cofeină la fiecare oră cât timp sunteţi treaz;
    • Dacă nu puteţi mânca alimentele obişnuite, încercaţi să beţi suc de fructe sau să mâncaţi biscuiţi, bomboane sau supă;
    • Dacă nu puteţi mânca deloc, beţi lichide clare, cum ar fi berea de ghimbir. Mâncaţi sau beţi ceva cu zahăr în ea, dacă aveţi probleme cu menţinerea scăzută a aportului de produse alimentare, pentru că încă aveţi nevoie de calorii. Dacă nu puteţi mânca suficient, vă creşte riscul de nivel scăzut al glucozei din sânge, de asemenea, numit hipoglicemie;
    • La persoanele cu diabet de tip 1, atunci când glucoza din sânge este mare, organismul produce cetone. Cetonele vă pot face rău. Testaţi-vă urina sau sângele pentru cetone, dacă

    o        glucoza din sânge este mai mare de 240;
    o        nu puteţi menţine nivelul scăzut al alimentelor sau lichidelor

    • Apelaţi imediat furnizorul de îngrijire a sănătăţii în cazul în care

    o        glucoza din sânge a fost peste 240 de mai mult de o zi
    o        aveţi cetone
    o        vă simţiţi mai somnoros decât de obicei
    o        aveţi probleme de respiraţie
    o        nu puteţi gândi în mod clar
    o        vomitaţi mai mult de o dată
    o        aţi avut diaree mai mult de 6 ore

     

     

 

Apasă aici pentru a merge în partea de sus a paginii

 

Acest site este deţinut, administrat şi menţinut de Velcu Elena, Distribuitor independent al produselor CaliVita® International. Distribuitorul independent menţionat mai înainte este singurul responsabil de conţinutul acestui site, iar Reţeaua CaliVita® International şi entităţile sale operatoare nu au nicio responsabilitate cu privire la acest site.

2010 © calivitavelcu.ro

 

Mergi la Cosul de Cumparaturi