Calivita 

 

 

 

 

Tratament Naturist Ameteala

 

  Tratament Naturist Ameteala

   

  Prezentarea ameţelii (senzaţie de ameţeală)

  Ameţeala este una dintre cele mai frecvente simptome care va impune unei persoane să solicite asistenţă medicală.

  Termenul de ameţeală (sau senzaţie de ameţeală) înseamnă lucruri diferite pentru oameni diferiţi, astfel încât este dificil de definit. Are "senzaţie de ameţeală" înseamnă confuzie sau senzaţie de slăbiciune şi aproape leşin? Sau se referă la senzaţia de vertij, în care o persoană se simte ca şi cum tocmai ar fi coborât dintr-un carusel?

  Ameţeala este adesea cauzată de o scădere a aportului de sânge la creier, în timp ce vertijul poate fi cauzat de tulburări ale urechii interne şi centrii de echilibru ai creierului.

  Este important ca medicul să înţeleagă ce vreţi să spuneţi, atunci când vă plângeţi de ameţeli. Vi se poate cere întrebări suplimentare, astfel încât să poată fi luată decizia corectă pentru un diagnostic şi tratament.


  Care sunt cauzele frecventei ale ameţelii?

  În timp ce clasificarea ameţelii pe categorii de leşin şi vertij poate ajuta să se înţeleagă cum funcţionează organismul, uneori este util să se revizuiască motivele frecvente pentru care oamenii s-ar putea plânge de ameţeli.


  Hipotensiunea arterială

  Ameţeala, zăpăceala şi sentimentul de leşin constituie o cauză comună la persoanele care au tensiune arterială scăzută. Atunci când tensiunea arterială este prea mică, creierul nu primeşte suficient sânge bogat în oxigen şi funcţia sa poate fi afectată. Dacă alimentarea creierului cu sânge scade prea mult, persoana poate leşina (sincopă).
  În plus faţă de senzaţie de ameţeală, simptomele asociate pot include:

  • Transpiraţii;
  • greaţă şi vărsături;
  • dificultăţi de respiraţie; şi
  • dureri în piept.

  Tensiunea arterială scăzută poate fi rezultatul unei îmbolnăviri sau boli care stă la bază sau poate fi o afecţiune fiziologică normală. Unele dintre motivele comune pentru scăderea tensiunii arteriale includ următoarele:

  • Anemia (scăderea numărului de globule roşii din sânge);
  • Sângerarea;
  • Deshidratare (pierderea apei din organism), de multe ori apare la infecţiile care cauzează vărsături şi diaree. Febra, de asemenea, poate provoca o cantitate semnificativă de pierderi de apă din cauza ratei metabolice crescute şi transpiraţiei excesive când organismul încearcă să se răcească;

  ·         Căldura legată de boli asociate cu deshidratare, cum ar fi crampele de căldură, epuizarea de căldură sau accidentul vascular cerebral de căldură (o urgenţă medicală);
  ·         Efectele secundare ale unor medicamente utilizate pentru controlul tensiunii arteriale şi a ritmului cardiac;
  ·         Consumul de alcool;
  ·         Sarcina.


  Hipotensiune arterială posturală sau ortostatică

  La persoanele care sunt deshidratate sau anemice, valorile tensiunii arteriale pot fi normale, atunci când stau culcat, cu toate acestea, lipsa de lichid este demascată atunci când se ridică repede. Lipsa de sânge la creier cauzează ameţeli şi stare de confuzie.

  Acest sentiment poate trece în câteva secunde pe măsură ce organismul se adaptează. Cu toate acestea, în cazul în care deshidratarea sau medicamentele împiedică organismul să reacţioneze prin constricţia vaselor de sânge şi creşterea ritmului cardiac, ameţeala poate persista până la punctul în care pacientul devine inconştient (leşin, sincopă).

  Unele boli sunt asociate cu o incapacitate de a compensa pentru schimbările în poziţia corpului (disfuncţie autonomă). În mod normal, atunci când o persoană este în picioare, vasele de sânge se contractă pentru a creşte uşor tensiunea arterială, iar ritmul cardiac creşte pentru a împinge sângele până la creier (împingerea împotriva gravitaţiei). În disfuncţia autonomă, o persoană poate deveni ameţită atunci când se mută din poziţia culcat în aşezat sau în picioare. Exemple de astfel de boli includ diabetul, boala Addison, sau boala Parkinson).


  Hipotensiune arterială ortostatică este un simptom comun cu sindromul Shy-Drager. Sindromul Shy-Drager este o boală rară, în care sistemul nervos autonom degenerează şi nu poate oferi mecanismele de control de rutină pentru organism, inclusiv ritmul cardiac, tensiunea arterială, precum şi funcţia intestinului şi a vezicii urinare.


  Hipertensiune arterială

  Tensiunea arterială crescută, sau hipertensiunea arterială, este cunoscută sub numele de "ucigaş tăcut", deoarece aceasta de multe ori nu prezintă nici un simptom, chiar dacă valorile tensiunii arteriale sunt crescute semnificativ. Ocazional, o persoană se poate plânge de dureri de cap, greaţă sau ameţeli, deşi simptomele nu sunt neapărat corelate cu gradul de elevaţie a tensiunii arteriale.

  Cu toate acestea, în cazul în care tensiunea arterială este ridicată, iar persoana are simptome, nu este necesar să se aducă tensiunea arterială sub control relativ rapid. Cu cât mai severe sunt simptomele, cu atât mai rapid trebuie să fie atins controlul tensiunii arteriale. De exemplu, dacă o persoană are dureri în piept sau simptome de accident vascular cerebral asociate cu tensiunea arterială ridicată, tensiunea arterială trebuie să fie controlată imediat.

  Diabetul

  Ameţeala este o cauză frecventă la persoanele cu diabet zaharat şi poate fi produsă de scăderea zahărului din sânge (hipoglicemie), glicemie crescută (hiperglicemie) sau de tulburare vegetativă (vezi anterior).

  • Hipoglicemia sau nivelul scăzut de zahăr din sânge (hipo = scăzut + glic = de zahăr = emia = din sânge) apare ca urmare a unei cantităţi insuficiente de glucoză în sânge. O persoană cu diabet zaharat poate dezvolta hipoglicemie dintr-o cantitate insuficientă de alimente ingerate, ceea ce duce la niveluri scăzute de zahăr din sânge. În această situaţie persoana experimentează, ameţeli sau stare de confuzie, deoarece creierul nu are glucoză pentru a funcţiona corect. Persoanele cu diabet zaharat şi familiile lor trebuie să recunoască simptomele de hipoglicemie, inclusiv ameţelile, transpiraţiile, confuzia şi coma pentru că tratamentul trebuie să se acorde imediat;
  • Hiperglicemia (hiper = mare + glic = zahăr + emia = sânge), de asemenea produce ameţeli. Nivelurile ridicate de zahar din sânge apar deoarece nu există suficientă insulină disponibilă pentru a permite celulelor să utilizeze glucoza pentru metabolismul energetic. (Interesant, celulele creierului nu au nevoie de insulină pentru a utiliza glucoza). Zaharurile ridicate din sânge cauzează o varietate de răspunsuri metabolice în organism conducând la deshidratare, metabolism anaerob şi modificări ale echilibrului acido-bazic. Acest lucru poate duce la o afecţiune care pune viaţa în pericol menţionat ca cetoacidoză diabetică.


  Bolile endocrine

  • Diabetul (discutat anterior) în cazul în care nu este bine controlat este una dintre bolile endocrine principale care pot provoca ameţeli;
  • Boala tiroidiană: Anomalii ale tiroidei pot provoca, de asemenea, ameţeală ca unul dintre simptomele acesteia;

  o        Hipertiroidismul (prea mult hormon tiroidian), poate cauza palpitaţii, dificultăţi de respiraţie, zăpăceală şi ameţeală;
  o        Hipotiroidismul (hormon tiroidian prea puţin) poate cauza o tensiune arterială scăzută şi un ritm cardiac scăzut ducând la ameţeli, slăbiciune, letargie şi frisoane.

  • Boala Addison: Boala Addison apare atunci când glandele suprarenale nu produc cortizol suficient pentru a satisface nevoile organismului. Cortizolul este un steroid natural produs de o parte a corpului şi este răspunsul la stres (numit adesea reacţia "luptă sau zboară"). În cazul în care nivelurile de cortizol sunt mici, un pacient poate apărea slăbit, obosit, ameţit, cu senzaţie de leşin, cu nivelul scăzut de zahăr din sânge, precum şi cu scăderea tensiunii arteriale.

  Hiperventilaţia

  În timp ce organismul poate utiliza hiperventilaţia sau respiraţia rapidă pentru a ajuta la echilibrul acido-bazic, aceasta poate să apară, de asemenea, ca un răspuns la o situaţie stresantă din punct de vedere emoţional. În sindromul de hiperventilaţiei, respiraţia rapidă elimină o parte din dioxidul de carbon al organismului, ceea ce duce la o senzaţie de furnicături în mâini şi picioare, şi în jurul gurii.

  Ameţeala şi starea de confuzie sunt simptome asociate. Aceste simptome pot creşte stresul perceput emoţional şi poate provoca hiperventilaţie chiar mai mare. În hiperventilaţia severă, monoxidul de carbon scade suficient pentru a provoca spasme carpopedice, în care mâinile şi picioarele se încleştează şi sunt dificil de mişcat. Simptomele de hiperventilaţie se rezolvă relativ rapid odată ce ritmul respiraţiei revine la normal.

  Afecţiunile inimii

  Inima este o pompă electrică şi pentru ca aceasta să funcţioneze, sistemul de conductivitate electrică trebuie să funcţioneze în mod corespunzător pentru a stimula muşchiul inimii să se contracte într-un mod coordonat şi să pompeze sângele organismului.

  Muşchiul inimii în sine trebuie să fie suficient de puternic pentru a pompa sângele, iar valvele din inimă trebuie să funcţioneze corect pentru a permite sângelui să curgă în direcţia dorită în timpul contracţiei.

  • Tulburări de conductivitate: tulburările de conductivitate electrică pot face inima să bată prea repede (tahicardie) sau prea lent (bradicardie) şi oricare dintre aceste situaţii poate duce la o alimentare inadecvată cu sânge a creierului, cauzând ameţeală sau zăpăceală;
  • Cardiomiopatie: Ameţeala este, de asemenea, un simptom al cardiomiopatiei (cardio = inimă + mio = muşchi + patie = boală), o boală a muşchiului inimii, ducând la pulsaţia incorectă a muşchiului. Cel mai frecvent este slăbiciunea este din cauza bolii cardiace aterosclerotice sau cardiomiopatie ischemică (ischemică = alimentare slabă cu sânge), în care muşchiul cardiac în sine nu primeşte suficient sânge pentru a funcţiona corect. Alte cardiomiopatii pot fi cauzate de diabetul zaharat, consumul de alcool, şi infecţiile virale.

  Sincopa vasovagală


  Sincopa vasovagală este o cauză frecventă a ameţelii, zăpăcelii şi a leşinului. Nervul vag este suprastimulat şi cauzează dilatarea vaselor de sânge ale corpului şi încetinirea inimii. Acest efect anti-adrenalină scade capacitatea inimii de a pompa sânge în sus la creier. Fără fluxul de sânge, creierul moare. În Anglia victoriană, atunci când acest lucru s-a întâmplat pentru că sensibilităţile femeilor tinere erau uşor de supărat, acest lucru a fost numit leşin.


  Unii oameni slabi la vederea sângelui. Unii părinţi slabi atunci când copilul lor se imunizau. Multe tipuri de stres emoţional şi fizic pot suprastimula nervul vag, cauzând astfel ameţeli, zăpăceală şi uneori leşin.
  Leşinul nu este normal. Dacă o persoană este inconştientă, sistemul medical de urgenţă ar trebui să fie activat (sună la 112 dacă este disponibil), iar asistenţa medicală trebuie să fie solicitată.

  Ameţeală şi vertij


  Vertijul este adesea descris ca senzaţia de ameţeală, sau o senzaţie de învârtire. O persoană poate menţiona în mod specific faptul că, camera pare a se învârti în jurul lui. Uneori, problema este pierderea echilibrului. Acest lucru apare adesea din cauza iritaţiei în urechea internă (parte a urechii, care implică echilibrul, nu auzul).
  Urechea internă are două părţi care ajută organismul să-şi determine poziţia în spaţiu în raport cu gravitaţia, 1) canalele semicirculare şi 2) vestibulul.


  Există trei canale semicirculare, care sunt aliniate la unghiuri drepte unul faţă de celălalt. Aceste canale sunt umplute cu lichid şi sunt căptuşite cu un nerv-umplere, membrană încrustată cu cristale care transmite informaţii cerebelului (o parte a creierului care controlează echilibrul şi coordonarea). Cerebelul colectează informaţiile de la ochi (stimuli vizuali) şi terminaţiile nervoase din muşchii asociaţi cu propriocepţie (perceperea mişcării), pentru a ajuta creierul în evaluarea, în cazul în care organismul este în relaţie cu gravitatea şi împrejurimile sale.


  În mod normal, atunci când capul se mişcă, fluidul din canalele semicirculare îşi schimbă poziţia, iar informaţiile sunt transmise la creier. Atunci când capul se opreşte, se opreşte şi lichidul de asemenea, iar informaţia este transmisă la creier.
  În unele cazuri, poate exista o scurtă întârziere în transmiterea acestor informaţii către creier. De exemplu, atunci când o persoană se dă într-un carusel sau se învârte în cerc rapid, lichidele din canale capătă impuls şi, chiar dacă organismul se opreşte, lichidul din canalele semicirculare poate continua să se mişte. Acest lucru determină vertij, sau o senzaţie de învârtire, şi poate determina persoana să cadă sau să se poticnească. De asemenea, poate fi asociată cu vărsături. În timp ce acestea sunt simptome pe care încerca să le provoace în joacă, ele pot fi debilitante pentru un adult.


  ·         Inflamaţia: La pacienţii cu vertij, inflamarea lichidului sau iritarea cristalelor de pe membrana care căptuşeşte pereţii canalelor semicirculare poate provoca senzaţia de ameţeală chiar şi fără mişcarea capului. Adesea, un singur canal este implicat şi pacientul poate să nu prezinte simptome în cazul în care nu se mişcă;


  ·         Vertijul paroxistic benign poziţional (VPPB): VPPB poate fi provocat atunci când cristalele din urechea internă sunt dislocate şi irită canalele semicirculare. De multe ori cauza nu este descoperită, dar poate fi asociată cu poziţionarea sau mişcarea neobişnuită a capului, de exemplu, mutarea capului în sus şi în jos în timp ce lucrează pe un computer. Acesta este frecvent observată la persoanele cu vârsta peste 60 de ani;


  ·         Labirintita: Labirintita (labirintul = urechea internă + itis = inflamaţie) poate să urmeze unei infecţii virale care provoacă inflamaţie în urechea medie;


  ·         Boala Meniere: Această afecţiune este o tulburare a fluxului de fluide din urechea internă; simptomele includ vertij, pierderea auzului, tinitus şi (zgomote în urechi);


  ·         Neuroma acustică: Aceasta este o tumoră benignă a urechii, care poate fi prezentă cu vertij;
  ·         Creier: Mult mai puţin frecvent, cauza vertijului poate apărea în creier. Accidentul vascular cerebral, tumorile, convulsiile şi scleroza multiplă pot fi asociate cu vertijul.


  Care sunt simptomele experimentate atunci când o persoană se simte ameţită?


  ·         Zăpăceala este sentimentul de slăbiciune şi ameţeală ca atunci când sunteţi pe cale să leşinaţi. Aceste simptome tind să fie de scurtă durată, în funcţie de cauză. S-ar putea să fie greaţă asociată, transpiraţii, şi vedere înceţoşată;
  ·         Dacă cauza este deshidratarea sau sângerarea, simptomele pot fi produse de ridicarea rapidă în picioare şi se poate rezolva oarecum prin aşezare (hipotensiune arterială ortostatică);
  ·         Tulburările ritmului cardiac pot să apară fără avertisment şi pot fi asociate cu palpitaţii. Acest lucru poate apare şi dispare sau poate persista. Bătăile inimii pot fi simţite ca fiind prea rapide (adesea descrise ca un ciocănit), prea lente şi / sau neregulate;
  ·         Vertijul este senzaţia de învârtire şi se poate prezenta fără avertisment şi să fie asociat cu greaţă şi vărsături. Persoanele cu probleme ale urechii interne pot fi incapabile să se mişte fără a genera simptome;
  ·         Persoanele cu o cauză cerebelară de vertij, cum ar fi un accident vascular cerebral sau tumoră pot prezenta probleme asociate de coordonare sau mers pe jos cu dificultate.


  Când ar trebui sa sun la medic pentru ameţeli?


  Ameţeala este o problemă frecventă şi de multe ori se rezolvă înainte ca pacientul să ajungă la doctor. De obicei, nu există nici o grabă să solicite asistenţă. Cu toate acestea, în timp ce de multe ori ameţeala, nu este o situaţie de urgenţă, ar trebui să se solicite imediat medicul în cazul în care este însoţită de oricare dintre următoarele:
  ·         Durere în piept, dificultăţi de respiraţie sau palpitaţii. Aceste simptome nu ar trebui să fie ignorate, deoarece sugerează că inima poate fi sursa ameţelii;
  ·         Deshidratare. Adesea poate exista o boală asociată, inclusiv febra, varsaturile sau diareea;
  ·         Persoanele cu diabet zaharat pot avea ameţeli din cauza concentraţiei scăzute de zahăr din sânge (hipoglicemie) sau a concentraţiei crescute de zahăr din sânge (hiperglicemie) şi ar putea avea nevoie de îngrijire în stabilizarea insulinei şi nevoii de medicaţie;
  ·         Sângerarea din orice sursă;
  ·         Alterarea stării mintale sau de gândire. Aceasta poate include simptome cum ar fi confuzia, modificarea vederii, schimbarea vorbirii, buhăirea facială, slăbiciune a unei părţi a corpului sau dureri de cap. Acestea pot fi semne de accident vascular cerebral, sângerare la nivelul creierului sau tumoră;
  ·         Vertijul poate cauza probleme semnificative cu vărsăturile şi pot fi debilitante. Adesea, îngrijirea medicală este necesară pentru a controla simptomele, chiar dacă problema de bază nu este gravă.


  Cum este diagnosticată ameţeala?

  Diagnosticul de ameţeală începe cu evaluarea de către medic pentru a evalua dacă problema ameţelii se referă la confuzie sau vertij. Pasul următor continuă odată ce această distincţie se face.
  Cheia diagnosticului ameţelii o constituie istoricul complet şi examenul fizic. Adesea diagnosticul se face prin ascultarea poveştii pacientului. Medicul poate întreba despre factorul declanşator care determină şi ameliorează simptomele de ameţeală, cum ar fi:
  ·         "Este legată de schimbarea bruscă a poziţiilor?" şi
  ·         "Trece de la sine sau pacientul trebuie să facă ceva, cum ar fi să se întindă pentru a ameliora?"
  O revizuire a sistemelor reprezintă o serie de întrebări care ţin seama de funcţiile corpului pacientului. Întrebările pot privi simptomele asociate, inclusiv febra, vărsăturile, diareea, durerile în piept, dificultăţile de respiraţie sau palpitaţiile anormale. Trecutul medical poate fi revizuit, iar acest lucru include revizuirea medicamentelor pe care pacientul le ia în prezent.


  Un examen fizic amănunţit va fi probabil făcut, acesta poate include:


  Semnele vitale: Luarea tensiunii şi pulsul pacientului în poziţia culcat şi în picioare (numite semne vitale ortostatice sau posturale) de multe ori va indica situaţia lichidelor din organism. La pacienţii care sunt deshidrataţi sau sângerează, semnele vitale ar putea creşte o dată cu schimbarea poziţiei.

  Examenul fizic adaptat: De multe ori, examenul fizic este adaptat la pacient pe baza informaţiilor furnizate în istoria medicală a pacientului. De exemplu, o femeie cu un ciclu menstrual dificil poate avea nevoie de un examen pelvian, sau un pacient cu tuse şi dificultăţi de respiraţie ar putea avea nevoie de o examinare mai atentă a inimii şi a plămânilor.

  Studii imagistice şi teste de sânge: necesitatea unor studii de imagistică şi / sau teste de sânge va depinde de preocupările medicului şi a pacienţilor în ceea ce priveşte cauza ameţelii. Testele obişnuite care pot fi comandate includ:
  ·         hemograma completă (CBC) pentru a determina anemia sau infecţia,
  ·         evaluarea electroliţilor,
  ·         teste pentru determinarea zahărului din sânge,
  ·         teste funcţionale renale, precum şi
  ·         teste tiroidiene.
  Razele X, CT şi RMN pot fi indicate în funcţie de nevoile pacientului.

  Cum este diagnosticat vertijul?

  Diagnosticul de vertij este cel mai adesea realizat pe baza istoriei şi prezentarea clinică. În cazul în care pacientul se confruntă cu o senzaţie de învârtire, care se agravează printr-o schimbare a poziţiei şi se diminuează prin întindere, medicul poate confirma cauza ameţelii ca fiind vertij.
  Suplimentar, poate fi analizat istoricul pentru a fi sigur că simptomul de vertij este izolat într-o zonă a urechii interne, şi nu din cauza unei probleme la nivelul creierului (de exemplu, un accident vascular cerebral).

  Examenul neurologic

  Examenul fizic se va concentra asupra examinării neurologice şi poate implica urmărirea mişcări ochilor. În cazul vertijului, nistagmusul poate fi prezent. Acesta este o mişcare involuntară a ochilor, lentă şi netedă într-o singură direcţie, cu spasme rapide în altă parte. Aceasta este o încercare a ochilor "pentru a compensa semnalele anormale create în urechea internă.
  Auzul pacientului poate fi testat pentru a evalua potenţialul de pierdere a auzului. Acest lucru poate fi văzut în boala Meniere sau în cazul unei neurome acustice, dar nu neapărat în cazul labirintitei sau vertijului poziţional benign.
  Restul examinării neurologice se poate face pentru a căuta slăbiciunea unilaterală, pierderea coordonării, pierderea echilibrului sau posibile semne de accident vascular cerebral.
  Evaluarea pentru VPPB sau labirintită este adesea finalizat în acest moment, cu toate că în funcţie de îngrijorarea medicului, testele suplimentare pot fi indicate. Sesizarea poate fi făcută la un terapeut fizic special instruit în terapia vestibulară.
  Dacă există confuzie cu privire la cauza posibilă a vertijului, imagistica creierului poate fi necesară. Imagistica prin rezonanţa magnetică (IRM) poate fi indicată, deoarece acest test evaluează cerebelul cu mai multă precizie. Tomografia computerizată (CT) poate fi folosită în caz de urgenţă pentru a evalua sângerarea.

  Scurtă prezentare a ameţelii


  ·         Ameţeala este un simptom care de multe ori se aplică la o varietate de senzaţii, inclusiv zăpăceală şi vertij. Vertijul este senzaţia de învârtire, în timp ce zăpăceala este de obicei considerată apropierea de leşin şi slăbiciune;
  ·         Afecţiunile care pot provoca ameţeli la un pacient includ tensiunea arterială scăzută, tensiunea arterială ridicată, deshidratarea, medicamentele, hipotensiunea arterială ortostatică posturală sau diabetul zaharat, tulburările endocrine, hiperventilaţia, bolile de inimă şi sincopa vasovagală;
  ·         Vertijul este cel mai adesea cauzat de o problemă în centrele de echilibru ale urechii interne numit sistemul vestibular şi provoacă senzaţia de învârtire a camerei. Aceasta poate fi asociată cu vărsături. Simptomele sunt de multe ori agravate la modificările de poziţie. Cei cu simptome semnificative şi vărsături pot avea nevoie de medicamente intravenos şi de spitalizare;
  ·         Vertijul este, de asemenea, simptom care prezintă la pacienţii cu boala Meniere si neuroma acustică, afecţiuni care necesită adesea trimiterea la un specialist ORL;
  ·         Cel mai frecvent, ameţelile sau confuzia este o situaţie temporară, care se remite spontan, fără un diagnostic specific.

  Tratament Naturist Ameteala Comentat de Parvu Ionel in data de . Foarte interesant articolul! Mi-a fost de ajutor. 5
   

  Tratament Naturist Ameteala

Apasă aici pentru a merge în partea de sus a paginii

Acest site este deţinut, administrat şi menţinut de Velcu Elena, Distribuitor independent al produselor CaliVita® International. Distribuitorul independent menţionat mai înainte este singurul responsabil de conţinutul acestui site, iar Reţeaua CaliVita® International şi entităţile sale operatoare nu au nicio responsabilitate cu privire la acest site.

2009 © calivitavelcu.ro