Calivita 

 

 

 

 

Tratament Naturist Cancer Tiroidian

 

  Tratament Naturist Cancer Tirodian

   

  Informaţii despre cancerul tiroidian


  •  Glanda tiroidă produce hormonii tiroidieni, care sunt importanţi în funcţionarea normală a metabolismului organismului.
  •  Cancerul tiroidian este de trei ori mai frecvent la femei decât la bărbaţi.
  •  Există patru tipuri majore de cancer tiroidian: papilar, folicular, medular și anaplastic.
  •  Cauza cancerului tiroidian este necunoscută, dar au fost identificaţi anumiţi factori de risc care includ: un istoric familial de guşă, expunerea la niveluri ridicate de radiații și anumite sindroame ereditare.
  •  Institutul Naţional de Cancer recomandă ca oricine care a fost radiat la cap sau la gât în copilărie să fie examinat de un medic la fiecare unul sau doi ani pentru a detecta cancerul tiroidian potențial.
  •  Cele mai frecvente semne și simptome de cancer tiroidian includ: un nodul în gât, dificultăți de înghițire, dureri de gât, umflarea ganglionilor limfatici de la nivelul gâtului, tuse şi modificări ale vocii.
  •  Singurul mod sigur de a şti dacă un nod tiroidian este canceros este prin examinarea ţesutului tiroidian, obținut cu ajutorul unui ac sau printr-o intervenţie chirurgicală pentru biopsie. Se folosesc şi: analize de sânge, examen fizic, raze X, scanare CT, scanare PET, ultrasunete şi IRM-uri pentru a ajuta la stabilirea unui diagnostic definitiv și pentru a determina stadiul.
  •  Chirurgia este cea mai comună formă de tratament pentru cancerul tiroidian care nu s-a răspândit în alte zone ale corpului. Radioterapia, chimioterapia şi tratamentul cu iod radioactiv sunt alte opțiuni de tratament pentru cancerul tiroidian.
  •  Rata de supraviețuire și prognosticul cancerului tiroidian depind de câțiva factori, printre care: vârsta individului, mărimea tumorii și dacă cancerul s-a metastazat.
  •  Cele mai multe cazuri de cancer tiroidian nu pot fi prevenite.

  Ce este tiroida?


  Tiroida este o glandă situată în partea din față a gâtului, sub laringe. O tiroidă sănătoasă este un pic mai mare decât o monedă. De obicei, ea nu poate fi simţită prin piele.
  Tiroida are două părţi (lobi) conectaţi de o bucată subţire de ţesut (istm).
  Tiroida produce hormoni:
  •  Hormon tiroidian: Celulele foliculare tiroidiene produc hormonii tiroidieni. Acest hormon afectează ritmul cardiac, tensiunea arterială, temperatura corpului și greutatea. De exemplu, prea mulţi hormoni tiroidieni provoacă bătăi rapide de inimă, iar prea puțini hormoni vă fac să vă simţiţi foarte obosiţi.
  •  Calcitonina: Celulele C din tiroidă produc calcitonina. Acest hormon joacă un rol în menținerea unui nivel sănătos de calciu în organism.
  Pe partea din spate a tiroidei se găsesc patru sau mai multe glande paratiroide mici. Aceste glande fac parathormon. Acest hormon joacă un rol important în a ajuta organismul să menţină un nivel sănătos de calciu.

  Ce este cancerul?


  Cancerul începe în celule, în pietrele de temelie care alcătuiesc țesuturile. Țesuturile alcătuiesc tiroida şi alte organe ale corpului. Celulele tiroidiene normale cresc şi se divid pentru a forma celule noi, pe măsură ce organismul are nevoie de ele. Atunci când celulele normale îmbătrânesc sau se deteriorează, ele mor, iar celulele noi le iau locul.
  Uneori, acest proces nu merge bine. Se formează celule noi atunci când organismul nu are nevoie de ele, iar celulele vechi sau deteriorate nu mor așa cum ar trebui. Acumularea de celule face o masă de ţesut numit nodul sau tumoare.
  Majoritatea nodulilor tiroidieni sunt benigni. Nodulii benigni nu sunt canceroşi (maligni):
  •  Nodulii benigni:
  - De obicei, nu sunt dăunători
  - Nu invadează ţesuturile din jurul lor
  - Nu se răspândesc în alte părţi ale corpului
  - De obicei, nu trebuie înlăturaţi
  •  Nodulii maligni (cancer tiroidian):
  - Pot pune viaţa în pericol
  - Pot invada ţesuturile şi organele învecinate
  - Se pot răspândi în alte părţi ale corpului
  - Pot fi eliminaţi sau distruşi, dar, uneori, cancerul tiroidian recidivează
  Celulele canceroase tiroidiene se pot răspândi dacă se desprind de tumoarea glandei tiroide. Ele pot călători prin vasele limfatice la ganglionii limfatici din apropiere. Ele se pot răspândi și la plămâni, ficat sau la oase prin vasele de sânge. După răspândire, celulele canceroase se pot ataşa de alte ţesuturi şi pot să crească pentru a forma tumori noi, care pot afecta aceste ţesuturi.

  Care sunt diferitele tipuri de cancer tiroidian?


  Există mai multe tipuri de cancer tiroidian:
  •  Papilar: În Statele Unite, cancerul tiroidian papilar este cel mai frecvent tip. Aproximativ 86 din 100 de persoane cu cancer tiroidian au acest tip. El începe în celulele foliculare și, de obicei, creşte încet. Dacă este diagnosticat din timp, cancerul tiroidian papilar poate fi tratat.
  •  Folicular: Cancerul tiroidian folicular se află pe locul doi ca incidenţă. Puţin peste 9 din 100 de persoane cu cancer tiroidian au acest tip. El începe în celulele foliculare și, de obicei, creşte încet. Dacă este diagnosticat din timp, cancerul tiroidian folicular poate fi tratat cu succes.
  •  Medular: Cancerul tiroidian medular este rar. Aproximativ 2 persoane din 100 de persoane cu cancer tiroidian au acest tip. El începe în celulele C și poate cauza niveluri anormal de ridicate de calcitonină. Cancerul tiroidian medular tinde să crească lent. Acesta poate fi mai ușor de controlat dacă este depistat şi tratat înainte de a se extinde în alte părţi ale corpului.
  Cancerul tiroidian medular este ereditar în unele cazuri. O modificare într-o genă numită RET poate fi transmisă de la părinte la copil. Aproape toată lumea cu o genă RET modificată dezvoltă cancer tiroidian medular. O analiză de sânge poate detecta o genă RET modificată. Dacă este găsită la o persoană cu cancer tiroidian medular, medicul poate sugera ca şi membrii de familie să fie testaţi. Pentru cei care au o genă modificată, medicul le poate recomanda teste de laborator sau intervenţii chirurgicale pentru a elimina tiroida înainte de a se dezvolta cancerul.
  •  Anaplastic: Tipul de cel mai puţin comun este cancerul tiroidian anaplastic. Aproximativ 1 din 100 de persoane cu cancer tiroidian de acest tip. Cele mai multe persoane cu cancer tiroidian anaplastic au peste 60 de ani. Cancerul începe în celulele foliculare ale tiroidei. Celulele canceroase au tendinţa de a se dezvolta şi răspândi foarte repede. Cancerul tiroidian anaplastic este foarte greu de controlat.
  Testele şi opţiunile de tratament depind de tipul de cancer tiroidian.

  Simptomele cancerului tiroidian
  Nu toate cazurile de cancer tiroidian produc simptome. Atunci când simptomele apar, acestea pot consta în:
  •  noduli în fața gâtului (unul sau mai mulţi)
  •  ganglioni limfatici măriţi
  •  probleme de înghițire
  •  răgușeală sau modificări de voce
  •  durere sau disconfort la nivelul gâtului
  •  tuse cronică

  Cum este diagnosticat cancerul tiroidian?


  Dacă medicul dumneavoastră crede că ați putea avea cancer tiroidian, vi se va face unul sau mai multe dintre următoarele teste:
  •  Examen fizic: Medicul dumneavoastră va verifica dacă există noduli în tiroidă. El vă va verifica şi gâtul sau ganglionii limfatici pentru inflamări.
  •  Analize de sânge: Medicul dumneavoastră poate verifica dacă există nivelurile anormale de hormon de stimulare tiroidiană (HST) în sânge. Prea mult sau prea puţin HST înseamnă că tiroida nu funcționează bine. Dacă medicul dumneavoastră crede că ați putea avea cancer tiroidian medular, vi se va verifica nivelul de calcitonin și vi se va face alte analize de sânge.
  •  Ultrasunete: Un dispozitiv foloseşte ultrasunete care crează un ecou când sunt reflectate de organe. Ecourile crează o imagine a glandei tiroide şi a ţesuturilor din jur. Imaginea poate arăta nodulii tiroidieni care sunt prea mici pentru a fi simţiţi. Medicul dumneavoastră foloseşte imaginea pentru a afla dimensiunea și forma fiecărui nodul și dacă nodulii sunt solizi sau umpluţi cu lichid. Nodulii care sunt umpluţi cu lichid nu au celule canceroase, de obicei. Nodulii care sunt solizi ar putea avea celule canceroase.
  •  Scanarea tiroidei: Medicul va cere scanarea tiroidei . Veţi înghițit o cantitate mică de substanță radioactivă (cum ar fi iod radioactiv), care se va deplasa prin vasele de sânge. Celulele tiroidiene care absorb substanța radioactivă pot fi văzute pe scanare. Nodulii care absorb mai multă substanță decât țesutul tiroidian din jurul lor sunt numiţi noduli "fierbinți". Nodulii fierbinţi, de obicei, nu sunt celule canceroase. Nodulii care absorb mai puțină substanță decât țesutul tiroidian din jurul lor sunt numiţi noduli "reci". Nodulii reci pot fi celule canceroase.
  •  Biopsia: O biopsie este singura modalitate sigură de a diagnostica cancerul tiroidian. Un patolog verifică o mostră de țesut tiroidian cu ajutorul unui microscop. Medicul dumneavoastră poate lua o mostră de ţesut pentru biopsie în două moduri:
  - Cu un ac subțire: Medicul dumneavoastră vă înlătura o mostră de ţesut de la un nodul tiroidian cu un ac subțire. Un dispozitiv cu ultrasunete poate ajuta medicul să vadă unde să plaseze acul.
  - Cu chirurgie: Dacă un diagnostic nu se poate stabili cu ţesutul eliminat cu un ac, un chirurg va îndepărta un lob sau întreaga tiroidă. De exemplu, dacă medicul suspectează cancer tiroidian folicular, lobul care conţine nodulul poate fi eliminat pentru diagnosticare.
  Înainte de biopsie, adresaţi-i medicului următoarele întrebări:
  •  Va trebui să merg la spital?
  •  Cât timp va dura? Voi fi treaz? Mă va durea?
  •  Există riscuri? Care este șansa de infecție sau de sângerare după aceea?
  •  Voi avea o cicatrice pe gât?
  •  Cât de curând voi ști rezultatele? Cine mi le va explica?
  •  Dacă am cancer, cine va vorbi cu mine despre următorii pași? Când?

  Cum se determină stadiul cancerului tiroidian?


  Dacă biopsia arată că aveți cancer, medicul dumneavoastră va trebui să afle stadiul bolii pentru a vă ajuta să alegeți cel mai bun tratament.
  Stadiul este influenţat de dimensiunea nodulului și dacă cancerul a invadat ţesuturile din jur sau dacă s-a răspândit în alte părţi ale corpului. Cancerul tiroidian se răspândește cel mai adesea la ţesuturile din apropierea gâtului sau la ganglionii limfatici. Acesta se poate răspândi şi la plămâni sau oase.
  Când cancerul se răspândeşte din locul său de origine în altă parte a corpului, tumoarea nouă are același tip de celule canceroase și același nume ca tumoarea originală. De exemplu, dacă un cancerul tiroidian se extinde la plămâni, celulele canceroase din plămâni sunt, de fapt, celule de cancer tiroidian. Boala este cancer tiroidian metastazat, nu cancer pulmonar. Este tratat ca şi cancerul tiroidian, nu ca şi cancerul pulmonar.
  Stadializarea poate implica unul sau mai multe dintre următoarele teste:
  •  Ultrasunete: O examinare cu ultrasunete a gâtului poate arăta dacă cancerul s-a extins la ganglionii limfatici sau la alte ţesuturi din apropierea tiroidei.
  •  Scanare CT: Un aparat cu raze-X, conectat la un calculator, face o serie de imagini la gât și piept. O scanare CT poate arăta dacă cancerul s-a extins la ganglionii limfatici, în alte zone din gât sau din piept.
  •  RMN: RMN-ul foloseşte un magnet puternic conectat la un calculator. El face imagini detaliate la gât și piept. RMN-ul poate arăta dacă cancerul s-a extins la ganglionii limfatici sau în alte zone.
  •  Radiografie toracică: O radiografie a pieptului poate arăta dacă cancerul s-a extins la plămâni.
  •  Scanare a întregului corp: Vi se poate face o scanare a întregului corp pentru a vedea dacă cancerul s-a extins de la tiroidă în alte părţi ale corpului. Veți primi o cantitate mică de substanță radioactivă (cum ar fi iod radioactiv). Substanța călătoreşte prin vasele de sânge. Celulele canceroase tiroidiene din alte organe sau din oase absorb substanța.

  Care este tratamentul pentru cancerul tiroidian?


  Opţiunile de tratament pentru persoanele cu cancer tiroidian sunt:
  •  Chirurgie
  •  Tratamentul cu hormon tiroidian
  •  Terapie cu iod radioactiv
  •  Radioterapie externă
  •  Chimioterapie
  Probabil veți primi mai mult de un tip de tratament. De exemplu, tratamentul obişnuit pentru cancerul tiroidian papilar este intervenţia chirurgicală, tratamentul cu hormon tiroidian şi terapia cu iod radioactiv. Radioterapia externă și chimioterapia nu sunt folosite foarte des pentru persoanele cu cancer tiroidian papilar.
  Tratamentul depinde, în principal, de tipul de cancer tiroidian (papilar, folicular, medular sau anaplastic). Depinde şi de dimensiunea nodulului, de vârsta pacientului și dacă cancerul s-a extins. Dumneavoastră și medicul dumneavoastră puteţi lucra împreună pentru a dezvolta un plan de tratament care să răspundă nevoilor dumneavoastră. Medicul vă poate trimite la un specialist cu experienţă în tratarea cancerului tiroidian sau puteți solicita o trimitere. Puteţi avea o echipă de specialiști:
  •  Endocrinolog: Un endocrinolog este un medic specializat în tratarea persoanelor care au tulburări hormonale.
  •  Chirurg: Acest tip de medic poate efectua intervenţii chirurgicale.
  •  Medic de medicină nucleară: Un medic de medicină nucleară este specializat în folosirea substanțelor radioactive pentru a diagnostica şi trata cancerul şi alte boli.
  •  Medic oncolog: Un medic oncolog este un medic care este specializat în tratarea cancerului cu medicamente.
  •  Medic oncolog radiolog: Un medic oncolog radiolog este un medic care este specializat în tratarea cancerului prin terapie cu radiaţii.

  Chirurgia
  Cele mai multe persoane cu cancer tiroidian sunt supuşi unei intervenţii chirurgicale. Chirurgul îndepărtează toată sau o parte din tiroidă.
  •  Îndepărtarea întregii tiroide: Această operaţie poate fi folosită pentru toate tipurile de cancer tiroidian. Chirurgul îndepărtează tiroida printr-o incizie la nivelul gâtului. Dacă o porţiune din țesutul tiroidian nu poate fi eliminată, acesta poate fi distrusă ulterior prin tratament cu iod radioactiv.
  Chirurgul poate elimina şi ganglionii limfatici din apropiere. În cazul în care cancerul s-a răspândit în afara gâtului, tratamentul în aceste zone poate implica o intervenţie chirurgicală, terapie cu iod radioactiv şi radioterapie externă.
  •  Eliminarea unui lob: Unor persoane cu cancer tiroidian papilar sau folicular li se poate înlătura o tumoare mică doar din o parte a tiroidei. Chirurgul va îndepărta un lob și istmul.
  Unele persoane cu un lob înlăturat vor avea intervenție chirurgicală secundară mai târziu, pentru a elimina ce a mai rămas din tiroidă.
  Este ceva normal să vă simțiți obosit sau slăbit după o intervenţie chirurgicală pentru cancer tiroidian. Timpul necesar pentru vindecare este diferit pentru fiecare persoană, dar medicamentele vă pot ajuta la controlul durerii.
  Chirurgia pentru cancerul tiroidian elimină celulele care fac hormoni tiroidieni. După operaţie, cei mai mulți oameni au nevoie de pastile pentru a înlocui hormonul tiroidian natural. Probabil veți avea nevoie de pastile cu hormoni tiroidieni pentru tot restul vieţii.
  Dacă chirurgul îndepărtează glandele paratiroide, este posibil să aveți nevoie şi de pastile cu calciu și vitamina D pentru tot restul vieţii.


  Înainte de operaţie, ar trebui să-i puneţi următoarele întrebări medicului:
  •  Ce tip de intervenție chirurgicală îmi propuneţi?
  •  Va trebui să-mi înlăturaţi nodulii limfatici? Îmi veţi înlătura glandele paratiroide sau alte țesuturi? De ce?
  •  Care sunt riscurile chirurgiei?
  •  Cât de multe intervenţii chirurgicale pentru cancer tiroidian aţi făcut?
  •  Cum mă voi simţi după operaţie? Dacă voi avea dureri, cum vor fi controlate?
  •  Cât timp va trebui să stau în spital?
  •  Cum va arăta cicatricea mea?
  •  Voi avea efecte secundare de durată?
  •  Va trebui să iau pastile cu hormoni tiroidieni? Dacă da, de când să încep să le iau? Va trebui să le iau pentru tot restul vieții mele?
  •  Când pot să mă întorc la activitățile mele de zi cu zi?

  Radioterapie externă
  Radioterapia externă este un tratament pentru orice tip de cancer tiroidian care nu poate fi tratat cu intervenţii chirurgicale. Câteodată este folosită pentru cancerul care recidivează după tratament sau pentru a calma durerile osoase cauzate de cancerul care s-a răspândit.
  Radioterapia externă foloseşte raze de energie înaltă pentru a distruge celulele canceroase. O mașinărie mare îndreaptă radiații înspre gât sau alte țesuturi în care cancerul s-a răspândit.
  Puteți primi radioterapie externă 5 zile pe săptămână, pentru mai multe săptămâni. Fiecare tratament durează doar câteva minute.
  Deși radioterapia este nedureroasă, poate cauza efecte adverse. Efectele secundare depind în principal de durata de expunere și de care parte a corpului este tratată. Radiaţiile la gât pot provoca o durere în gât și probleme de înghiţire. De asemenea, pielea de pe gât poate deveni roşie, uscată și sensibilă.
  Deși efectele secundare ale radioterapiei pot fi supărătoare, ele pot fi tratate şi controlate.
  Înainte de radioterapie, ar trebui să-i puneţi următoarele întrebări medicului:
  •  Care este scopul acestui tratament?
  •  Va trebui să stau în spital? Dacă da, pentru cât timp?
  •  Când va începe tratamentul? Cât de des îl voi primi? Când se va termina?
  •  Cum mă voi simți în timpul tratamentului? Care sunt efectele secundare?
  •  Cum vom ști dacă radioterapia are efect?
  •  Voi putea să-mi continui activitățile mele de zi cu zi în timpul tratamentului?
  •  Când vor dispărea efectele secundare?

  Chimioterapia

  Chimioterapia este un tratament pentru cancerul tiroidian medular și anaplastic.
  Chimioterapia foloseşte medicamente pentru a distruge celulele canceroase, administrate direct în venă sau pe cale orală.
  Efectele secundare depind în principal de tipul de medicament şi de doză. Pentru medicamentele administrate intravenos, cele mai frecvente efecte secundare includ: dureri la nivelul gurii, greață, vărsături, pierderea poftei de mâncare și pierderea părului. Pentru medicamentele administrate pe cale orală, efectele secundare includ: diaree, hipertensiune arterială, tuse şi o erupţie cutanată.
  Înainte de chimioterapiei, ar trebui să-i puneţi următoarele întrebări medicului:
  •  Care este scopul tratamentului?
  •  Care sunt riscurile și posibilele efecte secundare ale tratamentului? Ce putem face în legătură cu ele?
  •  Când va începe tratamentul? Când se va termina?
  •  Cum va afecta tratamentul activitățile mele de zi cu zi?

   

Apasă aici pentru a merge în partea de sus a paginii

Acest site este deţinut, administrat şi menţinut de Velcu Elena, Distribuitor independent al produselor CaliVita® International. Distribuitorul independent menţionat mai înainte este singurul responsabil de conţinutul acestui site, iar Reţeaua CaliVita® International şi entităţile sale operatoare nu au nicio responsabilitate cu privire la acest site.

2009 © calivitavelcu.ro