Calivita 

 

 

 

 

Despre Tumorile cerebrale la adulti

 

  Informaţii despre tumorile cerebrale la adulţi
  •  Creierul este o masă moale de ţesut care are trei părți principale: creierul mare, cerebelul și trunchiul cerebral. Toate aceste componente sunt înconjurate și protejate de craniu. Creierul este ţesutul care controlează acțiunile voluntare și involuntare ale oamenilor.
  •  Cancerul este creşterea de celule anormale în organism (celulele canceroase sunt numite şi celule maligne).
  •  Tumorile cerebrale maligne conțin celule canceroase; tumorile cerebrale benigne nu conţin celule canceroase, dar conţin celule care se înmulţesc în mod anormal şi care nu se metastazează (nu se răspândesc la alte organe), dar care pot cauza probleme din cauza dimensiunii lor.
  •  Tumorile cerebrale primare sunt compuse din tipuri anormale de celule ale creierului care au o creștere neregulată. Cel mai comun tip este numit gliom, care apare din celulele gliale ale creierului, dar există multe alte tipuri (de exemplu, astrocitom, meduloblastoame și altele).
  •  Tumorile cerebrale secundare sunt tumori care s-au răspândit în țesutul cerebral, dar sunt compuse din celulele canceroase de la alte organe (de exemplu: cancerul de sân şi pulmonar).
  •  Cauza exactă a tumorilor cerebrale este necunoscută, dar persoanele cu risc mai mare de tumori sunt copiii și vârstnicii, bărbații albi, oamenii cu rude care au tumori cerebrale şi oamenii expuşi la radiații și la diferite substanțe chimice.
  •  Simptomele de tumori cerebrale, dintre care multe sunt non-specifice şi sunt cauzate şi de alte afecţiuni, pot include: dureri de cap, greață, vărsături, schimbări în vorbire, auz sau vedere, probleme de memorie, modificări de personalitate şi parestezii (o senzație anormală a pielii, cum ar fi amorțeală, furnicături, înțepături sau arsuri pe piele, care nu are nicio cauză obiectivă).
  •  Tumorile cerebrale sunt diagnosticate în prealabil prin mai multe metode, inclusiv printr-o examinare fizică detaliată, printr-o scanare CT sau RMN, printr-o angiografie sau printr-o radiografie. Diagnosticul definitiv este dat după îndepărtarea unui ţesut de tumoare (biopsie) şi după examinarea celulelor la microscop.
  •  Opțiunile de tratament pentru o tumoare cerebrală depind de deciziile comune luate de către pacient și de echipa de medici (membrii echipei pot include oncologi, chirurgi, terapeuți și alții medici pe care îi poate alege pacientul, inclusiv medici care să ofere un al doilea aviz). Metodele de tratament se bazează pe boala individului și pot consta în chirurgie, chimioterapie, radioterapie, combinații ale acestor metode sau niciun tratament.
  •  Efectele secundare ale tratamentelor sunt frecvente și numeroase, dar variază de la pacient la pacient, în funcție de boală, de metoda folosită și de eficacitatea medicamentelor și a altor metode de a le reduce. Unele dintre cele mai frecvente reacțiile adverse sunt: slăbiciune, greață, edem, modificări la nivelul pielii și căderea părului, dar pot apărea şi probleme mult mai grave, cum ar fi: infecții, convulsii, dizabilități (cum ar fi: probleme de vorbire şi modificări psihice) și, ocazional, deces.
  •  Reabilitarea este frecvent inclusă în planul de tratament; specialiștii (spre exemplu: terapeutul fizic, profesional și de vorbire) pot ajuta pacientul să-şi îmbunătăţească starea.
  •  Examinările ulterioare sunt o parte a planului de tratament pentru tumorile cerebrale, pentru a observa orice boală recurentă și pentru a ajuta cu tratamentele de reabilitare.
  •  Grupurile de sprijin sunt disponibile pentru pacienții cu tumori cerebrale și pentru pacienții care au fost sau care sunt supuşi tratamentului, de exemplu: Societatea Americană de Cancer, Societatea Americană de Tumoare Cerebrală.

  Ce sunt tumorile cerebrale la adulți?
  Tumorile cerebrale la adulţi sunt boli în care celule canceroase (maligne) încep să crească în țesuturile creierului. Creierul controlează memoria, învățarea, simţurile (auz, văz, miros, gust şi atingere) și emoțiile. Acesta controlează şi alte părți ale corpului, inclusiv musculatura, unele organe şi vasele de sânge. Tumorile care pornesc din creier se numesc tumori cerebrale primare.

  Ce sunt tumori cerebrale metastatice?
  Adesea, tumorile găsite în creier au început undeva în organism şi se răspândesc (metastazează) în creier. Acestea sunt numite tumori cerebrale metastatice.

  Care sunt simptomele unei tumori cerebrale la adulţi?
  Trebuie să consultaţi un medic dacă apar următoarele simptome:
  •  Dureri de cap frecvente.
  •  Vărsături.
  •  Pierderea poftei de mâncare.
  •  Modificări în starea de spirit şi de personalitate.
  •  Modificări în capacitatea de a gândi și de a învăța.
  •  Convulsii.

  Ce teste sunt folosite pentru a diagnostica şi găsi tumorile cerebrale la adulți?
  Testele care examinează creierul şi măduva spinării sunt folosite pentru a detecta (găsi) tumoarea cerebrală la adult. Următoarele teste și proceduri pot fi folosite:
  •  Scanare CT: O procedură care face o serie de imagini detaliate ale zonelor din interiorul corpului, din unghiuri diferite. Imaginile sunt realizate de un calculator conectat la un aparat cu raze X. Se poate injecta un colorant într-o venă sau se poate înghiți pentru a face organele sau țesuturile să apară mai clare. Această procedură este numită şi tomografie computerizată sau tomografie computerizată axială.
  •  RMN (imagistica prin rezonanţă magnetică): O procedură care foloseşte un magnet, unde radio și un computer pentru a face o serie de imagini detaliate ale creierului și ale măduvei spinării. O substanţă numită gadoliniu se injectează într-o venă a pacientului. Gadoliniu se depozitează în jurul celulelor canceroase, iar acestea apar mai luminoase în imagine. Această procedură este numită imagistică prin rezonanţă magnetică nucleară (IRMN).
  Tumoarea cerebrală la adult este diagnosticată și eliminată prin chirurgie. Dacă se suspectează o tumoare pe creier, se face o biopsie prin îndepărtarea unei părţi din craniu și se foloseşte un ac pentru a sustrage o probă de țesut cerebral. Un patolog examinează ţesutul la microscop pentru a căuta celule canceroase. Dacă sunt găsite celule canceroase, medicul va elimina cât va putea din tumoare în timpul aceleiaşi intervenţii. Un RMN poate fi făcut pentru a determina dacă a rămas vreo celulă canceroasă după o intervenție chirurgicală. Se fac şi teste pentru a afla gradul tumorii.

   

  Care este gradul unei tumori?
  Gradul unei tumori se referă la cât de anormal arată celulele canceroase la microscop şi la cât de repede poate să crească și să se răspândească tumoarea. Anatomopatologul determină gradul tumorii cu ajutorul ţesutului recoltat prin biopsie. Următorul sistemul de gradare poate fi folosit pentru tumorile cerebrale la adulți:
  Gradul I
  Tumoarea creşte încet, are celule care seamănă cu celulele normale și, rareori, se răspândeşte în ţesuturile din jur. Se poate elimina întreaga tumoare printr-o intervenţie chirurgicală.
  Gradul al II-lea
  Tumoarea creşte încet, dar se poate răspândi în ţesutul din jur şi poate deveni o tumoare de grad mai mare.
  Gradul al III-lea
  Tumoarea creşte rapid, cel mai probabil se va răspândi în ţesutul din jur, iar celulele tumorale arată foarte diferit de celulele normale.
  Gradul al IV-lea
  Tumoarea creşte foarte agresiv, are celule care arată foarte diferit de celulele normale şi este dificil de tratat cu succes.
  Şansa de recuperare (prognosticul) şi alternativele de tratament depind de tipul, gradul și localizarea tumorii și dacă mai rămân celule canceroase după o intervenție chirurgicală sau dacă s-au răspândit în alte părţi ale creierului.

  Tipuri de tumori cerebrale
  Măsura sau răspândirea cancerului este, de obicei, descrisă în etape. Nu există niciun sistem standard pentru tumorile cerebrale. Tumorile cerebrale primare se pot răspândi în sistemul nervos central (creier şi măduva spinării), dar ele se răspândesc, rareori, şi în alte părţi ale corpului. Pentru tratament, tumorile cerebrale sunt clasificate după tipul de celule din care a început tumoarea, după locul în care se află tumoarea în sistemul nervos central, precum și după gradul tumorii.
  Tipurile de tumori cerebrale la adulți includ următoarele:
  Gliomul trunchiului cerebral
  Acestea sunt tumori care se formează în trunchiul cerebral; partea creierului conectată la măduva spinării. Ele sunt adesea de grad înalt. Gliomul trunchiului cerebral care este de grad înalt sau răspândit de-a lungul trunchiului cerebral este dificil de tratat cu succes. Pentru a preveni deteriorarea ţesutului cerebral sănătos, gliomul trunchiului cerebral este, de obicei, diagnosticat fără o biopsie.
  Tumoare pineală astrocitică
  Tumorile pineale se formează în sau lângă glanda pineală. Glanda pineală este un organ mic, în creier, care produce hormonul numit melatonină, o substanţă care ajuta la controlul ciclul de somn-trezire. Există mai multe tipuri de tumori pineale. Tumorile pineale astrocitice sunt astrocitoame care apar în zona pineală şi pot fi de orice grad.
  Astrocitomul pilocitic (clasa I)
  Astrocitoamele sunt tumori care se formează în celulele cerebrale numite astrocite. Astrocitoamele pilocitice cresc încet și se răspândesc rareori în ţesuturile din jurul lor. Aceste tumori apar cel mai frecvent la copii și la adulții tineri. De obicei, ele pot fi tratate cu succes.
  Astrocitomul difuz (gradul II)
  Astrocitoamele difuze se dezvoltă încet, dar se răspândesc adesea în ţesuturile din jur. Unele dintre ele evoluează spre un grad mai mare. Ele apar cel mai frecvent la adulţii tineri.
  Astrocitomul anaplastic (gradul III)
  Astrocitoamele anaplastice sunt numite şi astrocitoame maligne. Ele cresc rapid şi se răspândesc în ţesuturile din jur. Celulele tumorale arată diferit de celulele normale. Vârsta medie a pacienților care dezvoltă astrocitoame anaplastice este de 41 de ani.
  Glioblastomul (clasa IV)
  Glioblastoamele sunt astrocitoame maligne care se dezvoltă şi se răspândesc agresiv. Celulele arată foarte diferit de celulele normale. Glioblastomul este numit şi glioblastom multiform sau astrocitom de gradul IV. El apare cel mai frecvent la adulţii cu vârsta cuprinsă între 45 şi 70 de ani.

  Tumorile oligodendrogliale
  Tumori oligodendrogliale începe în celulele cerebrale numite oligodendrocite, care susţin şi hrănesc celulele nervoase. Gradele tumorilor oligodendrogliale sunt următoarele:
  •  Oligodendrogliom (gradul II): Oligodendroglioamele sunt celule tumorale cu creştere lentă, care arată foarte mult ca celulele normale. Aceste tumori apar cel mai frecvent la pacienții cu vârsta cuprinsă între 40 şi 60 de ani.
  •  Oligodendrogliomul anaplastic (gradul III): Oligodendrogliomul anaplastic se dezvoltă rapid şi celulele arată foarte diferit de celulele normale.

  Gliomul mixt
  Gliomul mixt este o tumoare cerebrală care conține mai mult de un tip de celule. Prognosticul este afectat de tipul de celulă cu gradul cel mai mare în tumoare.
  •  Oligoastrocitomul (gradul II): Oligoastrocitoamele sunt tumori care se dezvoltă încet, formate din celule care arată ca astrocitele şi ca oligodendrocitele.
  •  Oligoastrocitomul anaplastic (gradul III): Acestea sunt oligoastrocitoame de grad înalt. Vârsta medie a pacienților care dezvoltă oligoastrocitoame anaplastice este de 45 de ani.

  Tumorile ependimale
  Tumorile ependimale încep, de obicei, în celulele care alcătuiesc spațiile din creier şi în celulele din jurul măduvei spinării. Aceste spaţii conţin lichid cerebrospinal, un lichid care protejează creierul şi măduva spinării. Gradele tumorilor ependimale sunt:
  •  Ependimoame de gradul I și de gradul II: aceste ependimoame se dezvoltă încet şi au celule care arată foarte mult ca celulele normale. Ele pot fi eliminate complet prin intervenţie chirurgicală.
  •  Ependimom anaplastic (gradul III): Ependimom anaplastic se dezvoltă foarte rapid.

  Meduloblastom (clasa IV)
  Meduloblastoamele sunt tumori cerebrale care încep în partea inferioară a creierului. Ele sunt formate din celule cerebrale anormale aflate într-un stadiu foarte timpuriu de dezvoltare. Meduloblastoamele sunt găsite, de obicei, la copii sau adulţii tineri cu vârsta cuprinsă între 21 și 40 de ani. Acest tip de cancer se poate răspândi de la creier la coloana vertebrală, prin lichidul cefalorahidian.

  Tumorile pineale parenchimale
  Tumorile pineale parenchimale se formează din celulele parenchimale; celulele care alcătuiesc cea mai mare parte a glandei pineale. Acestea diferă de tumorile pineale astrocitice, care sunt astrocitoame ce se formează în ţesutul care susţine glanda pineală. Gradele tumorilor pineale parenchimale sunt următoarele:
  •  Pineocitom (gradul II): Pineocitomul sunt tumori pineale cu creștere lentă care apar cel mai frecvent la adulţii cu vârsta cuprinsă între 25 şi 35 de ani.
  •  Pineoblastom (gradul IV): Pineoblastomul este rar și foarte malign. El apare de obicei la copii.

  Tumorile meningeale
  Tumorile meningeale se formează în meninge (straturi subţiri de ţesut care acoperă creierul și măduva spinării). Tipurile de tumori meningeale sunt următoarele:
  •  Meningiom de gradul I: meningioamele sunt cele mai frecvente tumori meningeale. Meningioamele de gradul I au o creștere lentă și benignă. Ele se găsesc de cele mai multe ori la femei.
  •  Meningioame și hemangiopericitoame de gradul II și III: Acestea sunt tumori maligne meningeale rare. Ele cresc repede și au tendinţa de a se răspândi în creier şi în măduva spinării. Meningioamele de gradul III sunt mai frecvente la bărbaţi. Hemangiopericitoamele recidivează după tratament şi se metastazează în alte părţi ale corpului.

  Tumorile cu celule germinale
  Tumorile cu celule germinale apar din celulele germinale, celule care au rolul de a forma spermă în testicule şi ovule în ovare. Aceste celule se pot deplasa în alte părţi ale corpului şi formează o tumoare. Tipurile de tumori cu celule germinale includ: germinoamele, carcinoamele cu celule embrionare, coriocarcinoamele şi teratoamele. Ele pot apărea oriunde în organism şi pot fi fie benigne sau maligne. În creier, se formează de obicei în centru, lângă glanda pineală, şi se pot răspândi în alte părţi ale creierului şi a măduvei spinării. Cele mai multe tumori cu celule germinale apar la copii.

  Craniofaringiomul (gradul II)
  Craniofaringiomul apare în regiunea sellar a creierului, lângă glanda pituitară. Glanda pituitară este un organ mic, de mărimea unui bob de mazăre, situată la baza creierului. Această glandă controlează multe din funcţiile organismului, în special funcţiile de creștere. La adulți, aceste tumori apar cel mai frecvent după vârsta de 50 de ani. Craniofaringioamele pot apăsa pe ţesuturile cerebrale vitale și pot provoca apariţia simptomelor. Tumorile pot bloca lichidul din creier și provoacă inflamaţii. Prognosticul este bun pentru craniofaringioamele care sunt complet eliminate în chirurgie.
  Şi tumorile hipofizare apar în această regiune.

  Tumoare cerebrală recurentă la adulţi
  Tumoarea cerebrală recurentă la adulţi este o tumoare care a recidivat (reapărut) după ce a fost tratată. Tumorile cerebrale la adulţi recidivează de multe ori, uneori la mulți ani după prima tumoare. Tumoarea poate reapărea în creier sau în alte părţi ale corpului.

  Tumorile cerebrale metastatice
  Tipurile de cancer care, de obicei, se răspândesc la creier sunt: cancerul de plămâni, de sân, de piele şi cancerul de colon. Aproximativ jumătate din tumorile metastatice ale măduvei spinării sunt cauzate de cancerul pulmonar.
  Prognosticul depinde de următoarele:
  •  Dacă pacientul este mai tânăr de 60 de ani.
  •  Dacă există mai puțin de 3 tumori în creier şi/sau măduva spinării.
  •  De locul în care este prezentă tumoarea în creier şi/sau măduva spinării.
  •  De cât de bine răspunde tumoarea la tratament.
  •  Dacă tumoarea primară continuă să crească sau să se răspândească.
  Prognosticul este mai bun pentru metastazele cerebrale de la cancerul de sân decât la alte tipuri de cancer primar.
  Prognosticul este mai rău pentru metastaze cerebrale de la cancerul de colon.

  Se folosesc trei tipuri standard de tratament.
  1. Chirurgie: Chirurgia este folosită pentru a trata tumorile cerebrale la adulți atunci când este posibil.
  2. Radioterapia: Radioterapia este un tratament pentru cancer care foloseşte raze X de mare energie sau alte tipuri de radiaţii pentru a distruge celulele canceroase. Există două tipuri de radioterapii. Radioterapia externă foloseşte un aparat din afara organismului pentru a trimite radiaţii către cancer. Radioterapia internă foloseşte substanţe radioactive sigilate în ace, seminţe, fire sau catetere care sunt plasate în sau lângă cancer. Modul de administrare a radioterapiei depinde de tipul și de stadiul cancerului.
  3. Chimioterapia: Chimioterapia este un tratament pentru cancer care foloseşte medicamente pentru a opri creşterea celulelor canceroase, fie prin uciderea celulelor, fie prin oprirea divizării lor. Când medicamentul chimioterapic este administrat pe cale orală sau injectat într-o venă sau muşchi, medicamentul intră în sistemul circulator şi poate ajunge la celulele canceroase oriunde în corp (chimioterapia sistemică). Când chimioterapia este plasată direct în coloana vertebrală, în un organ sau în o cavitate a corpului, cum ar fi abdomenul, medicamentele afectează în principal celulele canceroase din acele zone (chimioterapie regională). Modul de administrare a chimioterapiei depinde de tipul și de stadiul cancerului.

  Noi metode de radioterapie
  •  Radiosensibilatori: Medicamente care fac celulele tumorale să fie mai sensibile la radiaţii. Combinând radiațiile cu radiosensibilatorii, se pot ucide mai multe celulele tumorale.
  •  Hiperfracţionarea: Radioterapie dată în doze mai mici, de două sau de trei ori pe zi, în loc de o dată pe zi.
  •  Radiochirurgie stereotactică: o tehnică de terapie cu radiaţii care radiază tumoarea fără să afecteze la fel de mult ţesutul sănătos. Medicul face o scanare CT sau un RMN pentru a găsi locaţia exactă a tumorii.

  Terapia prin hipertermie
  Terapia prin hipertermie este un tratament în care ţesutul este expus la temperaturi ridicate pentru a deteriora și distruge celulele canceroase sau pentru a face celulele canceroase mai sensibile la efectele radiațiilor și la anumite medicamente.

  Terapia biologică
  Terapia biologică este un tratament care foloseşte sistemul imunitar al pacientului pentru a lupta cu cancerul. Substanțele create de organism sau cele făcute într-un laborator sunt folosite pentru a stimula direct sau pentru a restabili apărarea naturală a organismului împotriva cancerului.

  Cum sunt tratate tumorile metastatice ale creierului?
  Tumorile care s-au răspândit în creier din altă parte a organismului sunt tratate prin radioterapie şi/sau chirurgie. Chimioterapia poate fi folosită dacă tumoarea primară răspunde bine la chimioterapie.

   

Apasă aici pentru a merge în partea de sus a paginii

Acest site este deţinut, administrat şi menţinut de Velcu Elena, Distribuitor independent al produselor CaliVita® International. Distribuitorul independent menţionat mai înainte este singurul responsabil de conţinutul acestui site, iar Reţeaua CaliVita® International şi entităţile sale operatoare nu au nicio responsabilitate cu privire la acest site.

2009 © calivitavelcu.ro