Calivita

 

 

 

 

Totul despre Vitamine

 

 

  Ce sunt vitaminele?    


  Pentru a trăi trebuie să extragem vitaminele din alimentaţia naturală, sau să completăm necesarul cuvenit din suplimente.


  Când rostesc cuvântul „vitamină", cei mai mulţi dintre noi se gândesc imediat la pilule şi de aici ia naştere, în mod automat, confuzia cu drogurile şi medicamentele. Or, în ciuda faptului că vitaminele pot suplini adesea atât rolul medicamentelor cât şi pe cel al drogurilor, ele nu sunt nici una, nici alta.

  In termeni cât se poate de simpli, vitaminele sunt substanţe organice necesare vieţii. Ele îndeplinesc un rol esenţial în funcţionarea normală a organismului omenesc şi, cu câteva excepţii, nu pot fi sintetizate în cadrul metabolismului intern.

  Absolut necesare pentru creşterea, menţinerea vitalităţii şi bunăstarea generală a organismului nostru, vitaminele se găsesc în cantităţi foarte mici în toate alimentele de provenienţă naturală.

  De acolo trebuie să le obţinem noi, sau din raţiile suplimentare. Un amănunt foarte, important de reţinut este acela că suplimentele la care ne referim — disponibile sub formă de tablete, capsule, picături, prafuri şi uneori chiar injectabile — sunt doar substanţe naturale extrase din plante şi animale, dacă nu sunt sintetice.
  Viaţa nu poate exista decât în prezenţa tuturor vitaminelor esenţiale.

   

  Ce nu sunt vitaminele ?


  Vitaminele nu sunt nici pilule cu efect energizant şi nici înlocuitori ai hranei zilnice.
  Mulţi oameni îşi închipuie că vitaminele pot înlocui mâncarea. Fals.In realitate, ele nu pot fi asimilate în lipsa alimentelor obişnuite.
  •  Vitaminele nu sunt medicamente energizante şi nu au valoare calorică sau energetică proprie.
  • Vitaminele nu pot înlocui proteinele, nici orice alt aliment nutritiv, ca de exemplu: minerale, grăsimi, carbohidraţi, apă etc. Aşa cum nu se înlocuiesc unele pe altele.
  •  Vitaminele ca atare nu constituie componente ale organismului nostru.
  •  Nu poţi să înghiţi doar vitamine, să refuzi orice mâncare şi să speri să fii sănătos.


  Cum actioneaza vitaminele ?


  Dacă am compara organismul omenesc cu un motor cu combustie internă şi am considera vitaminele ca fiind bujiile acestuia, atunci ne-am putea face o idee despre felul în care acţionează aceste uimitoare substanţe nutritive.


  Vitaminele reglează metabolismul intern prin intermediul sistemelor enzimatice. O singură deficienţă vitaminică poate deregla întregul organism.


  Vitaminele sunt componente ale sistemelor enzimatice care, acţionând asemenea unor bujii, stimulează şi reglează metabolismul asigurând funcţionarea întregului ansamblu la cei mai înalţi parametri.

  Comparativ cu celelalte substanţe nutritive — proteine, grăsimi şi carbohidraţi — necesarul de vitamine (chiar şi în cazul regimurilor bazate pe megadoze) este minuscul. Dar lipsa unei singure vitamine poate pune în pericol întreg organismul.  Este oare necesar sa luam suplimente vitaminice?  

                                                 
  „Oricine a consumat zahăr, produse din făină albă,
  sau alimente conservate, suferă acum de o anumită
  deficienţă..."


  Din moment ce toate materiile organice conţin una sau mai multe vitamine, în cantităţi mai mari sau mai mici, atunci ne-am putea gândi că, mâncând „raţional" şi echilibrat, vom reuşi să ne asigurăm toate vitaminele de care corpul nostru are nevoie. Şi s-ar putea să avem dreptate. Problema însă este aceea că foarte puţini dintre noi sunt capabili să stabilească şi să respecte o asemenea dietă „de vis".


  In conformitate cu opinia doctorului Daniel T. Quigley, autorul cărţii „Manual de malnutriţie naţională", „oricine a consumat zahăr, produse din făină albă, sau alimente conservate, suferă acum de o anumită carenţă a cărei întindere şi gravitate depinde de procentul acestor alimente în hrana zilnică".


  Din cauza faptului că majoritatea restaurantelor obişnuiesc să reîncălzească mâncarea sau să o menţină caldă păstrând-o în cuptor, dacă luaţi deseori masa în oraş, riscaţi să aveţi o carenţă de vitamina A, B1 şi C (iar dacă sunteţi femeie între 13 şi 40 de ani, acest mod de a vă uşura munca în gospodărie vă poate cauza pierderi masive de calciu şi fier).


  Majoritatea alimentelor pe care le mâncăm îşi pierd o bună parte din valoarea lor nutritiva în cursul preparării. Luaţi drept exemplu pâinea şi cerealele. Practic toate produsele de acest gen ce se găsesc astăzi pe piaţă au un conţinut ridicat de carbohidraţi şi atâta tot. „Dar sunt îmbogăţite!" — veţi spune dumneavoastră, fiindcă aşa scrie pe eticheta lor: îmbogăţite.


  Această îmbogăţire nu presupune altceva decât compensarea elementelor nutritive care existau iniţial în alimentele respective, însă care s-au pierdut în procesul de pregătire prin temperatură, depozitare şi aşa mai departe.

  Cu alte cuvinte, produsele respective sunt îmbogăţite ca să ajungă la nivelul iniţial al elementelor nutritive. Din nefericire, standardele de îmbogăţire lasă mult de dorit. Spre exemplu, cei douăzeci şi doi de nutrienţi naturali ce ar trebui să se găsească în făina albă, dar s-au distrus, sunt înlocuiţi prin trei vitamine din complexul B alături de vitamina D, calciu şi săruri de fier.

  Numele Vitaminelor


  Datorită faptului că atunci când au fost descoperite nu li se cunoştea compoziţia chimică şi deci nu li s-a putut da un nume ştiinţific, majoritatea vitaminelor au fost desemnate printr-o literă a alfabetului.

  Astăzi se cunosc următoarele vitamine:

  Vitamina A (retinol, caroten); vitaminele din grupul B complex: B1 (thiamină); B2 (riboflavină); B3 (niacină, nicotinamidă); B6 (piridoxină); B10; B2 (factori de creştere); B12 (cobalamină, cianocobalamină); B13 (acid orotic); B15 (acid pangamic); B17 (amigdalină); B9 (acid folic); Bt (carnitină); Bx sau APAB (acid para-aminobenzoic); colină; inozitol; vitamina C (acid ascorbic); vitamina D (calciferol, viosterol, ergosterol); vitamina E (tocoferol); vitamina F (acizi graşi); vitamina G (riboflavină); vitamina H (biotină); vitamina K (menadionă); vitamina L (necesară pentru lactaţie); vitamina M (acid folie); vitamina P (bioflavonoide); vitamina PP (nicotinamidă); vitamina P4 (troxerutină); vitamina T (substanţe stimulatoare de creştere); vitamina U (extrasă din sucul de varză).

   

  De unde provin vitaminele?


  Majoritatea vitaminelor provin din surse naturale.
  Deoarece viiaminele sunt substanţe naturale conţinute in alimente, suplimentele pe care dumneavoastră le înghiţiţi — fie ele capsule, tablete, prafuri sau lichide — provin tot din alimente. Cu toate că multe dintre vitamine pot fi sintetizate în laboratoare, majoritatea sunt extrase din surse naturale primare.


  De exemplu, vitamina A provine în mod obişnuit din untura de peşte; vitamina B complex este extrasă din drojdie sau din ficat; Vitamina C are cele mai bune proprietăţi atunci când provine din măceşe, mai exact din boabele rămase după scuturarea petalelor. Vitamina E este furnizată cel mai adesea de soia şi de germenii de grâu sau porumb.


  De ce apar vitaminele sub diverse forme?


  Datorită faptului că nevoile diferă de la un organism la altul, vitaminele se fabrică şi ele în diverse forme.
  Vitaminele sunt prezentate sub cele mai variate forme, fiindcă nici oamenii nu seamănă unul cu celălalt.

  Tabletele—cea mai obişnuita şi mai convenabila îorma. Sunt uşor de păstrat, de transportat şi au o durată mai mare de valabilitate decât pulberile sau lichidele.
  Capsulele — ca şi tabletele, sunt uşor de păstrat; este forma uzuală de manufacturare pentru vitaminele solubile în grăsimi, ca de exemplu A, D şi E.
  Casetele — tablete în formă de capsule; uneori sunt acoperite cu un înveliş solubil doar în mediul alcalin al intestinului, nu în stomac.
  Capsule gelatinoase — mai uşor de înghiţit decât capsulele obişnuite.
  Pulberile — au avantajul unei eficiente mult sporite; în plus, se elimină prezenţa agenţilor de umplere, a lianţilor sau a altor aditivi susceptibili să declanşeze alergii la persoanele cu sensibilitate în acest
  sens.
  Lichidele — pot fi uşor amestecate cu diverse băuturi pentru persoanele ce nu pot înghiţi tablete sau capsule.
  Inhalanţi nazali — în ultimul timp reprezintă una din cele mai obişnuite forme de administrare a elementelor nutritive — în special a vitaminelor B şi C care sunt absorbite rapid prin mucoasa nazală.
  Plasturi şi împlante — capabile să asigure cantităţi continue, strict măsurate, de nutrienţi; vor fi disponibile în viitorul apropiat.


  Solubile in grasimi — LIPOSOLUBILE, În apa — HIDROSOLUBILE, sau sub forma usacata?


  Vitaminele solubile în grăsimi — A, D, E şi K — se găsesc de obicei şi chiar se recomandă în forma „uscată" sau solubilă în apă în cazul persoanelor care nu suportă grăsimile, pentru cei ce suferă de acnee sau alte probleme dermatologice în care nu este permisă ingerarea de grăsimi, ori pentru persoanele a căror dietă zilnică exclude grăsimile (vitaminele solubile în grăsimi au nevoie de grăsimi pentru a fi asimilate; dacă ţineţi un astfel de regim însă şi luaţi vitamina A, D, E sau K, vă sfătuiesc să alegeţi forma uscată).


    Sintetice sau naturale? Organice sau anorganice ?


  Vitaminele sintetice vă pot cruţa bugetul, însă nu şi stomacul.
  Diferenta dintre vitaminele naturale şi cele sintetice este una singură, şi anume efectul asupra dumneavoastră. Deşi vitaminele şi mineralele produse pe cale sintetică au dat rezultate satisfăcătoare, beneficiile oferite de vitaminele naturale —pe diverse planuri — le depăşesc cu mult.

  Cu toate că analizele chimice arată aceeaşi compoziţie şi structură, vitaminele naturale sunt mai eficiente fiindcă natura le-a făcut mai complexe.
  Vitamina C sintetică este doar acid ascorbic şi nimic mai mult;
  vitamina C naturală, extrasă din fructele de măceşe, conţine bioflavonoide, adică întregul complex C care este de departe mai eficient.


  Vitamina E naturală, care include toate formele de tocoferol, este mai eficientă decât cea sintetică ce conţine doar forma alfa.
  în conformitate cu opinia doctorului Theron G. Randolph, reputat alergolog, „o substanţă obţinută pe cale sintetică poate cauza o reacţie alergică în cazul unei persoane cu sensibilitate chimică, chiar dacă produsul natural — cu aceeaşi structură şi compoziţie — este perfect tolerat."


  Pe de altă parte însă, persoanele alergice la polen pot suferi o reacţie neplăcută la administrarea unei vitamine C naturale cu uşoare impurităţi de polen.
  în orice caz, aşa cum au atestat mulţi dintre cei care au încercat ambele variante, vitaminele naturale provoacă mai puţine probleme gastrointestinale, iar chiar când se administrează doze mari, reacţiile toxice sunt mult mai rare decât la cele obţinute pe cale sintetică.
  In ceea ce priveşte diferenţa dintre organic şi anorganic, situaţia este cu fotul alta, fiind vorba despre o concepţie complet greşită. Toate vitaminele sunt compuşi organici, adică substanţe ce conţin carbon.

  Va recomandam vitaminele naturale de la calivita:

 • Beta Carotene 9000 UI (100 capsule gelatinoase) - Beta-caroten, vitamina A
 • Vitamina C 500 (100 tablete) - Vitamina C 500 mg
 • Vitamina C 1000 (100 tablete) - Vitamina C 1000 mg
 • Vitamina C 1000 Plus (100 tablete) - Vitamina C 1000 mg cu bioflavonoide
 • Vitamina C-Plus Flavonoid (100 tablete) - Vitamina C cu flavonoide
 • Vitamina C 300 cu Bioflavonoide - Vitamina C cu bioflavonoide - Produs Nou!
 • Vitamina C Lichida cu Bioflavonoide si Macese (240 ml)- Vitamina C lichidă - Produs Nou!
 • Lion Kids cu Vitamina C 75 mg (90 tablete) - Vitamina C masticabilă pentru copii
 • Mega B Complex (100 tablete) - Complex de vitamine B
 • Vitamina D Lichida D Drops - Vitamina D Lichida
 • Stress Management B-Complex (100 tablete) - Complex de vitamine B, vitamina C, Mg
 • L-Lysine Plus- Aminoacidul L-lisină - Produs Nou!
 • Vitamina E 100 UI (100 capsule gel) - Vitamina E
 • Vitaminele Comentat de Barbu Adrian in data de . Foarte bune vitaminele! Le recomand tuturor. 4.5
   

  Acest site este deţinut, administrat şi menţinut de Velcu Elena, Distribuitor independent al produselor CaliVita® International. Distribuitorul independent menţionat mai înainte este singurul responsabil de conţinutul acestui site, iar Reţeaua CaliVita® International şi entităţile sale operatoare nu au nicio responsabilitate cu privire la acest site.


  2010 © calivitavelcu.ro